Valgote tik liesus pieno produktus? Turime jums blogų žinių

Kiekvienais metais sveikos gyvensenos guru atranda įvairių naujų būdų įtikinti žmones, kad jų rekomendacijos yra pačios geriausios. Vis dėlto, ne visuomet jie būna teisūs. Neretai šie patarimai smarkiai prasilenkia su realybe, todėl jums pateikiame 5 „sveikus“ įpročius, kurių, vis dėlto, geriausia būtų atsisakyti, rašė iflscience.com.

Moterys, kurios visą šį laiką valgė neriebius produktus nesumažino rizikos susirgti krūties, žarnyno ir tiesiosios žarnos vėžiu ar įvairiomis širdies ligomis. Be to, jos neatsikratė ir papildomų kilogramų.<br>123rf nuotr.
Moterys, kurios visą šį laiką valgė neriebius produktus nesumažino rizikos susirgti krūties, žarnyno ir tiesiosios žarnos vėžiu ar įvairiomis širdies ligomis. Be to, jos neatsikratė ir papildomų kilogramų.<br>123rf nuotr.
Ne visi „sveiki“ įpročiai yra naudingi sveikatai.<br>123rf.com
Ne visi „sveiki“ įpročiai yra naudingi sveikatai.<br>123rf.com
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Jan 7, 2017, 8:36 AM, atnaujinta Apr 12, 2017, 2:59 PM

1. Tik neriebių produktų vartojimas

Geriausias pavyzdys, kodėl nederėtų bijoti maiste esančių riebalų yra Jungtinės Amerikos Valstijos. 1990-aisias pasirodžius naujoms mitybos rekomendacijoms milijonai Amerikos piliečių atsisakė riebaus maisto. Deja, neretas jį pakeitė turinčiu daugiau angliavandenių.

Pavyzdžiui, sviestą keitė margarinas, ypač išaugo neriebių produktų paklausa. Visgi, pamirštama, kad riebalai maisto produktui suteikia skonį, taigi, tam, kad patiekalai būtų skanūs, maisto prekių gamintojai riebalus ėmė keisti angliavandeniais, pvz., gliukoze, o tai buvo tiesus kelias į nutukimo epidemiją.

Taip pat, po 8 metus trukusio tyrimo paaiškėjo, kad moterys, kurios visą šį laiką valgė neriebius produktus nesumažino rizikos susirgti krūties, žarnyno ir tiesiosios žarnos vėžiu ar įvairiomis širdies ligomis. Be to, jos neatsikratė ir papildomų kilogramų.

Naujosios rekomendacijos teigia, kad riebalus valgyti yra būtina, tačiau reikia pasirinkti, kokie yra naudingi sveikatai, o kokie kenkia. Mitybos specialistai tikina, kad riebalai esantys avokaduose, žuvyje, riešutuose ar ypač tyrame alyvuogių aliejuje yra ne tik sveiki, bet kone būtini sveikam organizmui.

2. Įprasto pieno keitimas migdolų pienu

Pastaruoju metu alternatyvos gyvulinės kilmės pieno darėsi vis populiaresnės. Visgi, populiariausias ir sveikiausias iš jų buvo laikomas migdolų pienas.

Deja, neseniai paaiškėjo, kad jame kone visiškai nėra jokių naudingų mineralinių medžiagų. Taip yra todėl, kad stiklinėje migdolų pieno pačių riešutų yra vos 2 proc.

Tiems, kurie netoleruoja laktozės geriausia būtų pasirinkti sojos pieną. Kiti gali gerti neriebų karvės pieną.

3. Sulčių dietos

Spaudžiant sultis iš vaisių yra visiškai pašalinamos skaidulos. Tai yra svarbiausias vaisiaus ingredientas, kuris ne tik padeda ilgiau išlikti sočiam, bet ir skatina tinkamą žarnyno veiklą.

Pašalinus šias skaidulas yra paliekamas tik cukrus. Tai reiškia, kad greitai išalksite, jausitės pervargę, gali kamuoti nuotaikų svyravimai. Tokios dietos laikantis ilgesnį laiką galima pradėti netekti raumenų masės, kadangi jai būtini yra baltymai, kurių sultyse, deja, nėra.

4. Vengimas valgyti kiaušinio trynį

Po to kai sveikatos ekspertai pareiškė, jog kiaušinio trynyje yra gausu cholesterolio, daugybė žmonių nustojo juos valgyti. Daugelis ėmė vartoti tik kiaušinių baltymus, iš kurių gali būti gaminami omletai ar kiti patiekalai.

Visgi, šiuo metu vis greičiau daugėja įrodymų, kad su maistu suvartojamo cholesterolio kiekis turi labai nedaug įtakos kraujyje esančio cholesterolio kiekiui. Nors tuo negali džiaugtis visi, daugumai žmonių suvalgomas cholesterolis neturi įtakos jo padidėjimui kraujagyslėse.

5. Kvapo sulaikymas kam nors nusičiaudėjus ar nusikosėjus

Jeigu išgirdote ar pamatėte, kad šalia esantis asmuo nusikosėjo arba nusičiaudėjo, turbūt daugelis sulaikote kvapą. Deja, mokslininkai patikino, kad šis įprotis yra visiškai nenaudingas.

Pasirodo, oro lašeliniu būdų plintančios bakterijos keliauja apie 22,4 m/s arba 89,4 m/s greičiu. Taigi, jeigu esate netoliese sergančio asmens, kvapo sulaikymas padės neįkvėpti tik tiesiai priešais veidą esančių mikrobų, tačiau neužkirs kelio jų patekimui į akis, nosį ar burną.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.