Svarstote apie dantų implantus? Štai ką turėtumėte įvertinti

 

 Šiaulių implantologijos centro gydytojas periodontologas Žilvinas Čiužas.<br> Asmeninio archyvo nuotr.
 Šiaulių implantologijos centro gydytojas periodontologas Žilvinas Čiužas.<br> Asmeninio archyvo nuotr.
 Panevėžio implantologijos centro gydytojas, burnos chirurgas Rokas Kuprys.<br> Asmeninio archyvo nuotr.
 Panevėžio implantologijos centro gydytojas, burnos chirurgas Rokas Kuprys.<br> Asmeninio archyvo nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

May 10, 2017, 11:32 AM, atnaujinta May 3, 2018, 1:42 PM

 

Specialistų teigimu, tai ilgaamžiškiausias sprendimas norint atkurti vieną, kelis dantis ar esant bedančiam žandikauliui. Tačiau prieš apsisprendžiant dėl dantų implantavimo būtina žinoti, kada jų išties reikia, kuo skiriasi dantų implantai ir kas svarbiausia planuojant dantų implantavimą.


Lietuva – viena pirmaujančių šalių pasaulyje pagal odontologų ir įsriegiamų implantų skaičių, gydytojų atliekamus mokslinius tyrimus ir sudėtingas gydymo operacijas. Kodėl viso pasaulio odontologai rekomenduoja gydytis dantų implantais? Nes tai patikimiausias sprendimas norint atkurti vieną, kelis dantis ar esant bedančiam žandikauliui.

būtina įvertinti, ar jie atlaikys kelių dantų, protezuojamų tiltiniu protezu, krūvį.
Dilemą, kaip atkurti prarastus dantis, paprasčiau išspręsti žinant keletą pagrindinių veiksnių, kurie itin svarbūs apsisprendžiant dėl dantų implantavimo.


Ką reikia žinoti nusprendus gydytis dantų implantais?


Pirmasis žingsnis yra apsilankymas pas gydytoją odontologą. Tik jis gali nustatyti, ar jums reikalingi dantų implantai ir kokios galimos kitos alternatyvos atkurti prarastus dantis. Apsisprendus dėl gydymo dantų implantais detaliai išanalizuojama paciento būklė, įvertinami įvairūs veiksniai bei aplinkybės ir sudaromas individualus gydymo planas nurodant visą gydymo eigą. Tai labai svarbus dantų implantavimo momentas.


Išskirtiniais atvejais įsriegti implantą ir pritvirtinti laikinąjį dantį galima vieno vizito metu, tačiau siekiant kokybiško ir ilgalaikio implantavimo dažnai patariama neskubėti. Individualios situacijos analizė, teorinės ir praktinės gydytojo žinios, tinkamas gydymo planas, o dažnai ir gijimo laikas yra labai svarbu implantuojant dantis.


Kaip atliekama implantavimo procedūra?

 

Pati implantavimo procedūra trumpa, vienas implantas įsriegiamas vidutiniškai per 20–30 minučių“, – sako Panevėžio implantologijos centro gydytojas, burnos chirurgas Rokas Kuprys ir pabrėžia, kad kiekvienas atvejis individualus, pavyzdžiui, jei trūksta žandikaulio kaulo, atliekama kaulo priauginimo procedūra. Ji atliekama greitai, neskausmingai, neretai gali būti atliekama ir implantavimo metu. 


Kaulo priauginimo atveju gijimo trukmė yra individuali, įprastai trunka 6–7 mėnesius, o įprasto implantavimo gali būti ir 1 mėn.


Praėjus 7–10 dienų po operacijos išimami siūlai. Tuomet prasideda gijimo procesas, paprastai trunkantis 4 mėnesius. Šiuo periodu dantų implantai labai glaudžiai suauga su kaulu.

Kai danties implantas prigyja, jis tampa tvirta atrama, tuomet galima ant jo pritvirtinti danties protezą, tad gydytojas odontologas nuima nuo implantų atspaudą, pagal kurį pagaminami protezai. Atsižvelgiant į individualią situaciją, pacientui gali būti pasiūlyta uždėti laikinuosius vainikėlius arba laukti nuolatinių.


Atlikus danties implantavimo procedūrą nereikėtų pamiršti ir toliau nuolat rūpintis savo dantimis – kasdien jų valyti, kartą per metus būtina apsilankyti pas protezavusį gydytoją ir 2 kartus per metus atlikti profesionalią burnos higienos procedūrą. 


 Į ką būtina atkreipti dėmesį renkantis dantų implantus?


Įsriegti dantų implantai gali džiuginti visą gyvenimą, tačiau itin svarbu žinoti, kad implanto ilgaamžiškumą nulemia kaulo kokybė ir storis, implantuojančio burnos chirurgo bei protezuojančio gydytojo odontologo profesionalumas ir asmeninė dantų priežiūra po implantavimo.

 

Todėl būtina atkreipti dėmesį į:


- Kaulo kokybę ir storį – kuo geresnės implantavimo sąlygos, tuo didesnė tikimybė, kad implantas prigis geriau ir ilgam laikui. Todėl netekus danties neverta delsti, nes kaulas toje vietoje silpnėja. Audinių stabilumui ir implanto ilgaamžiškumui turi įtakos ir kiti veiksniai (pvz., dantenos, jų storis), kuriuos prieš implantavimą turi įvertinti specialistai.


- Gydytojo patirtį atliekant implantavimo procedūras. Itin svarbus implantuojančio ir protezuojančio gydytojų bendradarbiavimas bei patirtis. Net jei pasirinksite brangiausius ir geriausių atsiliepimų sulaukiančius implantus, o implantacija bus atlikta nekokybiškai ar danties protezas po jos bus suformuotas netaisyklingai, kandimo ir kramtymo jėga gali pasiskirstyti netolygiai ir tai gali nulemti trumpesnį implanto funkcionavimo laiką. Tad vienas svarbiausių dalykų renkantis dantų implantus – pasidomėti ir gydytojo patirtimi šioje srityje.


- Implantų gamintoją. Medicinoje gydymui implantais prognozuojama didžiausia sėkmė – 92–99 proc., todėl implantavimą galima rinktis drąsiai. Tačiau patariama atkreipti dėmesį į tai, koks implantas jums bus sriegiamas. Atlikti moksliniai tyrimai patvirtina, kad renkantis dantų implantus svarbu pasidomėti ir gamintoju. Didžiausio pasaulyje Švedijos Geteborgo universiteto atlikto tyrimo (jo metu buvo ištirti 2765 pacientai, daugiau nei 11 tūkstančių implantų ir 800 klinikų) duomenimis, ar implantas tarnaus visą gyvenimą, priklauso ir nuo jo gamintojo. Implantų sistemų pasaulyje kiekvienais metais daugėja, tad būtina pasidomėti, kurie implantai yra kokybiški ir ilgaamžiai, kuo jie skiriasi. Rekomenduojama rinktis pasaulyje žinomus gamintojus, kurie prieš pasiūlydami rinkai implantus investuoja į mokslinius tyrimus siekdami užtikrinti kokybę.



 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.