Neužmiegate ilgiau nei pusvalandį? Paklausykite šio patarimo

Jeigu gulėdami lovoje neužmiegate ilgiau negu pusvalandį, atsikelkite ir imkitės kokio nors darbo. Tik kai pajusite nuovargį, eikite miegoti. Tai turėtų padėti užbėgti nemigai už akių.

Jeigu nemiga kankina kelias savaites ar mėnesį, dažnas mūsų turėtų apsilankyti pas gydytoją.<br>„123rf.com“ nuotr.
Jeigu nemiga kankina kelias savaites ar mėnesį, dažnas mūsų turėtų apsilankyti pas gydytoją.<br>„123rf.com“ nuotr.
E.Galgauskienė: „Nemigos atsiradimui sezoniškumas įtakos neturi.“<br>Nuotr. iš LR archyvo
E.Galgauskienė: „Nemigos atsiradimui sezoniškumas įtakos neturi.“<br>Nuotr. iš LR archyvo
Daugiau nuotraukų (2)

Ligita Valonytė („Lietuvos rytas“)

Feb 26, 2017, 7:20 PM, atnaujinta Apr 8, 2017, 11:59 PM

Šeimos gydytoja Eglė Galgauskienė neskuba rašyti vaistų nemigai gydyti, nes pirmiausia ją reikia bandyti įveikti natūraliais būdais.

Pirma, reikia išsiaiškinti nemigos priežastį, o antra, ieškoti gudrybių, kaip su ja susidoroti.

Nors žiema eina į pabaigą, gydytoja nepastebėjo, kad pacientai dažniau nei kitais metų laikais skųstųsi miego sutrikimais.

„Nemigos atsiradimui sezoniškumas įtakos neturi. Ja besiskundžiantys žmonės kreipiasi vienodai dažnai įvairiu metų laiku“, – tvirtino Pašilaičių šeimos medicinos centro vadovė E.Galgauskienė.

Ne niūri ar žalia gamta turi reikšmės geram miegui. Jį dažniausiai sutrikdo ne besikeičiantys sezonai, o dvasinės problemos. Pagrindinis miego trikdytojas – stresas. Nuo to, kiek jis trunka, priklauso ir nemigos gydymas.

Neretai sakoma: jeigu žmogus neužmiega vieną naktį, nieko bloga, nes kitą išsimiegos geriau.

Viena nemigos naktis dar nėra priežastis nerimauti. Dažnas mūsų turi įvairių rūpesčių, patiria stresinių situacijų ir dėl to vieną ar kitą naktį negalime kokybiškai pailsėti, nes nervų sistema būna tarsi perkrauta neigiamų emocijų. Tačiau daugelis problemų – laikinos, ir normalus miegas sugrįžta.

Jeigu nemiga kankina kelias savaites ar mėnesį, dažnas mūsų turėtų apsilankyti pas gydytoją.

Akivaizdu, kad tiek laiko nepailsėję negalėsite dienomis produktyviai dirbti, atsiras negalavimų. Ilgalaikė nemiga atsilieps ir nuotaikai – galite tapti irzlūs, liūdni.

„Jeigu nemiga užtrunka ir pradeda trukdyti kasdienei kokybiškai veiklai, reikia pradėti ieškoti didesnių bėdų, susijusių su šios problemos atsiradimu.

Geriausia tai daryti gydytojo kabinete, kad problemos atsiradimo priežastis būtų įvertinta teisingiausiai. O jų gali būti labai įvairių: psichologiniai, aplinkos veiksniai, gyvenimo būdas, įvairios ligos.

Kai kada šias problemas galima įveikti ir be vaistų, bet būna atvejų, kad medikamentinis gydymas tampa geriausia išeitimi iš susidariusios situacijos“, – tvirtino E.Galgauskienė.

Ne visais atvejais gydytojas rašo receptinių vaistų nuo nemigos. O jeigu vis dėlto be jų neapsieinama, tiksliai nurodoma, kiek laiko juos galima vartoti, kad organizmas pernelyg prie jų nepriprastų.

Kai nemiga tampa lėtine, tai yra kai ji kartojasi beveik kas naktį ir trunka ilgiau nei metus, gydytojas skiria papildomus tyrimus, kad pašalintų nemigos priežastis, ir gydymą.

Tik gydytojas gali nuspręsti, kokius vaistus ir kaip ilgai naudoti, kad būtų atkurtas miego ritmas ir kad organizmas patirtų kuo mažiau žalos vartojant vaistus nemigai gydyti.

Jeigu neužmiegate kelias naktis iš eilės, bandykite pergudrauti nemigą.

Jeigu nesiseka užmigti, nesivartykite nuo šono ant šono lovoje, nes pasyvus gulėjimas neduoda naudos. Būtų geriausia atsikelti ir imtis kokios nors veiklos, tarkime, sutvarkykite spintą, išplaukite grindis.

„Jeigu kankina nemiga, reikėtų bandyti apriboti miegą – tai, ko gero, veiksmingiausias būdas kovoti su trumpalaike ar lėtine nemiga. Jeigu gulite lovoje ir negalite užmigti ilgiau nei trisdešimt minučių, kelkitės ir neikite į lovą tol, kol nepajusite nuovargio. Atsikeldami iš lovos nutraukiate visas mintis, neleidžiančias atsipalaiduoti ir užmigti“, – patikino šeimos gydytoja.

Kad poilsis naktį būtų kokybiškas, reikėtų tinkamai tam pasiruošti.

Jeigu įsidėmėsite kelis patarimus, tikėtina, kad pavyks išvengti nemigos.

Pasirengimas miegui – lyg ritualas, kurio metu organizmas paruošiamas poilsiui. Rami aplinka, vandens procedūros, patogi, išvėdinta, ne per šilta miego vieta gali padėti ramiai, greitai užmigti.

Prieš pat miegą patartina vengti aktyvios fizinės veiklos, tokios kaip sporto treniruotės, nevartoti kofeino turinčių gėrimų ir maisto produktų. Vakarieniauti reikėtų bent jau 2–3 valandas prieš miegą, kad pilnas skrandis netrukdytų ramiam miegui.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.