Trys neeiliniai požymiai, rodantys, kad jums trūksta svarbios medžiagos

Jeigu trūksta kalcio, kenčia visas organizmas. Kalcis padeda krešėti kraujui, nervams siųsti siganlus, raumenims susitraukti bei reguliuoja kraujospūdį. Todėl labai svarbu pasirūpinti, kad šio mineralo kas dieną suvarotume su valgomais produktais, rašė womenshealthmag.com.

Kalcio trūkumas organizme gali lemti greitai gendančius dantis, trapius kaulus, nagus bei kitas sveikatos problemas.<br>123rf.com
Kalcio trūkumas organizme gali lemti greitai gendančius dantis, trapius kaulus, nagus bei kitas sveikatos problemas.<br>123rf.com
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 14, 2017, 12:11 PM, atnaujinta Apr 12, 2017, 5:07 AM

Blogiausia tai, kad apie kalcio trūkumą paprastai nieko nežinoma iki kol nepasireiškia tam tikra jo sukelta liga. Viena iš jų – kaulų retėjimas, kitaip dar vadinamas osteoporoze. Tad kaip žinoti, kada reikėtų sunerimti?

Žemiau pateikiame 3 klausimus, į kuriuos turėtumėte sau atsakyti. Jei į bent vieną iš jų atsakymas buvo „Taip“, verta kreiptis į medikus ir pasiteirauti kraujo tyrimo.

1. Ar naktį nevalingai spardote kojomis?

Kadangi kalcis yra elektrolitas, jo trūkumas gali sukelti raumenų spazmus. Jeigu prieš miegą atliekate sausgyslių bei raumenų tempimo pratimus, tačiau jaučiate, kad problema nepagėrėjo, gali būti, jog organizmui trūksta kalcio.

2. Ar greitai genda dantys?

Net 99 procentai viso kūno kalcio atsargų yra kauluose ir dantyse. Kai šio mineralo ima trūkti, organizmas kalcį pradeda pasisavinti būtent iš šių atsargų, o tai reiškia padidėjusią dantų ėduonies riziką bei galimą osteoporozę. Taigi, labai svarbu pasirūpinti, kad šio mineralo suvartotumėte pakankamai. Tai padės ne tik Jūsų kaulų ir dantų sveikatai, bet ir sutaupysite neišlaidaudami odontologo paslaugoms.

3. Ar lupasi, skilinėja nagai?

Nagams, kaip ir dantims bei skeletui, kalcis yra būtinas tam, kad jei augtų sveiki, nesilupinėtų ir nesisluoksniuotų. Jeigu pastebėjote, kad pastaruoju metu manikiūras atrodo gana skurdžiai, o nagai darosi vis silpnesni, greičiausiai į mitybą reikėtų įtraukti daugiau kalcio turinčių produktų.

Daugiausia šio mineralo galite rasti piene, jogurte, sūryje, tamsiai žalios spalvos daržovėse bei kalciu prisotintuose produktuose. Dažniausiai tai būna pusryčiams skirti dribsniai, įvairūs užkandžiai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.