Mada išbraukti vieną dalyką iš savo mitybos gali lemti vėžį

Pastaraisiais metais beglitimė mityba sulaukė itin daug sekėjų. Vis dėlto mokslininkai tikina, kad šio kviečių baltymo atsisakymas gali lemti apsinuodijimą nuodingais metalais, rašė dailymail.co.uk.

Beglitimius produktus vartojančių asmenų organizmuose arseno buvo rasta bent dvigubai, o gyvsidabrio – bent 70 proc. daugiau nei tokių produktų nevalgančių žmonių šlapime.<br>„123rf.com“ nuotr.
Beglitimius produktus vartojančių asmenų organizmuose arseno buvo rasta bent dvigubai, o gyvsidabrio – bent 70 proc. daugiau nei tokių produktų nevalgančių žmonių šlapime.<br>„123rf.com“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Feb 17, 2017, 6:25 AM, atnaujinta Apr 9, 2017, 10:14 PM

Pasak tyrėjų, glitimo nevartojančių asmenų organizmuose buvo rasta bent dvigubai daugiau arseno, kuris, yra žinoma, sukelia vėžį. Tuo tarpu gyvsidabrio kiekis organizmuose buvo bent 70 proc. aukštesnis.

Jie tikino, kad tik asmenys, sergantys celiakija, privalo atsisakyti glitimo turinčių produktų. Kitiems nėra jokios rimtos priežasties atsisakyti šio kviečių baltymo turinčio maisto.

Mokslininkai aiškino, kad beglitimių miltinių produktų gamybai yra naudojami ryžių miltai. Vis dėlto ryžiuose yra beveik 10 kartų daugiau arseno nei kituose produktuose. Taip atsitinka dėl jų auginimo metodų.

Gamykliniai teršalai ir pesticidai ryžių auginimui naudojamoje žemėje gali užsilikti kelis dešimtmečius, tad nenuostabu, jog parduotuvių lentynose esantys produktai savo sudėtyje turi gana didelį sunkiųjų metalų kiekį.

Čikagoje esančio Ilinojaus universiteto mokslininkai ištyrė 73 žmonių šlapimą ir atrado, kad asmenys, kurie per pastaruosius 5 metus vartojo daugiausia beglitimių miltinių produktų, organizmuose turėjo didžiausią kiekį sunkiųjų metalų.

Dažnai tokius produktus vartojančių asmenų šlapime arseno buvo bent du kartus daugiau nei beglitimius produktus valgančių reta. Tuo tarpu gyvsidabrio buvo bent 70 proc. daugiau.

Tačiau, kol kas reikia atlikti daugiau tyrimų, padėsiančių nustatyti, kiek šie metalai kenkia žmogaus organizmui.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.