Auksinis mediko patarimas išgelbės persivalgiusius

Daugeliui žmonių švenčių laikotarpis – tai ne tik Kalėdos bei keitimasis dovanomis. Neretam tai reiškia šventinėmis vaišėmis nukrautą stalą, namuose gamintus patiekalus, kurių skonio buvo taip išsiilgta.

Pasirodo, prie šventinio stalo galioja tik viena taisyklė, kurios laikantis galima išvengti nemalonaus pilvo pūtimo, apsunkimo, mieguistumo.<br>123rf nuotr.
Pasirodo, prie šventinio stalo galioja tik viena taisyklė, kurios laikantis galima išvengti nemalonaus pilvo pūtimo, apsunkimo, mieguistumo.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Elzė Laužikaitė

Dec 25, 2016, 10:06 AM, atnaujinta Feb 9, 2018, 8:54 PM

Šiuo laikotarpiu galioja nerašyta taisyklė, teigianti, kad prie šventinio stalo prisikirsti galima iki soties ir dar daugiau. Deja, neretai tai baigiasi ne itin maloniais pojūčiais. Tad kaip gi mėgautis maistu ir džiaugtis gera savijauta patarė Kauno klinikų Gastroenterologijos klinikos gydytojas Juozas Kupčinskas.

Svarbiausia laikytis saiko

Pasirodo, prie šventinio stalo galioja tik viena taisyklė, kurios laikantis galima išvengti nemalonaus pilvo pūtimo, apsunkimo, mieguistumo. Pasak mediko, tai – saikas.

„Visiems draugiškai susėdus prie šventinio stalo bei matant ant jo patiektas gėrybes, turbūt kiekvienam būtų sunku atsilaikyti. Retas kuris sugeba atsisakyti pagundos paragauti kone visų siūlomų patiekalų.

Svarbu suprasti, kad sotus pavalgymas prie šventinio stalo yra glaudžiai susijęs ir su lietuviškomis tradicijomis bei mums būdingu vaišingumu. Juk tiek rengiant vaišes, tiek jose dalyvaujant yra siekiama užtikrinti, kad nieko netrūktų, kad svečiai nuo stalo pakiltų sotūs ir laimingi.

Laimei, atsisakyti tikrai nėra būtina, tačiau derėtų atkreipti dėmesį į porcijų dydį bei prisilaikyti pagrindinių sveikos mitybos principų. Saikingai ragaujant kiekvieno patiekalo, problemų kilti neturėtų“, – sakė gydytojas gastroenterologas.

Ką daryti persivalgius

Jeigu, vis dėlto, saiko prisilaikyti nepavyko, gydytojas J.Kupčinskas pasidalino keliomis gudrybėmis, padėsiančiomis įveikti persivalgymo simptomus. Pasak jo, reikia įveikti norą ilsėtis ir prisiversti pajudėti, kadangi fizinis krūvis paskatina virškinimo sistemos veiklą.

„Jeigu kartais persivalgėte ir jaučiate nemalonius simptomus, tokius kaip pilvo pūtimas, sunkumas ar mieguistumas, reikėtų pakilti nuo kėdės ir šiek tiek pasivaikščioti. Fizinė veikla paskatina kraujotaką bei suaktyvina įvairias kitas organizmo funkcijas, tarp jų ir virškinimą.

Taip pat neretai sulaukiame klausimo, ar sveika naudoti įvairius virškinimą skatinančius preparatus. Iš tiesų, šie preparatai jokios neigiamos įtakos asmens sveikatai nedaro, juose tėra virškinimą paspartinti galintys fermentai, todėl, esant poreikiui tikrai galima juos pavartoti“, – sakė J.Kupčinskas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.