Ši medžiaga yra skirta vyresniems nei 18 metų skaitytojams.
Ar jums jau yra 18 metų?
Ne

Pagirių išvengti po Naujųjų įmanoma. Turite žinoti kelias taisykles

Gaila, tačiau per Naujuosius metus ne visuomet turime saiką tiek valgant, tiek vartojant alkoholį. Tą pastebi ir Respublikinės Vilniaus universitetinės ligoninės Ūminių apsinuodijimų skyriaus vedėja, klinikinės toksikologijos gydytoja Gabija Laubner. Tiesa, specialistė viliasi, kad laikui bėgant alkoholio suvartosime vis mažiau. Tačiau, ką daryti, jei vis dėl to apsinuodijote alkoholiu? Kaip suteikti pirmąją pagalbą?

Kartais manoma, kad alkoholis padaro moterį seksualesnę.<br>123rf nuotr.
Kartais manoma, kad alkoholis padaro moterį seksualesnę.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 31, 2016, 9:27 PM, atnaujinta Feb 9, 2018, 7:58 PM

- Gydytoja, ar sulaukiate pacientų antplūdžio Naujametę naktį? Kokie, tarkime, buvo praėjusieji Naujieji?

– Šventinio laikotarpio nereikėtų sureikšminti. Taip, tenka ir pavalgyti daugiau, ir alkoholio atsigerti, ir grybais apsinuodyti, tačiau vis dėlto sulaukiame daugiau pacientų, kurie nėra vienadieniai alkoholio vartotojai ir pas mus atsiduria jau dėl ilgalaikio alkoholio vartojimo pasekmių.

Žinoma, kuo ilgesnis šventinis laikotarpis, tuo sveikata sustreikuoja dažnesniam.

- Neseniai buvo kilęs skandalas dėl oficialios statistikos: mūsų statistikos departamento paskaičiavimais alkoholio kiekis per metus vienam asmeniui šalyje mažesnis net keliais litrais nei skaičiuoja Pasaulinė sveikatos organizacija. Kadangi jūs dirbate tiesioginį darbą su tais, kurie būna jau apsinuodiję alkoholiu ir kitomis medžiagomis, atskleiskite, ar metams bėgant vaizdas kinta ir geriančiųjų mažėja?

– Pasaulio sveikatos organizacija – labai rimta organizacija, tad nereikėtų kvestionuoti jos duomenų tikrumo ir prisidenginėti kitais interpretavimais ar statistikomis. Jie skaičiuoja pakankamai ilgą laiką ir dažniausiai gauname paskaičiavimus už trejus ketverius metus. Lietuva pagal suvartojamo alkoholio kiekį Europoje pirmauja, o pasaulyje esame treti.

Tačiau labai tikiuosi, kak kai bus kitas paskaičiavimas, galėsime pasidžiaugti mažesniais skaičiais. Žinoma, keli pasikeitimai, kurie įvyko per šiuos kelerius metus, atnešė pokyčių: Alkoholio prekybos uždraudimas po dešimtos valandos vakaro ir degalinėse. Dėl šių draudimų buvo kilęs didelis pasipriešinimas, tačiau matome, kad nieko blogo neatsitiko. Tad tam tikri apribojimai sumažins suvartojamo alkoholio kiekį.

- Kas vyksta organizme padauginus alkoholio?

– Skiriasi, ar mes prie stalo prisėdome ir alkoholio pavartojome šiandien pirmą kartą, ar mes alkoholį vartojame kelis mėnesius ar net kelerius metus. Tad apie tai kalbėdami, turime turėti galvoje, ar tai nuolat vartojantis alkoholį ar tik kartais.

Jei tai yra priklausomas žmogus, jam joks alkoholio kiekis yra negalimas, mat jis gali išprovokuoti labai rimtus sveikatos sutrikimus, pasibaigsiančius net labai sunkiomis, rimtomis pasekmėmis.

Jei tai yra vienkartinis alkoholio pavartojimas, tai taip pat gali baigtis labai sunkiai. Įsivaizduokite, atsisėdote prie šventinio stalo, persivalgėte, nors nesate pratusi, tuomet ir jausitės apsunkusi, ir žagsėsite, ir bus bloga, ir miegoti bus sunku. Lygiai taip pat su alkoholiu. Jei tai, pavyzdžiui, bus jauna moteris, kuri nepratusi vartoti, jai galva suksis, galbūt į tualetą daugiau lakstys, prasidės vėmimas ir pilvo skausmai. Tokie apsinuodijimo simptomai jai tikrai nebeleis vartoti daugiau.

Ilgiau alkoholį vartojantys žmonės šių požymių nebejaučia, nes organizmas adaptuojasi. Tačiau smegenys ir kepenys yra tie du organai, kurie yra pažeidžiami.

- O kaip dėl reprodukcinių organų?

– Alkoholio vartojimas tam tikro hormoninio ciklo metu turi įtakos nuotaikai ir pačiai reprodukcinei sistemai. Nustatyta, kad prieš pat hormoninio ciklo pradžią moters organizmas alkoholį toleruoja geriausiai. Tad moteris tuo metu galėtų kaip ir daugiau „pakelt“ alkoholio, nes metabolizmo procesai organizme vyksta greičiau. Tuo tarpu, pirmą ciklo dieną, alkoholio kiekis gali būti labai mažas, bet sukels daug nepageidaujamų poveikių.

Jei kalbėsime apie vyrų sveikatą, visi žino, kad alkoholis slopina vyrų potenciją, spermatozoidų greitį.

- Esama dviejų tipų žmonių: vieni galvoja, kad silpni gėrimai nieko tokio, kitai atvirkščiai – įsitikinę, kad organams mažiau kenkia stipresnis alkoholis. Yra skirtumas, koks alkoholis?

– Žmonės labai linkę susigalvoti įvairių pateisinimų, tik neieškoti pateisinimų savyje. Visas alkoholis, kuris patenka per mūsų burną ir keliauja toliau į skrandį, skyla kepenyse. Kas yra alkoholis? Chemiškai tai – etilo alkoholis, tad kepenys nei skonio, nei kvapo nejaučia ir skaido tik etilo alkoholį. Stebuklų nėra, viskas priklauso nuo kiekio. Tiesa, jei tai yra karbonizuotas gėrimas, angliarūgštė į organizmą alkoholį įveda greičiau, etilo alkoholis greičiau pasiekia kepenis.

- Tai prie stalo sėsdami su mintimi, kad geriau alkoholinių gėrimų nemaišyti, save tik apgaudinėjame?

– Taip, viskas priklauso nuo kiekio. To paties alkoholio daug neišgersime, tuo tarpu, geriant įvairų alkoholį, išgeriamas didesnis alkoholio kiekis. O kuo daugiau išgeriame, tuo prastesnė sveikata kitą dieną.

- Prieš Kalėdas lankydamasi viename didžiųjų vaistinių tinklų iš vaistininkų išgirdau, jog prieš šventes padaugėja perkančiųjų įvairias tabletes, skirtas susidoroti su pagirioms ar siekiant jų išvengti. Kiti geria angliukus, aspiriną, net aliejų. Pasakykite tiesą, ar tokios priemonės tikrai gali padėti nuo sunkių pagirių?

– Jei kas nors dabar pradėtų spekuliuoti, kad štai – šitie sausainiai padės skylant alkoholiui, patikėkite, visi tos rūšies sausainiai būtų išpirkti. Jei alkoholis jau yra organizme, angliukas nieko nepakeis. Jei tam tikros priemonės vartojamos prieš vartojant alkoholį, tai gali turėti įtakos tik tam, kaip greitai alkoholis rezorbuosis organizme. Mes galime į skrandį įpilti aliejaus, kad jis padengtų skrandžio sieneles, tuomet alkoholis lėčiau pateks per skrandį, tačiau tuomet didesnis alkoholio kiekis pateks į plonąsias žarnas, kur greitai rezorbuosis. Tad efektas bus tas pats, tik mažiau prognozuojamas, apgirtimas gali būti kur kas didesnis.

- Daugybė lietuvių dar gydosi tuo pačiu, nuo ko susirgo...

– Galima suprasti, kodėl tai vyksta, bet tas pasirinkimas nėra teisingas. Pagerėja tik todėl, kad organizme atsiranda naujo alkoholio ir nejaučiame alkoholio skilimo produktų poveikio. Jie ir sukelia blogumą. Tačiau sveikatos taisymas tuo, nuo ko susirgo, veda į užburtą alkoholio vartojimo ratą.

Pats geriausias vaistas nuo blogumo – laikas. Geriausia sveikatai – miegas. Miegant nuodai iš organizmo pasišalins.

Tad atminkite, jei jau padauginote – reikalingas vanduo, miegas ir laikas.

- Kaip atskirti, kad apsinuodijimas alkoholiu jau gali grėsti gyvybei ir būtina vykti į ligoninės priimamąjį?

– Jei jaučiate, kad kažkas ne taip, prasidėjo dažnas ir gausus viduriavimas ar vėmimas, labai skauda galvą ar pilvą, tai trunka kelias dienas – būtina kreiptis į medikus.

Visą pokalbį galite išvysti video siužete.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Lietuva tiesiogiai“: kodėl bankai ir toliau brangina paslaugas?