7 požymiai, kad jūsų organizme knibžda parazitų

Pasaulio sveikatos organizacija (PSO) duomenimis, įvairios parazitinės infekcijos yra dažnai pasikartojanti problema, kuri paliečian daugiau kaip 3,5 milijardus žmonių. Tai yra svarbu, kadangi tokios infekcijos silpnina žmogaus imuninę sistemą, didina riziką susirgti kitomis ligomis.

 123rf.com nuotr.
 123rf.com nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 18, 2017, 2:38 PM, atnaujinta May 20, 2017, 7:22 PM

Į žmogaus kūną patekę parazitai gali apsigyventi įvairiuose organuose, tačiau jiems tinkamiausia aplinka yra žarnyne. Kai kurie jų gali plisti kraujagyslėmis, apsigyventi odoje ir t. t. Yra tokių parazitų, kurie maitinasi raudonaisiais kraujo kūneliais, o tai gali sukelti mažakraujystę (anemiją), o kiti pasisavina mūsų su maistu gaunamas medžiagas, todėl kartais, nepaisant gausaus valgymo, asmuo gali jaustis nuolat alkanas, jam krenta svoris.

Toks asmuo gali jaustis nuolat silpnas, kadangi suvartojamas maistas maitina ne tik jo organizmą, bet ir jame apsigyvenusius nelauktus svečius. Todėl labai svarbu suprasti, kuomet organizme užsiveisė parazitai.

1. Odos problemos. Įvairios odos ligos, jos sudirgimas gali reikšti apie odos porose apsigyvenusius parazitus. Tai gali išduoti tokie nemalonūs simptomai kaip įvairūs bėrimai, egzema, dilgelinė ar netikėtas odos išsausėjimas.

2. Prislėgta nuotaika. Parazitų fiziškai išvargintas kūnas gali daryti įtaką ir asmens nuotaikai. Dėl jų poveikio bei nuolatinio reikalingų medžiagų pasisavinimo gali prastėti nuotaika, didėti užmaršumas, nervingumas. Taip pat nuotaikos gali pradėti keistis staiga, pradėti vystytis nerimo sutrikimas ar depresija.

3. Mažakraujystė. Neretai parazitų turintis asmuo jaučiasi išsekęs, mieguistas. Nuolatinis nuovargis gali sukelti apatiją aplinkai. Tačiau šie simptomai taip pat gali pranešti ir apie kitą rimtą ligą, kurią taip pat sukelia parazitinė infekcija organizme, mažakraujystę, kuri kyla dėl parazitų maitinimosi eritrocitais,

4. Lytinių organų ir šlapinimosi problemos. Turint parazitų gali sutrikti menstruacinis ciklas, atsirasti prostatos problemų. Gali susidaryti cistos, jaustis stipresnis priešmenstruacinis sindromas, Dėl galimos parazitų infekcijos taip pat gali sutrikti šlapinimasis, atsirasti problemų su vaisingumu.

5. Sutrikęs apetitas, mažėjantis svoris, viduriavimasTurintys parazitų žmonės gali pradėti viduriuoti, kadangi jie gali pakenkti žarnyno gleivinei. Tokios problemos kaip apetito praradimas ar padidėjimas, nutukimas, nesugebėjimas numesti ar priaugti svorio taip pat gali reikšti, kad organizme užsiveisė parazitai. Be to, apie tai gali įspėti ir pasireiškęs dirgliosios žarnos sindromas.

6. Raumenų ir sąnarių problemos. Parazitinė infekcija gali lemti raumenų skausmą ir spazmus, skausmingus sąnarius, nemalonų jausmą bamboje, kojų bei rankų tirpimą.

7. Sutrikęs miegas. Tokie miego sutrikimai kaip nemiga, nevalingas šlapinimasis ar dantų griežimas miego metu taip pat gali įspėti apie šią problemą.

Ką daryti? Lengviausias būdas nustatyti ar organizme yra parazitų yra atliekant išmatų testą, kurį paskirs šeimos gydytojas. Jo metu yra nustatomas ne tik parazitų kiekis, bet ir jų tipas, o tai padės nustatyti reikiamą gydymą.

Be to reikėtų vengti miltinių, mielių turinčių ar saldžių patiekalų. Patariama valgyti juoduosius serbentus, imbierą, papajas, žalius kopūstus. alijošių ar granatų sėklas bei vartoti daug skaidulų turintį maistą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.