Daugelis to nedaro tinkamai, todėl juos užpuola nemalonumai, prasidedantys niežuliu

Artėjant vasarai ypač svarbu prisiminti, kad oda nuolat atsinaujina. Ypač pėdų. Ant pėdų susikaupęs negyvų ląstelių perteklius, prakaitas ir šiluma yra puiki terpė daugintis grybeliui ir kitiems mikroorganizmams. Tuomet grybelis gali nepastebimai daugintis, ilgą laiką nesukeldamas jokių ligos simptomų.

 Tinkamai neprižiūrima pėdų oda tampa lengviau pažeidžiama grybelinės infekcijos.<br> 123rf.com nuotr.
 Tinkamai neprižiūrima pėdų oda tampa lengviau pažeidžiama grybelinės infekcijos.<br> 123rf.com nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 15, 2017, 1:18 PM

Tačiau atsiradus palankioms sąlygoms, jis pažeidžia nagus, tarpupirščių odą, sunkesniais atvejais gali išplisti ir kitur. Deja, ne visuomet kojų higiena rūpinamės pakankamai, todėl pėdų grybelis – gana dažnas susirgimas tarp lietuvių. Norite tokios problemos išvengti? Štai ką turite žinoti.

Kojų higiena – svarbi kasdien

Jei norite išvengti kojų grybelio, būtina laikytis nepriekaištingos kojų higienos. Kaip pataria Sveikatos mokymo ir ligų prevencijos centro specialistai, rekomenduojama kiekvieną vakarą ar suprakaitavus, pavyzdžiui, po ilgesnės kelionės, kojas plauti su muilu ne mažiau kaip dvi tris minutes.

Kempine, kojų dilde ar pemzos gabalėliu reikia pašalinti ir negyvas odos ląsteles, gi susidarius suragėjusiam sluoksniui, lengviau atsiranda nuospaudų, įtrūkių, kuriuose kaupiasi mikroorganizmai, galintys sukelti odos uždegimą. Sausesnė ir šiurkštesnė kulnų oda gali būti patrinama pemza.

Nuplautas kojas perliekite vėsesniu vandeniu ir kruopščiai nušluostykite.

Nepamirškite ir nagų: per daug nesutrumpinkite ir neapvalinkite nagų kampų. Sveiki nagai yra lankstūs ir blizgantys. Jei nagus nukirpsite per daug, į atsiradusią laisvą vietą nagas bus linkęs įaugti. Jei nago spalva pakito, ar jis pradėjo augti netaisyklingai, kreipkitės į dermatologą – gali būti, kad jūs užsikrėtėte grybeliu, kuris su laiku pažeis ir kitus nagus bei kojų odą, todėl nedelskite. O nagų įaugimas gali būti gydomas ir chirurginiu būdu.

Sausas pėdas jau galima tepti kojų odos maitinamuoju kremu, įtrinant jį nuo pirštų kulkšnies link.

Prakaitavimui mažinti galima naudoti įvairius dezodorantus, antiperspirantus ir kremus, bet būtina laikytis tam tikrų saugumo taisyklių: negalima kartu naudoti kremų ir dezodorantų, nes gali atsirasti nepageidaujamų cheminių reakcijų, pažeidžiančių paviršinį odos sluoksnį.

Dauguma kosmetikos gaminių, skirtų kojų priežiūrai, pasižymi antimikrobiniu, antigrybeliniu poveikiu. Kosmetinių priemonių yra daug ir įvairių – pradedant specialiomis antibakterinėmis želė, skystu muilu, losjonais ir baigiant kremais, kurie padeda sumažinti nuovargį ir įtampos jausmą kojose. Perkant kosmetikos priemones, perskaitykite naudojimo instrukciją, cheminę sudėtį, galbūt esate alergiškas kuriam nors iš komponentų, atkreipkite dėmesį į galiojimo laiką.

Taip pat venkite sintetinių kojinių bei avalynės iš dirbtinės odos. Stipriai prakaituojant kojoms, galite nusipirkti specialių prakaitavimą mažinančių dezodorantų ar kremų.

Nepamirškite, kas kojų grybelis plinta per kojinėse, batuose, patalynėje likusias sporas. Todėl svečiuose venkite avėti svetimas šlepetes. O baseine ar pirtyje be jų neišsiversite.

Nepamirškite dezinfekuoti ir vietų kur vaikštote basomis, pavyzdžiui, vonios kilimėlį, vonią plaukite karštu vandeniu su specialia dezinfekuojamąja priemone.

Jei pajutote pirmuosius grybelio simptomus – niežėjimą, pamatėte paraudimą, kreipkitės į gydytoją dermatologą ir pasikonsultuokite dėl gydymo, kol liga nesikomplikavo.

 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.