Nuo senatvės išgelbės paprasčiausi patarimai

Koks išties yra biologinis organizmo amžius, galima išsitirti kūno analizatoriumi. Tiesa, visiškai pasikliauti jau ir Lietuvoje atsiradusiu moderniu aparatu nereikėtų – jis organizmo biologinį amžių skaičiuoja tik pagal kūno sudėties, riebalų ir raumenų masės rodiklius.

Senėjimas didele dalimi yra vadinamųjų epigenetinių pokyčių, didinančių ar mažinančių genų aktyvumą, procesas.<br>123rf nuotr.
Senėjimas didele dalimi yra vadinamųjų epigenetinių pokyčių, didinančių ar mažinančių genų aktyvumą, procesas.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2017-04-08 09:30, atnaujinta 2017-04-14 00:48

Vos kelios sekundės basomis į šonus ištiesus rankas, kuriomis spaudžiamos specialios rankenos, ir aparatas užfiksuoja ne tik ūgį, svorį, bet ir biologinį amžių, kūno masės indeksą, riebalų masę, jų pasiskirstymą, rankų, kojų, liemens raumenų, kūno organų masę, kūno vandens kiekį, baltymų, mineralų organizme kiekį, rekomenduojamą paros kalorijų skaičių.

Visi šie duomenys užfiksuojami kūnu tekant saugiai silpnai elektros srovei. Ji matuoja kūno varžą.

Nors žmonės dažnai sako, jog jaučiasi, lyg būtų keliomis dešimtimis metų jaunesni, ištyrus juos kūno sudėties analizatoriumi paaiškėja, kad jų biologinis amžius netgi didesnis, nei yra iš tiesų. Arba biologinis amžius tik keleriais metais, o ne dešimtimis mažesnis nei tikrasis.

Didžiausia problema – pilvo riebalai. Kuo šių sveikatai pavojingų riebalų daugiau, tuo biologinis žmogaus amžius didesnis. Būtent dėl šių riebalų padidėja cholesterolio kiekis, kraujospūdis, didėja rizika susirgti diabetu.

Kaip veikia kūno sudėties analizatorius? Ar jo rezultatais galima pasitikėti? Pasirodo, jis matuoja audinių, kurie skirtingai praleidžia elektros srovę, varžą. Pavyzdžiui, riebalai elektros srovę praleidžia labai sunkiai, jų didelė varža. Raumenys, organizmo skysčiai – lengvai.

Pagal tai kompiuteris apskaičiuoja, kiek žmogus turi mineralų, baltymų, skysčių, raumenų, riebalų. Įprastos svarstyklės rodo tik svorį. To nepakanka norint diagnozuoti nutukimą arba mitybos nepakankamumą. Labai svarbu žinoti, ko yra per daug, ko trūksta.

Svarbu žinoti, kiek organizme riebalų. Kai jų per daug, išsiskiria laisvieji radikalai. Jie sendina organizmą. Moterims pavojinga ir kai riebalų per mažai. Riebalai reikalingi tam, kad moteriški lytiniai hormonai normaliai funkcionuotų.

Be to, mitybos nepakankamumas taip pat nejaunina organizmo. Kai mityba nepakankama, sutrinka daug organizmo funkcijų. Štai todėl jaunos anoreksija sergančios merginos atrodo kaip senutės – nuslinkusiais plaukais, iškritusiais dantimis, susiraukšlėjusia oda.

Kraštutinumai negerai. Sveikiausias kūno masės indeksas – tarp 22 ir 25.

Ką patarti žmonėms, kurie nenori pirma laiko pasenti? Gal sveiko gyvenimo būdo patarimai skamba banaliai, bet jie iš tiesų padeda. Tuo įsitikinę medikai.

Svarbiausia – nerūkyti. Šis žalingas įprotis – vienas labiausiai sendinančių organizmą. Taip pat būtina nepersivalgyti, išlaikyti normalų kūno svorį, tinkamai maitintis – valgyti įvairų maistą, turintį pakankamai antioksidantų, kovojančių su laisvaisiais radikalais.

Tyrimai rodo, kad lietuvių organizme antioksidantų labai trūksta. Jų daugiausia yra ryškios spalvos daržovėse, vaisiuose. Nereikėtų pamiršti ir reguliaraus fizinio aktyvumo.

Tai nereiškia, kad būtina bėgti į sporto salę ir kilnoti svarmenis. Pakanka malonaus judėjimo – vaikščiojimo, plaukimo. Tačiau svarbiausia, kad nepasentų širdis, – išoriškai visi senstame, bet jei pasensi viduje, nebeliks gyvenimo džiaugsmo.

Parengė Ernesta Vinevičiūtė

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.