Prie šventinio stalo venkite šių dalykų ir galėsite džiaugtis balta šypsena

Artėjant šventėms ne tik pasineriame į dovanų pirkimo maratoną, bet staiga visi prisimename save: perkame naujus apdarus, gražinamės ir kitaip ruošiamės susitikimams su giminėmis bei seniai matytais draugais. Susirūpiname ir pakitusia dantų spalva, o taip norisi, kad šventinėse nuotraukose šypsena spindėtų.

Gydytoja odontologė atskleidžia, kurie maisto produktai ir gėrimai iš tiesų turi neigiamos įtakos mūsų dantims ir kaip reikėtų jais rūpintis, kad jų baltumas mus džiugintų visus metus, o prieš šventes nereikėtų panikuoti.<br>123rf nuotr.
Gydytoja odontologė atskleidžia, kurie maisto produktai ir gėrimai iš tiesų turi neigiamos įtakos mūsų dantims ir kaip reikėtų jais rūpintis, kad jų baltumas mus džiugintų visus metus, o prieš šventes nereikėtų panikuoti.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 24, 2016, 1:56 PM, atnaujinta Feb 9, 2018, 8:57 PM

Tad gydytoja odontologė atskleidžia, kurie maisto produktai ir gėrimai iš tiesų turi neigiamos įtakos mūsų dantims ir kaip reikėtų jais rūpintis, kad jų baltumas mus džiugintų visus metus, o prieš šventes nereikėtų panikuoti.

Trys didžiausi baltos šypsenos priešai

Klinikos „Grožio chirurgija“ gydytoja odontologė Rūta Abloževičienė nedvejodama išskiria tris didžiausius baltų dantų priešus – tai kava, arbata ir tabakas. Tad, jei šių dalykų visai išvengti neišeina – gydytoja ragina bent jau pasistengti vartoti juos kiek įmanoma rečiau.

„Savaime suprantama, kad dažniausiai pakitusiai dantų spalvai įtakos turi netinkama burnos higiena ir dažnas dažančių maisto produktų bei gėrimų vartojimas. Tačiau aš linkusi pabrėžti, kad svarbiausia čia saikas. Pastebiu, kad saugančios savo šypseną moterys dažnai bijo vartoti ir raudonąjį vyną, tačiau, jei švenčių metu išgersite vieną taurę, labai didelės įtakos jūsų dantims tai nepadarys“, – atkreipia dėmesį R.Abloževičienė.

Gydytoja odontologė taip pat atkreipia dėmesį į, atrodytų, nematomus pavojus. Šie, nors ir nedažantys maisto produktai bei gėrimai, ilgainiui turi neigiamą poveikį mūsų dantims ir jų baltumui – tai baltas vynas, šampanas, vaisiai. „Šie produktai turi daug rūgščių, o šios, kaip žinia, tirpina dantų emalį, kuris mūsų dantims ir suteikia baltą spalvą. Tad dažnai vartojant rūgščius produktus, emalis suplonėja, įtrūksta, skaidrėja“, – sako odontologė.

Šiek tiek atsipalaiduoti galime su viena sąlyga

Tačiau odontologė ramina ir teigia, kad per gražiausias metų šventes galime leisti sau pasimėgauti ilgais bei jaukiais pasisėdėjimais prie švenčių stalo su artimiausiais žmonėmis, jei laikysimės vienos paprastos taisyklės.

„Švenčių metu vartojame daug ir įvairaus maisto, saldumynų ir alkoholinių gėrimų. Natūralu, kad šiuo laikotarpiu ne visada išeina pasirūpinti tinkama dantų higiena, dėl ko kaupiasi apnašos ir bakterijos. Tad aš savo pacientams rekomenduoju po švenčių atlikti profesionalią burnos higieną, taip atkuriant visapusę burnos sveikatą“, – pataria R.Abloževičienė.

Tačiau R.Abloževičienė pastebi, kai kai kurie žmonės taip rūpinasi savo šypsena, kad vos pavalgę skuba valytis dantų. Tačiau čia ji ragina nepersistengti ir perspėja, kad pavalgius net ir dažančių maisto produktų, nereikėtų skubėti to daryti – patartina luktelėti bent pusvalandį. Mat tik pavalgius, burnoje tvyro rūgštinė terpė, o tuo metu valant dantis šepetėliu pažeidžiamas dantų emalis.

Kad balta šypsena džiugintų visus metus

Anot R.Abloževičienės, tam, kad balta ir spindinti šypsena mus džiugintų visus metus, o prieš šventes nereikėtų panikuoti, pakanka kartą per metus atlikti profesionalų dantų balinimą. Prieš tai, žinoma, atlikus burnos higieną ir sutvarkius kariesus.

Tačiau ji sutinka, kad dantų balinimas ne visuomet suteikia norimą efektą, mat dantų imlumas dažantiems maisto produktams labai priklauso nuo jų būklės.

„Kai dantys būna nudilę, pavyzdžiui, dėl griežimo naktimis, ilgainiui yra pažeidžiamas dantų emalis ir atsiveria danties audinys – dentinas. Tokiu atveju dantys viską sugeria kaip kempinė, o jų spalva ilgainiui tampa it gintarinė. Tuomet net profesionalus balinimas padeda tik laikinai, o norint ilgiau trunkančio efekto problemą reikia spręsti iš esmės ir uždengti nudilusias dantų dalis. Ir, žinoma, kai dantys yra margi, pavyzdžiui, dėl fluorozės, ar turintys didesnių defektų – galima atlikti estetinį plombavimą.

„Esant nedidelėms dantų estetikos problemoms, senoms plomboms, nuskilus ar nudilus dantims, pasikeitus jų spalvai, bene geriausias būdas padailinti šypseną yra estetinio plombavimo procedūra. Tai yra viena mažiausiai investicijų reikalaujanti estetinių procedūrų, suteikianti bene greičiausią efektą – vos po vieno ar dviejų vizitų jau galime turėti nepriekaištingą šypseną“, – sako R.Abloževičienė.

Anot gydytojos, kai dantys yra šiek tiek ar vidutiniškai pažeisti – atliekamas minimaliai invazinis arba įprastas estetinis plombavimas. Tuo tarpu, kai dantys yra pažeisti labiau – geriausia sprendimas yra estetinis dantų protezavimas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
Speciali „Nauja diena“ G. Kirkilui atminti