Nusipirkusi žolelių arbatos turguje moteris vos nemirė

Nuolat kamuojančios lėtinės nemigos simptomus norėjusi palengvinti moteris pabandė vieną populiariausių Lietuvoje savigydos būdų. Tačiau, užsiplikiusi turgelyje įsigytos žolelių arbatos ji sulaukė visai priešingo rezultato, nei tikėjosi, pranešė theindependent.co.uk.

Neatsakingai parinktų žolelių vartojimas gali turėti tragiškų pasekmių.<br>123rf.com
Neatsakingai parinktų žolelių vartojimas gali turėti tragiškų pasekmių.<br>123rf.com
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 8, 2016, 1:50 PM, atnaujinta Feb 9, 2018, 11:50 PM

Per klaidą išgėrusi nuodingo augalo nuovirą moteris net penkias dienas praleido ligoninėje. 63-ejų metų pacientė „vaistažolių“ arbatą įsigijo vietiniame turgelyje. Ji buvo įsitikinusi, kad perka taukės lapus, kurie, nuo seno žinoma, padeda kovoti su nemiga.

Deja, moteris nė neįtarė, kad jai buvo parduoti ne taukės, o itin nuodingos rusmenės lapai. Bendra savijauta iki tol nesiskundusi moteris, net 10 valandų kentė pykinimą ir vėmimą, širdies permušimus, galvos svaigimą.

Nuvykus į ligoninę buvo išsiaiškinta, kad moteris netyčia suvartojo grėsmę gyvybei keliančią dozę chemikalų, esančių rusmenės lapuose. Šios nuodingos medžiagos tiesiogiai paveikia širdies veiklą, sutrikdo jos ritmą. Didelės dozės pavartojimas gali sukelti pykinimą, vėmimą, traukulius ir mirtį.

„Namuose pasigamintos žolelių arbatos gali atrodyti nekenksmingos. Deja, šis pavyzdys įrodo, kad ribotos žmonių žinios gali turėti ir mirtinų pasekmių. Rizika apsinuodyti labiausiai padidėja pavasarį, kadangi jauni rusmenės lapeliai yra panašūs į taukės“, – aiškino moters sveikatą prižiūrėjęs gydytojas Matthew Vithayathilas.

Tam, kad pacientė pasveiktų, reikėjo specialaus priešnuodžio. Gydymo juo pakako ir, po penkių dienų praleistų ligoninėje, moteris galėjo keliauti namo. Deja, jai nepavyko surasti klaidingai nurodytus lapelius pardavinėjančio asmens.

Laimei, tokių atvejų užregistruota nedaug. Paskutinį sykį Jungtinėje Karalystėje tai įvyko 2008-aisiais, o prieš tai – 1985 metais.

2010-aisias Kinijoje taipogi pasitaikė panašus, tačiau didesnio masto atvejis. Manydami, kad geria taukės lapų arbatą, net devyni kaimynai stipriai apsinuodijo rusmenės nuoviru. Visi jie atsidūrė ligoninėje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.