Po kūdikio mirties dėl populiaraus vitamino tėvai gali priimti netinkamą sprendimą

Prancūzijoje sustabdytas vitamino D pardavimas po to, kai dėl jo vartojimo galbūt mirė kūdikis, apie tai prieš kelias dienas pranešė užsienio žiniasklaida. Socialiniuose tinkluose pasklidusi žinia baugina ir lietuvius, kai kurie tėvai teigia atsisakysiantys vitamino D papildų, tačiau Lietuvos specialistai ragina nemanipuliuoti ir ramina, kad šalyje parduodami vitamino D papildai yra saugūs.

123rf nuotr.
123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 6, 2017, 8:03 AM, atnaujinta Apr 12, 2017, 4:45 PM

Kūdikis užduso

10 dienų mažyliui Prancūzijoje suduota vitamino D papildo „Uvestirol D“ dozė, siekiant išvengti šio vitamino trūkumo, kuris pasitaiko tarp Prancūzijos vaikų iki penkerių metų. Praėjus kelioms valandoms po to, kūdikis užduso. Tai įvyko gruodžio 21-ą dieną.

Prancūzijos medicinos agentūros duomenimis, kūdikio mirtis ir papildo vartojimas turi „tikėtiną ryšį“, rašo bbc.com. Tačiau pareigūnai teigia, kad galėjo būti vartojama ir kitų produktų, nulėmusių tragišką kūdikio likimą.

Sveikatos apsaugos ministrė Marisol Touraine ramino, teigė, kad tai nereiškia, jog visi vitamino D papildai yra grėsmingi gyvybei. Sunerimusiems tėvams ji žadėjo netrukus pateikti „patikimą ir objektyvią“ informaciją dėl preparato.

Įvykį aprašęs „Le Mond“ atskleidė, kad dėl preparato vartojimo nerimaujama jau ne vienerius metus. Pabrėžta, kad pastarojo preparato konsistencija yra neįprastai aliejinė, o tai neprimena kitų skystų vitamino D pavidalų.

Lietuvoje preparatas neparduodamas

Lietuvoje šis papildas „Uvestirol D“ nėra prieinamas, todėl nerimauti neverta. Biomedicinos mokslų daktaras Vaidotas Urbonas lietuviams ne kartą patarė rimtai pasirūpinti, kad tiek jų, tiek jų vaikų organizmui netrūktų šio vitamino.

Lietuvoje, pasak specialisto, nėra daryta išsamių tyrimų apie vitamino D koncentraciją organizme. Vis dėlto apie vitamino D trūkumą lietuvio organizme galima spėti pagal kitose valstybėse – Skandinavijos šalyse ir Lenkijoje – atliktų tyrimų rezultatus.

Remiantis Pasaulinės sveikatos organizacijos duomenimis, Šiaurės Europoje, ypač Skandinavijos šalyse, apie 60–70 procentų vaikų turi vitamino D stoką. Todėl papildo vartojimo nutraukimas gali atsiliepti vaikų sveikatai. Didžiausią reikšmę šiai stokai turi saulė, antroje vietoje – maistas.

Vitaminas D užtikrina, kad organizme būtų pakankamai kalcio ir fosforo. Tai padeda formuotis kauliniam audiniui. Jei valgysime daug kalcio ir fosforo turinčių produktų, tačiau mums trūks vitamino D, norimo efekto nepasieksime, o tik paskatiname aterosklerozės vystymąsi“, – portalui lrytas.lt yra pasakojęs dr. V. Urbonas.

Kas gresia vaikams, stokojantiems šio vitamino, galite perskaityti paspaudę nuorodą žemiau.

Įvairių šalių mokslininkai ir medikai vitamino D trūkumą sieja su daugybe sveikatos sutrikimų – energijos trūkumu, kaulų trapumu, akių ligomis, nusilpusiu imunitetu, dažnomis peršalimo ligomis ir kvėpavimo takų infekcijomis, net ir emocinės būklės sutrikimais.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.