Gal nepatikėsite, bet tai gali padėti jūsų sveikatai

Į Lietuvą pamažu sugrįžta žiemoti išskridę paukščiai – kiemuose vis sušmėžuoja geltonsnapiai juodieji strazdai, atrodantys gan pasimetę dėl daugelį vietų vis iš naujo padengiančio sniego. Jų sugrįžimas reiškia ne tik iš lėto atslenkantį pavasarį, bet ir naudą sveikatai.

Paukščių stebėjimas yra puiki priemonė užkirsti kelią depresijos vystymuisi.<br>123rf.com
Paukščių stebėjimas yra puiki priemonė užkirsti kelią depresijos vystymuisi.<br>123rf.com
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2017-02-28 22:06, atnaujinta 2017-04-08 20:46

Pasirodo, gyvenimas šalia vietų, kuriose gausu paukščių, gali padėti išvengti nuolatinio streso ar netgi depresijos. Mokslininkai ištyrė, kad tokiose teritorijose gyvenantys žmonės džiaugiasi geresne psichine sveikata, nepaisant to, ar jie gyvena mažame kaimelyje, ar mieste, rašė dailymail.co.uk.

Be to, tai neturi būti jokie ypatingi paukščiai. Pakanka bent šiek tiek laiko praleisti stebint žvirblius, zyles ar netrukus gausiai pasirodysiančius strazdus ir varnėnus. Ekseterio universiteto tyrėjų vykdytoje studijoje dalyvavo 274 žmonės, kurių streso lygis svyravo priklausomai nuo to, kiek paukščių pastebėdavo per dieną.

Pasak jų, paukščių giesmė gali padėti atsigauti išsekus psichologiškai bei pagerinti koncentraciją darbo vietoje.

„Šis tyrimas padeda išaiškinti, kokią įtaką mūsų sveikatai daro gamta ir kaip svarbu yra pernelyg nuo jos nenutolti. Tiek šalia namų, tiek kitoje netolimoje aplinkoje esantys paukščiai rodo, kad gamta gali veikti kaip prevencinė priemonė, miestus paverčianti sveikesne ir daugiau laimės suteikiančia vieta“, – kalbėjo tyrimo autorius Daniel Coxas.

Ankstesni tyrimai įrodė, kad parkų turinčios kaimynystės yra naudingos asmens gerbūviui, mažina stresą bei neleidžia jiems pasinerti į niūrias mintis. Teigiamas efektas yra jaučiamas nepaisant to, ar žmogus tyčia eina į parką, ar gamtą stebi tiesiog pakeliui į darbą ar pro namų langą.

„Panašu, kad nėra skirtumo, kokie paukščiai yra stebimi. Tiek zylės, tiek strazdai ir varnos vienodai atpalaiduoja, todėl nesvarbu, kur ir į kokį sparnuotį žiūrite. Žinoma, gyvenant užmiestyje naudos sveikatai gerokai daugiau, nei gyvenamąjį būstą pasirinkus mieste, tačiau tokios galimybės neturint, pakanka pasimėgauti artimiausiu gamtos ploteliu, net jei tai reiškia apsilankymą nedideliame parke“, – aiškino tyrėjas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.