Vasarą batai atveria tikrus pragaro vartus – štai kokių klaidų turite vengti

Atšilus orams ypač svarbu atkreipti dėmesį į pėdas ir avalynę. Kadangi aukšta oro temperatūra skatina didesnį prakaitavimą, kojos labiau pavargsta. Tad ar žinote, kokią avalynę geriau rinktis? O kokių klaidų vengti ją renkantis ar prižiūrint?

 123rf nuotr.
 123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 25, 2017, 4:03 PM, atnaujinta May 29, 2017, 3:46 PM

Geriausia – atvira avalynė

Kai šilta, avalynė turi būti pritaikyta šiltiems orams. Geriausiai šią sąlygą atitinka žemapadės basutės. Tokia avalynė leidžia kojai kvėpuoti, mažiau vargina pėdas. Jos negali spausti, turėtų būti iš natūralių medžiagų. Padai turi būti storesni, pritaikyti pagal pėdos skliautą.

Basutėms taip pat svarbus kulno, o vaikams ar turintiesiems Mortono pėdą – čiurnos prilaikymu.

Jei mėgstate sportbačius

Jei mėgstate sportinę avalynę, sportbačiai turi būti kokybiški, pagaminti iš natūralių arba membranas turinčių medžiagų, pralaidūs orui, o jų padas turi būti išformuotas anatomiškai.

Sportiniai batai paprastai nevargina kojos, amortizuoja smūgius, apsaugo stuburą nuo perkrovų. Tačiau pasirinkus netinkamus, iš sintetinės, kojai kvėpuoti neleidžiančios medžiagos pagamintus sportbačius, galite jaustis itin nepatogiai.

Aukštakulniai – tik per šventes

Vasarą moterys itin mėgsta aukštakulnius, mat žiemą su jais vaikščioti pavojingiau. Deja, ir vasara nėra tinkamas metas tokiai avalynei. Ypač per karščius, todėl geriau rinkitės tokią avalynę tik per šventes. 

Geriausia avėti batus su ne aukštesne kaip 5 centimetrų pakulne. Avint batus su aukštesne pakulne visas kūno svoris nuo pat minimo pradžios iki galo tenka padikauliu sričiai. Dėl to ilgainiui susiformuoja nuospaudos, krypsta pirmasis kojos pirštas, sutrumpėja Achilo sausgyslė ir raumuo. 

Ilgai avint aukštakulnius, moteris jau nebegali rinktis lygiapadžių batų, nes pėdos deformuojasi. Dėl nuolatinė įtampos gali atsirasti ir problemų dėl varikozės.

Svarbi avalynės higiena

Daugelis žmonių, deja, nepagalvoja apie batų higieną. Tačiau nešvarus avalynės vidus gali tapti įvairių problemų priežastimi. Per nešvarią avalynę gali plisti net įvairios infekcijos ar grybelis

Jei norite išvengti tokių nemalonumų, pasirūpinkite, kad batų vidpadžiai būtų odiniai. Juos šiltuoju sezonu reikėtų keisti kas mėnesį, jei kojos labai prakaituoja – dažniau. Nepamirškite naudoti dezodorantų ir barstalų, periodiškai išvalyti avalynės vidaus. 

Tai galite padaryti tiesiog išpurškę avalynės vidų alkoholio ir vandens mišiniu.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.