Atrastas būdas kaip galima gyventi net penkeriais metais ilgiau

Nors verkiančio vaiko priežiūra šeštadienio vakarą galbūt ir neatrodo kaip pati patraukliausia veikla, pasirodo, tai gali prailginti gyvenimo trukmę. Portale dailymail.co.uk skelbtame straipsnyje pranešama, kad mažuosius reguliariai prižiūrintys senoliai gyveno bent penkeriais metais ilgiau nei jų bendraamžiai. Tie, kurie rūpinosi kitu, giminystės ryšiais nesusijusiu asmeniu, gyveno bent 3 metais ilgiau, pranešė mokslininkai.

Reguliarus bendravimas su anūkais gali prailginti vyresnio amžiaus žmonių gyvenimo trukmę.<br>123rf nuotr.
Reguliarus bendravimas su anūkais gali prailginti vyresnio amžiaus žmonių gyvenimo trukmę.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 7, 2017, 10:03 PM, atnaujinta Apr 12, 2017, 2:24 PM

Tarptautinių mokslininkų grupė ištyrė daugiau kaip 500 Vokietijos ir Šveicarijos piliečių, kurių amžius varijavo tarp 70 ir 103 metų. Į jų sąrašą nebuvo įtraukti tie, kurie buvo pagrindiniai anūkų globėjai. Studijoje dalyvavo tik tie asmenys, kurie jaunėliais rūpindavosi reguliariai, bet ne nuolat, o jų rezultatai buvo palyginti su tais, kurie anūkais nesirūpino visiškai.

Pusė tų, kurie reguliariai rūpinosi anūkais, po dešimties metų buvo vis dar gyvi. Kitoje grupėje per pirmuosius penkerius metus mirė kas antras, kuris anūkais nesirūpino. Tačiau pastebėta, kad ne vien giminystės ryšiai prailgino gyvenimo trukmę.

Pusė bevaikių kitu asmenimi besirūpinančių suaugusiųjų po septynerių metų nuo tyrimo pradžios buvo vis dar gyvi. Priešingai, tie, kurie nesirūpino niekuo, vidutiniškai gyveno tik apie 4 m. nuo tyrimo inicijavimo.

Vis dėlto, Makso Plancko Žmogaus vystymosi instituto Berlyne darbuotojas Ralphas Hertwigas patikino, kad ne viskas taip paprasta, kaip atrodo.

„Pagalba kitam neturėtų būti laikoma panacėja ilgesniam gyvenimui. Žinoma, rūpinimasis kitais gali turėti teigiamą poveikį sveikatai, tačiau pernelyg didelis jaudinimasis gali sukelti stresą, nerimą, o tai smarkiai kenkia tiek fizinei, tiek psichologinei žmogaus būklei“, – priminė jis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.