Šokiruojantis atradimas: tam tikro maisto netoleravimą gali sukelti paprastas virusas

Ilgą laiką manyta, kad celiakija (liga, kurios metu organizmas kai kurių javų baltymą glitimą suvokia kaip antikūnį ir ima su juo kovoti) yra genetinė liga. Vis dėlto, naujas tyrimas pateikė įrodymų, kad ją gali sukelti ne tik genai, bet ir iš pirmo žvilgsnio nekensmingas ir dažnas virusas, rašė iflscience.com.

Paprastas žarnyno virusas gali sukelti javų baltymo glitimo netoleravimą.<br>123rf nuotr.
Paprastas žarnyno virusas gali sukelti javų baltymo glitimo netoleravimą.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Apr 24, 2017, 7:30 AM, atnaujinta Apr 26, 2017, 12:37 AM

Mokslininkai nustatė, kad net ir dažnai pasitaikantys žarnyno virusai gali sukelti imuninės sistemos atsaką į šį baltymą. Tai buvo nustatyta tiriant laboratorines peles, o rezultatai buvo aprašyti moksliniame žurnale Science (liet. „mokslas“).

Tyrėjai atrado, kad įvairūs žarnyno virusai gali sukelti pernelyg stiprią reakciją į glitimą ir ėmė svarstyti, ar tai negalėtų tapti celiakijos priežastimi.

Ši hipotezė buvo išbandyta peles apkrečiant įprastu Reoviridae grupės virusu, kuris paprastai neturi jokių simptomų. Vėliau graužikams buvo sušerta nedidelis kiekis glitimo komponento gliadino.

Rezultatai parodė, kad žarnyno virusu apkrėstos pelės pagamino net tris kartus daugiau baltymo antikūno nei sveikos. Be to, tos, kurių organizmuose padaugėjo baltymo antikūnų skaičius taip pat turėjo didesnį kiekį IRF-1 molekulių, kurios atlieka itin svarbų vaidmenį išsivystant celiakijai.

Pasak mokslininkų, tai įrodė, kad apsikrėtimas Reoviridae grupės virusu gali būti vienas iš pagrindinių veiksnių išsivystant šiai ligai. Ypač jam jautrūs yra kūdikiai. Tyrėjai pabrėžė, kad kietą maistą pradėję valgyti vaikai (dažniausiai 6 mėn. amžiaus) yra ypač pažeidžiami, kadangi jų imuninė sistema vis dar vystosi.

Kūdikių, kurie genetiškai yra linkę į šią ligą, organizmo reakcija į baltymą gali būti tokia stipri, kad kyla ir pati liga, kuria jie sirgs visą likusį gyvenimą.

Pasak vyriausio tyrėjo Bana Jabri, šis atradimas skatina apsvarstyti vakcinavimo galimybę ateityje.

Vis dėlto, šis atradimas nepateisina tų asmenų, kurie patys pasirenka atsisakyti glitimo ir nevalgyti jų turinčių produktų. Celiakija yra labai reta liga, kuri diagnozuojama vis rečiau.

Pastaruoju metu vyraujanti beglitimio maisto mada lėmė daugybės produktų, kuriuose yra glitimo, atsisakymą. Specialistai teigia, kad tokia mityba, jeigu nėra diagnozuotos celiakijos, neturi jokios naudos sveikatai.

Visgi žmonės tikina, kad šio baltymo netoleruoja ir jo nevalgydami jaučiasi geriau. Tokiu atveju, gali būti, kad yra šioks toks netoleravimas, tačiau tam, kad jį būtų galima nustatyti, reikia kreiptis į medikus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.