Šią priemonę privalote turėti vonioje – tik būkite atsargūs, kad nesibaigtų taip

Apie kokosų aliejaus naudą sveikatai kalba visas pasaulis. Daugybė žmonių jį naudoja plaukų ir odos drėkinimui, grybelio gydymui, patiekalų ruošimui ir t. t. Tai iš tiesų universali priemonė, kurios nedidelio kiekio užteks ilgam.

Garbanotų plaukų struktūra skiriasi nuo tiesių, todėl juos prižiūrėti reikia skirtingai.<br>Socialinių tinklų nuotr.
Garbanotų plaukų struktūra skiriasi nuo tiesių, todėl juos prižiūrėti reikia skirtingai.<br>Socialinių tinklų nuotr.
„Kai pabandžiau išlipti, tačiau mano kūnas nuslydo atgal lyg kokia bulvė, kuri buvo gerai išvoliota aliejuje ir įmesta į blėką. Nėra jokio sukibimo, jokios trinties“, – patirtimi dalinosi per daug aliejaus į vonią prisipylusi moteris.<br>Socialinių tinklų nuotr.
„Kai pabandžiau išlipti, tačiau mano kūnas nuslydo atgal lyg kokia bulvė, kuri buvo gerai išvoliota aliejuje ir įmesta į blėką. Nėra jokio sukibimo, jokios trinties“, – patirtimi dalinosi per daug aliejaus į vonią prisipylusi moteris.<br>Socialinių tinklų nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Feb 11, 2017, 7:17 AM, atnaujinta Apr 10, 2017, 7:51 AM

Kokosų aliejaus nauda sveikatai

Ypač grynas kokosų aliejus gali būti naudojamas daugybe skirtingų būdų, tačiau dažniausiai jis yra pasirenkamas plaukų ir odos priežiūrai. Atrodo, viskas gana paprasta, tačiau tam tikros detalės šiek tiek pakeičia aliejaus panaudojimą.

Naudojant plaukams. Kokosų aliejus jau daugelį metų buvo naudojamas juodaodžių moterų ir tik gana neseniai jis sulaukė ir visuotinio pripažinimo. Dažniausiai naudojamas plaukams drėkinti šis aliejus yra ypač naudingas norint plaukus apsaugoti nuo neigiamo aplinkos poveikio bei užtikrinti ilgalaikį jų drėkinimą.

Prieš aliejumi ištepant plaukus labai svarbu užtikrinti, kad jų nedengia jokie kiti formavimo produktai, pavyzdžiui, plaukų lakas ar putos.

Jeigu Jūsų plaukai tiesūs ar lengvai banguoti, prieš pradedant grožio procedūrą juos reikėtų gerai išskalauti vandeniu, nusausinti ir šiek tiek išdžiūvusius padengti aliejumi. Tuo metu galite plaukus uždengti dušo kepurėle, plėvele ir šiltai apvynioti rankšluosčiu. Šiluma padeda atverti plauko plokšteles, o tai leidžia veiksmingiau įsisavinti drėgmę.

Palaikykite bent valandą ir plaukus išplaukite kaip ir įprasta, tačiau nepamirškite naudoti kondicionieriaus.

Jeigu plaukai garbanoti, aliejumi juos galite tepti ir prieš plovimą, ir po. Tai ypač aktualu itin smulkioms garbanoms bei maišytos rasės asmenims, kurių plaukų struktūra smarkiai skiriasi.

Kadangi garbanoti plaukai yra daug sausesni nei tiesūs ar švelniai banguoti, jų priežiūra taip pat turi skirtis. Kokosų aliejus padeda plaukuose sulaikyti drėgmę, bei užtikrina apsauga nuo aplinkos veiksnių, tokių kaip UV saulės spinduliai, šaltis ar karštis, kurie taip pat sausina plauką, skatina jo lūžinėjimą.

Be to, smulkios garbanos leidžia aliejumi gana gausiai tepti ir sausus, švarius plaukus. Dėl jų struktūros ši priemonė suteiks tik žvilgesio, tačiau nepavers jų „riebaluotais“ ar „nešvariai“ atrodančiais, kaip nutiktų su tiesiais ar banguotais plaukais.

Pleiskanoms. Jeigu jaučiate, kad Jūsų skalpas tampa skausmingas, matote, jog pradeda formuotis pleiskanos, kokosų aliejus turėtų būti pirmoji išbandoma priemonė. Jis turi ne tik drėkinančių, bet ir su grybeliu ir uždegimu kovojančių savybių, todėl veiksmingai gydo dėl odos išsausėjimo atsiradusias pleiskanas bei gali palengvinti galvos niežėjimą.

Sergant folikulitu. Teigiamą kokosų aliejaus poveikį stebi ir žmonės sergantys folikulitu. Dėl priešuždegiminių aliejaus savybių jis veiksmingai džiovina pūlinukus, juos gydo, mažina skalpo skausmą bei atpalaiduoja jaučiama įtampą.

Odai. Norėdami džiaugtis drėgna ir spindinčia oda, ją tepkite kokosų aliejų. Tai galima daryti įvairiai – vieni asmenys odą tepa prieš, kiti po, o treti – maudynių duše metu. Tuomet į dušą reikėtų pasiimti šiek tiek kokosų aliejaus, nusišveisti plaušine ir nuplovus muilą šia priemone išsitrinti kūną.

Aliejų nuskalaukite karštu vandeniu, tačiau nepamirškite, kad tepti reikia tik sausas ir problemines odos vietas. Jeigu jūsų krūtinės ir nugaros oda yra riebi, šios priemonės tose vietose tepti nereikėtų, kadangi kokosų aliejus gali užkimšti poras.

Ta patį reikia įvertinti ir juo tepant veidą. Jeigu žinote, kad jūsų T zona (kakta, nosis ir smakras) yra linkusi į riebumą, kokosų aliejumi tepkite tik skruostus ir panašiai. Taip pat nepamirškite, kad šios priemonės reikia daug mažiau, nei gali pasirodyti iš pradžių.

Odos ligoms. Kenčiant nuo įvairių odos ligų (egzemos ar žvynelinės), kokosų aliejus gali padėti palengvinti tokius nemalonius simptomus, kaip odos tempimas ar niežulys. Visgi, prieš naudojant šią priemonę reikėtų pasitarti su savo dermatologu. Ypač atsargiai reikėtų elgtis, jeigu gydotės įvairiais hormoniniais kremais.

Kas būna, kai nejaučiamas saikas?

Matyt, ne veltui egzistuoja posakis, teigiantis, kad „Kas per daug, tas nesveika“. Tai savo kailiu patyrė ir Jungtinėse Amerikos Valstijose gyvenanti moteris, kuri nenorėjo nieko daugiau, kaip atsipalaiduoti karštoje vonioje ir pamiršti apie varginančią ligą.

Tačiau jai vonios burbulų nepakako ir žinodama gydomąsias kokosų aliejaus savybes ji jo įsipylė į vonią. Kol gulėjo joje, ji nė neįtarė, kas laukia po to.

Deja, nors kokosų aliejus iš tiesų itin naudingas odai, pernelyg didelis jo kiekis gali sukelti rimtų problemų, jei netoliese nėra žmogaus, padėsiančio išlipti iš šios gana „slidžios“ situacijos.

Internetiniame puslapyje imgur.com paviešinta nuotrauka atskleidžia, kas būna, kai nejaučiamas saikas.

„Štai juokinga ir šiuo metu vykstanti situacija. Esu įstrigusi vonioje. Nuoširdžiai sakau, aš negaliu iš jos išlipti. Kodėl? Paprasta.

Prieš porą dienų susirgau krūtinės infekcija, ėmiau karščiuoti, tad likau namuose sirgti. Dėl tos pačios priežasties man taip pat sunku pasukti galvą. Išgėriau antibiotikų, raminančių vaistų ir pamaniau, kodėl gi nepasimėgavus atpalaiduojančia vonia?

Taip ir padariau. Užsidegiau žvakių, prisipyliau vonią ir į vandenį prisipyliau kokosų aliejaus. Dabar suprantu, kad aliejaus šliūkštelėjau kiek per daug.

Po to, kai ištraukiau vonios kamštį bandžiau išlipti, tačiau mano kūnas nuslydo atgal lyg kokia bulvė, kuri buvo gerai išvoliota aliejuje ir įmesta į blėką. Nėra jokio sukibimo, jokios trinties.

Tik aš ir mano storas aliejumi padengtas kūnas, slidinėjantis vonioje. Velniop tuos „pasidaryk pats“ grožio patarimus. Gelbėkit!“, – rašė ji.

Laimei, kokosų aliejus čia niekuo dėtas, nes net ir pernelyg didelis jo kiekis nesukels neigiamo poveikio. Jaučiant saiką, jo nauda sveikatai yra kone nepakeičiama, o ką jau kalbėti apie kainos ir kokybės santykį, kai, palyginti už neaukštą kainą, galima įsigyti keliems mėnesiams užtenkantį kiekį. Tačiau prieš naudojant verta įsitikinti, kad priemonei nesate alergiški.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.