Žinoma astrologė Vaiva Budraitytė atskleidė savo sveikatos paslaptis

Astrologė Vaiva Budraitytė garsėja sveikuolišku gyvenimo būdu. Tačiau kaip ir daugelis, vaistų ar papildų vartojimo kartais neišvengia. Žinoma, renkasi pačia natūraliausia priemones. Vis dėlto, ar garsi moteris žino apie vaistų suderinamumą?

Vaiva Budraitytė pasidalino sveiko gyvenimo būdo paslaptimis.<br>T. Bauro nuotr.
Vaiva Budraitytė pasidalino sveiko gyvenimo būdo paslaptimis.<br>T. Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2017-05-24 11:54, atnaujinta 2017-05-24 12:03

– Suderinamumas jums pažįstamas žodis?

– Taip. Pas mus ateina poros pasitikrinti suderinamumą, ar žmonės dera gyvenime, ar turi geras perspektyvas santuokoje, ar turės bendrų interesų. Jau nuo Ajurvedos laikų tai buvo vienas pagrindinių momentų santuokoje. Poros pirma atnešdavo dokumentus pas astrologą. Ir dabar, tarp kitko, dauguma žmonių nežino, kad Rytuose: ir Indijoje, ir Nepale, kai šeima nori sutuokti jaunimą, ar patys vyresnieji susituokti, eina pas astrologą pasitikrinti suderinamumo, kiek dera pagal planetų padėtį, pagal gimimo momentą.

– Vadinasi, suderinamumas yra svarbus visur?

– Taip, mano nuomone, suderinamumas labai svarbus, pradedant astrologija, baigiant vaistais ar maistu.

– Ar jums teko vartoti vienu metu daugiau negu du vaistus tuo pačiu metu? Išgerti, susileist, išsitepti, išsitrinti?

– Kadaise teko, bet daug metų jau netenka, nes aš tikrai labai žiūriu, ką vartoju ir paskutiniais metais net tokios minties nėra. Į vaistų suderinamumą labai atsakingai žiūriu, ypač kai tai susiję su mūsų šeima, anūkais. Ne paslaptis, kad gydytojai nepamąstydami kartais vaikams išrašo tokių dalykų, kad turi pats žiūrėti, ką išrašė, kiek išrašė, kaip išrašė. Manau, dauguma jaunų tėvų nuveda pas bendros terapijos gydytoją, ten vaikui išrašo vienų dalykų, paskui pas pediatrą papildomai konsultacijai, vėl išrašo kažką, dar pas LOR gydytoją nuveda, dar kažką išrašo, o ar tie vaistai tarpusavyje dera, visiškai neatkreipia dėmesio.

– „Vaistų suderinamumas“...  Kaip jūs šią frazę suprantate?

– Įsivaizduoju, kad jeigu suaugęs žmogus ar vaikas išgėrė kažkokias 2-3 tabletes vienu metu, jos turi viena kitą papildyti, o ne pyktis tarpusavyje ir chemiškai priešingai veikti tavo kraują ar organizmą. 

– Reiškia, jūs arba žinote arba numatote, kad jeigu vienu metu panaudosime kelis medikamentus, galimas šalutinis poveikis?

– Vaistų šalutinis poveikis yra labai stiprus, o du – tris vaistus vienu metu išgeriant reikia atsakomybę kažkokią jausti prieš savo sveikatą. 

– Jei teisingai suprantu, vaistai jūsų gyvenime galbūt neužima didelės dalies, bet ką jūs manote apie tuos žmones, kurie naudojasi visokių akcijų, išpardavimų pasiūlymais ir prisiperka vaistų reikia – nereikia, ateičiai?

– Aš to išvis protu nesuvokiu. Nors dauguma mano, kad mes nevartojame vaistų, bet vaistininkė yra  mūsų šeimos „geriausia draugė“,  nes pas gydytoją ne visada nulėksi pasitarti, o čia – užbėgai į vaistinę, vaistininkės visada patars. Jos jau žino mūsų šeimynėlę, kad mes norim tik ekologiškų dalykų. Vartojame probiotikus, ląstelieną, ekologiškus šampūnus, kremukus be kvapų. Mums labai patinka, kad vaistininkė tikrai labai pataria ir visada žinome, kad nesiūlys to, ko mes tikrai niekada nepirksime, bet visada randa, ką pasiūlyti. Tarkime, visai šeimai imunitetui stiprinti perkame greipfrutų kauliukų ekstrakto.

 

Šiaip tai, iš tikrųjų manau, kad žmonės turėtų daugiau į savo sveikatą dėmesį kreipti ir apriboti save, gal ir maistą šiek tiek, ne tik vaistus. O jau tie, kurie perka kilogramais akcijinius vaistus... gal vietoj maisto naudoja? Arba tiesiog nori greičiau į  rojų patekti.

– O pati, ar gerai išmanote vaistus? Jų poveikį, šalutinį poveikį?

– Kaip minėjau, apie ląstelieną, ekstraktus visokius, probiotikus išmanau neblogai. Iš tiesų tai, ką mes vartojame, ką perkame vaistinėse, šalutinio poveikio beveik neturi. Pavyzdžiui, šiais metais iš tikrųjų truputį daugiau negu visada sirgome peršalimo ligomis, bet mes vaistų nenaudojome. Prisipirkome pušų pumpurų ir gėrėme arbatą.

 

Mes su vyru stengiamės kontroliuoti šeimą, ypač vyresniąją kartą, nes ji, kaip bebūtų, turi polinkį pasiduoti reklamai, akcijoms. Ne paslaptis, kad vyresni žmonės mėgsta gydyti vieni kitą, ir savo vaistais, ir dalintis vaistais, ir pavadinimais vaistų, o irgi ne paslaptis, kad nereceptinius vaistus parduoda maišais, ir tu gali tikrai turėti atsargų kaip kopūstų raugintų. 

– Norėtumėte sužinoti, ar jūsų vartojami vaistai dera tarpusavyje?

– Jeigu taip atsitiktų, kad man tektų vartoti kelis vaistus, aš jau tokia krapštukė, kad tikrai nueisiu į vaistinę ir iškrapštysiu viską, ką įmanoma gauti iš vaistininkės, kad ji man pateiktų visą informaciją. Ir pati dar internete pažiūrėčiau, ir vaistinėje pasitarčiau, nes, matot, ta literatūra, kuri yra internete, neretai yra  vienpusiška. 

– Ar jums teko girdėti, kad net, atrodo, visai nekaltus medikamentus, vaistus ar maisto papildus vartojant, užgeriant kava arbata ar sultimis, ar kartais net pienu, jie gali sudaryti organizme pavojingus darinius?

– Taip, taip žinau, mano toks yra įsitikinimas, kad visus vaistus geriausia užsigerti šiltu, drungnu vandeniu, bet čia yra mano toks įsitikinimas.

– Ar teko girdėti apie „Gintarinėje vaistinėje“ vykdomą vaistų suderinamumo programą, kur galima pasiėmus vaistus, kuriuos dažniausiai vartojate arba nežinote, kaip iš tiesų tai reikėtų daryti, nusinešti ir pasitikrinti, ar jie dera tarpusavyje?

– Nemeluosiu, šiandien pirmą kartą tai sužinojau, ir man buvo ypač malonu, nes aš tikrai turiu artimų žmonių, dėl kurių aš turėčiau pasitarti, ką jie vartoja. Ir man tai yra tikrai didelis atradimas. Labai apsidžiaugiau ta žinia.

– Ar šita informacija kažkaip pakeis jūsų ateities sprendimus gydantis?

– Vertybė didžioji yra informacijoje, tai aš dabar tikrai visada galėsiu užsirašyti pavadinimus, kaip minėjau, savo vyresnės kartos artimų žmonių, nulėkti į vaistinę ir pasitikrinti. Man tai yra labai naudinga informacija.

– Tai, reziumuojant mūsų šitą pokalbį, verta šviesti visuomenę tokiais klausimais, kaip vaistų suderinamumas?

– Iš tikrųjų, šiais chemijos laikais, čia ne reikia, o būtina. Ir kiekvienas save gerbiantis žmogus pirmiausia pats atsakingas už savo sveikatą. Gydytojo darbas mus gydyti nuo tam tikros ligos, o mūsų jau atsakomybė yra gerti vaistus ir žinoti, kaip gerti, kiek. Pasidomėti patiems. Ne paslaptis, kad vyresni žmonės labai mėgsta saujomis gerti vaistus, jaunesni privalo rūpintis tais vyresniais, ir, jeigu tokios programos yra dabar yra Lietuvoje, tai yra stebuklas, tai yra nuostabu, ir aš manau, kad mūsų seneliai, tėveliai galės tikrai dar ilgiau gyventi sveikai ir kokybiškai. Žinia, ne tik Lietuvoje, bet ir visame pasaulyje nuo vaistų nesuderinamumo miršta labai didelis kiekis žmonių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.