Masažuotojas Juozukas išdavė, kokio produkto niekada nėra valgęs ir ką daryti, kad jaustumėtės gerai

Niekada nepatikėsite, kad ilgaamžis garsusis masažuotojas Juozas Petkevičius, dažniausiai vadinamas tiesiog Juozuku, dažnai atsisako įvairių įmantrybių, kai kalbame apie maistą, o kai kurių produktų net nėra ragavęs. Pasak vyro, taip geriau jo skrandžiui ir sveikatai. Su J.Petkevičiumi kalbame ne tik apie mitybą, bet ir vaistų suderinamumą.

Masažuotojas J. Petkevičius teigia, kad vaistus derinti yra svarbu.<br>M. Patašiaus nuotr.
Masažuotojas J. Petkevičius teigia, kad vaistus derinti yra svarbu.<br>M. Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 31, 2017, 6:01 PM, atnaujinta Jun 1, 2017, 10:57 AM

- Jūs derinate maisto produktus, kai valgot?

- Valgau ir stengiuosi, pirmiausia, nepersivalgyti, antras dalykas, dažnai valgau skrandžiui jau pažįstamus patiekalus. Naujų patiekalų aš dažai atsisakau ir netgi neragauju. Pavyzdžiui, nesu dar valgęs jogurto. Nežinau kodėl, bet man kefyras geriau. O produktų nederinu. Reaguoju į tai, ko noriu. Pavyzdžiui, noriu juodos duonos su pienu ir aš ją valgau, nors, sako, mano amžiui pienas negerai, bet aš jo labai daug suvartoju.

- Ar jums yra tekę vienu metu vartoti daugiau negu du vaistus?

- Žinote, dėl vaistų man labai sunku kalbėti, nes aš jų beveik nevartoju. Vaikystėje  labai skaudėdavo galvą, tai gerdavau citramono, bet paskui ėmiau ieškoti priežasties. Galiausiai supratau, kad man galvą skauda nuo skrandžio. Pradėjęs valgyti taip, kaip tinka mano organizmui, galvos skausmų atsikračiau. O vaistų po du ar tris tikrai niekada nevartojau. Tik kai mano sąnarius keitė truputį vartojau vaistų nuo skausmo. Ką geriu, tai žuvies taukus, galvoju,kad jie tikrai naudingi, nes vaikystėje jų mama irgi duodavo šaukščiukais.

- Pagalvojote kada, kad net ir tokie, atrodo, iš pažiūros nekalti dalykai, neteisingai suderinti organizme, gali sudaryti kažkokius pavojingus derinius?

- Jeigu sudarytų, turbūt žmogus turi vis tiek pajusti. Rytais išgeriu pirmą taukų šaukštą, po to vandens, po to ką noriu valgau: ar pieną, ar kefyrą,ar kiaušinį. Bet ne po daug. Svarbiausia, man atrodo, yra nepersivalgyti.

- Jūsų darbas iš dalies susijęs su medicina. O jeigu pasakyčiau frazę: vaistų suderinamumas - ji jums kažką sako?

- Taip, sako. Kartais reikia žinoti ir sportininkui duoti vaistų ir nuo skausmo, ir nuo pilvo, tas ir turi būti suderinama. Bet aš sau, turiu prisipažinti, kad nederinu. 

- Sutinkate, kad medikamentai vienu metu patekę į organizmą poveikį gali slopinti arba dar labiau paskatinti? Tai teisybė?

- Teoriškai tai aišku, kad turėtų taip būti, gal ir praktiškai yra. Tačiau aš su tuo nesusiduręs, todėl nežinau. Aš, pavyzdžiui, netgi galvoju, kad žmonėms, kurie daug vaistų vartoja, gal net sunkiau numirti. Todėl ir manau, kad nereikia tų vaistų per daug. Geriau į save daugiau investuoti darbu: netingėti ryte atsikelti, kažkiek pasportuoti, nepersivalgyti, o jeigu skausmas atsiranda - jo iš karto jo nemalšinti. Žmonėms reikėtų sekt save, kodėl tas skausmas atsirado.

- Sakėt kažkokius maisto papildus vartojat, ar jums būtų įdomu sužinoti, kaip jie dera tarpusavyje?

- Tik žuvies taukus. Bet negaliu sakyti, kad niekad daugiau kažko nenaudosiu, gal ir reikės naudoti. Manau, tikrai labai svarbu žinoti, kas dera, o kas ne. Ir aš domiuosi tuo, todėl kad mūsų sportininkai naudoja juos ir mes žiūrim, kad būtų suderinta. Aišku, gydytojai daugiau, bet kartais ir aš tą seku. Bet, kaip minėjau, apie save kalbėdamas dėl to dar atsidedu į šalį.

- Ar jums teko girdėti,kad vienoje iš vaistinių galima tiesiog pasiėmus vaistus, kuriuos jūs nuolat vartojate, nunešti ir tiesiog vaistinėje patikrinti ar jie dera tarpusavyje?

- Ne, bet man šitas labai įdomu. Šito dažniausiai patys literatūroje ieškom ar dar kažkur. Tokia galimybė puiki! Nereiktų  pačiam vargti ir tikrai žinočiau, kad viskas teisinga.

- Ar jūs pasinaudotumėte tokia programa pats?

-  Jeigu naudočiau daugiau papildų ar vaistų, tikrai pasinaudočiau, su mielu noru. Maisto papildai, aišku, gal ir yra neblogai, bet, pamenu, vaikystėje saują vitaminų dražė išgėriau, tai visas buvau raudonas,kaip įdegęs. Nuo to laiko aš vengiu vitaminų. Tuomet net išsigandau, kad nesudalyvausiu varžybose.

- O ką jūs manot, apie tokius žmones, kurie vos tik pamatę, kad kažkur vyksta vaistų išpardavimas ar kažkokia akcija, skuba prisipirkti dideliais kiekiais?

- Aš prie akcijų apskritai nepuolu, ne mano bruožas, kad jeigu yra pigiau,tai būtina paimti, o dėl vaistų iš viso - mūsų šeimoj tai nepriimtina.

- Įvertinant mūsų šitą pokalbį, buvo naudinga sužinoti, kad yra tokia programa, skirta vaistų suderinamumui patikrinti?

- Tikrai naudinga, šitą žinoti reikia. Tik aš sakau, kad reikia stengtis kiek galima daugiau pasportuoti, kiek galima mažiau pavalgyti, pajudėti, laiku atsikelti, laiku, atsigulti.

- Reiškia verta šviesti visuomenę tokiais klausimais, kaip vaistų suderinamumas?

- Tikrai verta, nes kiek aš pastebiu, dirbdamas reabilitacijoje, žmonės tikrai įvairius vaistus vartoja, tai patys bando, tai kaimynas pasako. Labai svarbu žinoti, ką geri, nes vis tiek yra čia chemija ir ne visada  gali gerai pasidaryti, jeigu prigersi visokių vaistų nesuderinęs.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.