Mineralinio vandens svarba žmogaus organizmui

 Be abejonės, vandenį gerti sveika. Medikų nuomone, per parą vidutinio amžiaus ir kūno sudėjimo žmogus turėtų išgerti ne mažiau, kaip 1,6 litro vandens (maždaug, apie 8 stiklines, o sportuojant ar esant aukštai aplinkos temperatūrai – ir daugiau).

Daugiau nuotraukų (3)

Prof. Jonas Algis Abaravičius Vilniaus universiteto Medicinos fakultetas

May 2, 2017, 9:25 AM, atnaujinta May 4, 2017, 9:16 AM

Tai bus ypač aktualu vasarą, kuomet mūsų organizmo fiziologinius poreikius patenkins tik didesni suvartojamo vandens kiekiai. Tačiau, svarbu ne tik išgerti pakankamą kiekį vandens, bet ir pasirinkti tinkamą jo rūšį. Taigi, reikėtų apsispręsti, ar gerti vandenį iš čiaupo, ar pirkti vandenį parduotuvėje.

Nors visas Lietuvoje namų ūkiams centralizuotai tiekiamas geriamas vanduo yra saugus, tačiau natūralus mineralinis vanduo, išgautas specialiu būdu, dėl jame esančių mineralų, papildančių mūsų mitybą neabejotinai yra biologiškai vertingesnis. Natūralus mineralinis vanduo susidaro druskinguose žemės kloduose per daugelį šimtmečių, jame yra ištirpusios įvairios mineralinės medžiagos. Nusprendusiems vandenį pirkti parduotuvėse, vertėtų žvilgtelėti ir į etiketes, nes ne visas mineralinis vanduo yra vienodai vertingas.

 

Kodėl mūsų mitybos racioną reikėtų papildyti sulfatais?

Mokslinių tyrimų duomenimis, siera yra vienas iš 8 cheminių elementų, kurių kiekiai organizme yra didžiausi. Sieros randama įvairiuose maisto produktuose: kiaušiniuose, svogūnuose, brokoliuose, mėsoje, jūros gėrybėse. Manoma, kad su geriamu vandeniu taip pat yra gaunama apie 10 proc. viso suvartojamo sieros kiekio.

Pažymėtina, kad geras sieros šaltinis – negazuotas natūralus mineralinis vanduo „Tichė“, kuriame sulfatų kiekis yra apie 830 mg/L, o bendra mineralizacija – 1378 mg/L. Tai – vidutinės mineralizacijos silpnai šarminis kalcio (Ca) ir magnio (Mg) sulfatinio tipo mineralinis vanduo, kurio rūgštingumas (pH vertė) yra 7,94. Ca ir Mg santykis natūraliame mineraliniame vandenyje „Tichė“yra sveikatai palankus ir sudaro apie 2,7.

 

Koks yra sieros ir sulfatų poveikis mūsų sveikatai?

Siera įeina į amino rūgščių metionino ir cisteino sudėtį. Šios amino rūgštys yra labai svarbios gyvybinėms organizmo funkcijoms palaikyti. Įdomus faktas: mokslinių tyrimų duomenimis, Islandijos gyventojams mažiau, negu šiaurės amerikiečiams diagnozuojama depresijos atvejų, jie rečiau serga širdies – kraujagyslių ligomis ir cukriniu diabetu.

 

Tai galėtų būti paaiškinama ir tuo, kad, be kitų veiksnių, Islandijoje stebimas padidėjęs ugnikalnių aktyvumas, todėl tiek geriamame vandenyje, tiek ir augaluose, mėsoje bei jūros gėrybėse yra padidėję sieros kiekiai.

 

Literatūros duomenimis, sulfatai (SO42-) kepenyse sujungia kai kurias mūsų sveikatai pavojingas medžiagas (pavyzdžiui, fenolį ar įvairių vaistų skilimo produktus) ir paverčia jas vandenyje labiau tirpiais junginiais, kurie gali būti lengviau pašalinami per inkstus su šlapimu: taip dalyvaujama detoksikuojant organizmą. Sulfatai taip pat sujungia ir steroidinių hormonų perteklių, todėl palaikomas reikiamas šių biologiškai veiklių medžiagų aktyvumas organizme.

Turima mokslinių duomenų, teigiančių, kad riebaluose tirpi veikli vitamino D3 forma 25(OH)D, sujungta su sulfatais, tampa tirpesne vandenyje. Nenustatyta, kad tokia vitamino D forma įtakotų kalcio apykaitą, tačiau teigiama, kad ji gali skatinti imunitetą, palankiai veikti širdies ir kraujagyslių ligų eigą.

Aprašoma, kad cholesterolio sulfatas (tačiau – ne pats cholesterolis) gali įgauti fizinį krūvį ir tapti labiau poliniu dariniu. Dėl šios priežasties cholesterolis (kaip ir vitamino D3 junginys su sulfatais) tampa labiau tirpus vandenyje ir geba patekti į raumenų ląsteles. Literatūros duomenimis, cholesterolio junginys su siera paskatina geresnį gliukozės patekimą į raumenų ląsteles, kur ši panaudojama organizmo energinėms reikmėms tenkinti.

 

Koks kitų mineralų, kurių gausu natūraliame mineraliniame vandenyje „Tichė“, poveikis mūsų organizmui?

Kalcis (Ca). Kalcio koncentracija natūraliame mineraliniame vandenyje „Tichė“ sudaro apie 220 mg/L (pagal naująsias Rekomenduojamas paros maistinių medžiagų ir energijos normas, 2016 m. birželio 23 d. patvirtintas Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos ministro įsakymu nr. V-836, kalcio per parą reikėtų suvartoti apie 900 mg).

 

Šiuo atžvilgiu natūralus mineralinis vanduo „Tichė“ – geras kalcio šaltinis. Kalcis labai svarbus mūsų organizmui, nes: palaiko reikiamą kaulinio audinio tankumą kauluose ir dantyse; dalyvauja vidinės organizmo terpės rūgštingumo palaikyme; užtikrina reikiamą kraujo krešėjimą; svarbus susitraukiant raumenims; dalyvauja nervinio impulso perdavime nervų ląstelėmis; svarbus širdies raumens veiklai (stiprina širdies susitraukimus).

Magnis (Mg). Magnio kiekis natūraliame mineraliniame vandenyje „Tichė“ sudaro apie 78 mg/L (poreikis – 300-350 mg per parą). Pažymėtina, kad magnio sulfatas pasižymi vidurius laisvinančiu veikimu, todėl šio tipo mineralinis vanduo gali būti naudingas žmonėms, turintiems  tuštinimosi sutrikimų.

 

Be to, pats magnis taip pat labai svarbus mūsų organizmui, nes: įeina į fermentų, dalyvaujančių organizmo medžiagų apykaitoje, sudėtį; kaip ir kalcis užtikrina reikiamą kaulinio audinio tankumą kauluose ir dantyse; didina kalcio tirpumą šlapime, todėl mažėja inkstų akmenligės rizika; lengvina raumenų spazmų ir mėšlungio simptomus; mažina nuovargį ir jautrumą stresui.

Pažymėtina, kad natūraliame mineraliniame vandenyje „Tichė“ randami santykinai nedideli natrio (Na) ir chloro (Cl) kiekiai (atitinkamai, apie 60 mg/L ir 35 mg/L). Žinoma, kad per didelis natrio chlorido kiekis geriamame vandenyje gali būti širdies ir kraujagyslių ligų rizikos veiksniu. Todėl, šio tipo mineralinis vanduo galėtų būti naudingas kaip vanduo asmenims, turintiems polinkį į padidėjusį arterinį kraujo spaudimą.

 

Patariama rinktis negazuotą natūralų mineralinį vandenį.

Visos vandens rūšys gali būti prisotintos anglies dvideginiu – t.y. gazuotos. Gazuotą vandenį patariama rinktis tik suaugusiems sveikiems žmonėms. Gazuotas vanduo aktyvina skrandžio ir žarnyno motoriką (judesius), sekrecinių liaukų veiklą ir greičiau patenkina troškulio jausmą.

Tačiau, sergant virškinimo sistemos ligomis (gastritu ar opalige), anglies dvideginis gali dirginti skrandį ir sukelti nemalonius simptomus (rėmenį, skausmą, žagsulį). Taigi, gerdami negazuotą mineralinį vandenį „Tichė“ šių nemalonių reiškinių galimai išvengsite.

Gyventojų apklausų duomenimis („Sprinter“ tyrimai, 2011 m.), daugiau negu pusė Lietuvos gyventojų (54 proc.) renkasi būtent lietuvišką natūralų mineralinį vandenį.

Šiuo metu mūsų šalyje yra registruota net 16 skirtingų mineralinio vandens šaltinių, iš kurių išgaunamas tiek mažos, tiek vidutinės, tiek ir aukštos mineralinių druskų koncentracijos vanduo. Tai – išskirtinis lietuviško natūralaus mineralinio vandens bruožas – toli gražu ne visos šalys pasižymi tokiu gausiu mineralinio vandens asortimentu.

 

 

 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.