Namuose turite nelauktą įnamį? Jums gresia liūdnos pasekmės

Šaltuoju metų laiku namus ypač aktyviai atakuojančiam pelėsiui nėra nieko šventa – jis įsigudrina augti ne tik ant sienų, bet ir ant baldų, sukabintų rūbų, vaikiškų žaislų ir net kompaktinių diskų. Šis neprašytas svečias kaip reikiant sugadina namų grožį. O ar pelėsis kenkia sveikatai? Jei taip – kokio stiprumo jo poveikis?

Aplinkoje esantis pelėsis užteršia namų orą – o oro tarša padidina riziką susirgti kvėpavimo takų ligomis.<br>123rf nuotr.
Aplinkoje esantis pelėsis užteršia namų orą – o oro tarša padidina riziką susirgti kvėpavimo takų ligomis.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Feb 9, 2017, 4:26 PM, atnaujinta Apr 10, 2017, 10:20 AM

„Pelėsis namuose ne visada daro poveikį žmogaus sveikatai, – medicalnewstoday.com aiškino JAV Ligų kontrolės ir prevencijos centro medikai. – Tačiau kai kurie žmonės yra jautrūs pelėsiui“.

Pasaulinės sveikatos organizacija (PSO) nurodo, kad aplinkoje esantis pelėsis užteršia namų orą – o oro tarša padidina riziką susirgti kvėpavimo takų ligomis.

„Drėgmės perteklius ant beveik visų namuose esančių paviršių leidžia daugintis mikrobams, tokiems, kaip pelėsis, grybeliai ir bakterijos; jie į namų orą išskiria sporas, ląsteles, fragmentus ir lakius organinius junginius“, – nurodyta PSO rekomendacijose.

Pelėsiai gali gaminti keleto rūšių medžiagas, kurios gali būti žalingos. Alergenai, dirgikliai ir mikotoksinai – potencialiai nuodingos medžiagos, – gali paveikti žmones, kurie joms yra jautrūs.

JAV Aplinkos apsaugos agentūra nurodo, kad pelėsis gali sudirginti akis, plaučius, nosį, odą ir gerklę, net jeigu tie žmonės neturi alergijos pelėsiui.

Alergija pelėsiui pasireiškia panašiais simptomais, kaip ir kitos alergijos ore lakioms medžiagoms, kurios patenka į viršutinius kvėpavimo takus, pavyzdžiui, žiedadulkėms.

Pagrindiniai alergijos pelėsiui požymiai:

užsikimšusi nosis arba sloga;

nosies niežėjimas;

gerklės perštėjimas;

čiaudulys;

ašarojimas.

Žmonėms, sergantiems astma, alergija pelėsiui gali paaštrinti astmos simptomus.

Tuo tarpu garsus britų pulmonologas prof. Stephenas Spiro įspėja, kad pasekmės gali būti ir liūdnesnės.

„Kai kurios pelėsio rūšys gali sukelti rimtas plaučių infekcijas ir pažeidimus. Pavyzdžiui, kai kuriems sergantiesiems astma įkvėpus Aspergillus rūšies pelėsio sporų gali kilti vadinamoji alerginė bronchų ir plaučių aspergiliozė, kuri paveikia kvėpavimą“, – aiškino gydytojas.

Žmonės, kurių imuninė ir kvėpavimo sistema jau ir taip yra nusilpusi dėl chroniškų ligų, taip pat yra jautresni neigiamam pelėsio poveikiui. Pasak S.Spiro, pacientams, sergantiems kai kuriomis kraujotakos ligomis, įkvėptos pelėsio sporos gali baigtis net mirtinomis komplikacijomis.

Nors konkretesnių įrodymų trūksta, manoma, jog pelėsis gali būti susijęs ir su kvėpavimo takų ligų padažnėjimu šiaip jau sveikiems žmonėms, ypač vaikams. 2004 m. apie ryšio tarp pelėsio ir sveikų suaugusių žmonių bei vaikų kvėpavimo takų ligų egzistavimą užsiminė JAV Medicinos institutas.

Vėliau JAV Ligų kontrolės ir prevencijos centras nustatė, jog kontaktas su pelėsiu ankstyvoje vaikystėje gali būti susijęs su astmos išsivystymu. Tačiau šią teoriją paneigia vadinamoji higienos hipotezė, kurią palaiko PSO.

Pagal šią hipotezę, vaikui augant pernelyg higieniškoje aplinkoje, padidėja alergijų išsivystymo rizika. Tokias išvadas paremia keletas atliktų tyrimų, tačiau esama ir priešingą dalyką patvirtinančių įrodymų.

Visgi PSO daro išvadą, kad esama pakankamai duomenų dėl ryšio tarp drėgmės namuose ir įvairių kvėpavimo takų ligų bei sutrikimų, įskaitant astmą, kvėpavimo takų infekcijas, kosulį, švokštimą ir dusulį. Nurodoma, kad didelis pelėsio kiekis patalpose gali daryti įtaką visų šių dalykų išsivystymui, tačiau iki šiol tai nėra 100 proc. įrodyta.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.