Kiekvienoje parduotuvėje – priklausomybės kaltininkas, kurio perdozavimas gali būti mirtinas

Prieš vasaros atostogas darbe skubame atlikti kuo daugiau užduočių. Abiturientai paskendę egzaminuose, studentams ant nosies sesija ar baigiamieji darbai. Visiems tampa maža 24 paros valandų, tad papildomo laiko ieškome miego sąskaita. Vėliau trūkstamą energiją bandome susigrąžinti be saiko gerdami kavą. Na, o kai norime iš savęs išsunkti paskutinį lašą, čiumpame skardinę energinio gėrimo. Vieną, antrą, trečią... Būtent apie tai šį kartą.

V.Balkūno nuotr.
V.Balkūno nuotr.
 123rf nuotr.
 123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Akvilė Kupčinskaitė, (rinkosaikste.lt)

Jun 6, 2017, 8:57 PM, atnaujinta Jun 6, 2017, 9:19 PM

Kai kurie energinius gėrimus siurbčioti taip įprato, kad skardinė kita per dieną tapo įpročiu – lygiai taip pat, kaip rytą pradėti kavos puodeliu. Ar iš tiesų galime priversti savo kūną dirbti tarsi niekad nepailstantį amžiną variklį? Kuo gresia piktnaudžiavimas dirbtinę energiją suteikiančiais gėrimais?

Velnio duetas

Energinis gėrimas – tai nealkoholinis gėrimas, turintis tonizuojančių ir stimuliuojančių medžiagų. Savivaldybės visuomenės sveikatos biuro visuomenės sveikatos stiprinimo specialistė Giedrė Žemaitienė perspėja, kad ypač pavojinga maišyti energinius gėrimus ir alkoholį.

„Tai itin aktualu jaunimui, – išskiria specialistė. – Pavartojęs energinio gėrimo ir alkoholio kartu, žmogus nesijaučia toks pavargęs ir nekordinuotas, koks yra iš tikrųjų, todėl vartoja dar daugiau alkoholio. Taip atsiranda priklausomybės rizika. Po minėto kokteilio neretai linksminamasi kiaurą naktį, tačiau tada organizmas išsenka kur kas labiau, o ši pavojinga būsena gali sukelti netgi šoką ar širdies smūgį.“ Energinis gėrimas ir alkoholis – mirtinas kokteilis. G. Žemaitienė

Energinis gėrimas ir alkoholis – mirtinas kokteilis. Mat alkoholis yra slopinanti medžiaga, o energiniuose gėrimuose esantis kofeinas bei kitos žvalinančios medžiagos – aktyvina, stimuliuoja. Taigi vienas slopina, kitas stimuliuoja. Toks mirties kokteilis didina insulto ir infarkto riziką. Priklausomybė Energiniai gėrimai veikia švytuoklės principu. Kai išgeriame energinio gėrimo, maždaug po 30 min. pakyla arterinis kraujospūdis, širdis pradeda tankiau plakti, pulsas padažnėja, kvėpavimas gilėja bei dažnėja, tada šokteli fizinis bei protinis aktyvumas.

„Atsiranda papildomas energijos jausmas bei žvalumas, tačiau praėjus valandai jėgos išsenka ir organizmas vėl reikalauja, kad jėgos būtų papildytos – vėl reikia energinio gėrimo. Taip įsisuka užburtas ratas. Prie energinio gėrimo priprantama, – paaiškina G. Žemaitienė. – Išgėrus daug energinio gėrimo, sunku užmigti, gali sutrikti širdies veikla. Taip alinamas organizmas.“

Dideli kiekiai

Pagrindinės energinių gėrimų sudedamosios dalys yra kofeinas, taurinas, karnitinas, guaraninas, ženšenis, ginkmedžio ekstraktas, B grupės vitaminai, gliukozė ir konservantai. Jei šias medžiagas vartotume nedideliais kiekiais ir po vieną, pavojaus sveikatai nesukeltume. Vis tik blogiausia, pasak specialistės, kad visų medžiagų koncentracija energiniuose gėrimuose labai didelė.

Regis, ženšenis – natūralus ir sveikas augalas. Ko prie jo kibti? „Taip, ženšenis tonizuoja, bet vartojamas didesniais kiekiais jis didina arterinį kraujospūdį ir gali sukelti svaigulį“, – akcentuoja G.Žemaitienė ir priduria, jog vis tik pagrindinės energinių gėrimų žvalinančios medžiagos yra kofeinas bei taurinas.

„Per didelis kofeino kiekis vargina organizmą: širdies kraujagyslės išsiplečia, o smegenų kraujagyslės susiaurėja, sutrinka širdies ritmas. Jei išgeriame kavos ar stiprios arbatos, kofeino poveikis trunka 1–2 val., o jei išgeriame energinio gėrimo, poveikį jaučiame 3–4 val. Per 3–5 val. iš organizmo pasišalina tik pusė energiniuose gėrimuose esančio kofeino. Suvartojus daugiau kaip 200 mg kofeino, gali pasireikšti nemiga, galvos skausmas, padažnėti pulsas, atsirasti pykinimas, sutrikti širdies ritmas“, – pavojus išvardija specialistė.

Energiniuose gėrimuose daug B grupės vitaminų. Jų perteklius gali tapti širdies ritmo sutrikimų, rankų, kojų drebulio, alergijos priežastimi. Energiniuose gėrimuose esantys konservantai bei dažikliai irgi gali sukelti alergijas. Gliukozė, sacharozė, fruktozė, angliarūgštė gali sukelti virškinimo problemų žmonėms, kurių virškinamasis traktas yra jautresnis.

Ir sportininkų energijos šulinys

Energinius gėrimus pamėgo ir sportininkai.  „Aktyviai sportuojantiems žmonėms energiniai gėrimai netinka, – perspėja G.Žemaitienė,  – Sportuojančių žmonių arterinis kraujospūdis po treniruočių ir taip padidejęs, tad papildomas kraujospūdžio stimuliavimas vartojant energinius gėrimus yra žalingas.

Be to, kofeinas iš organizmo išstumia reikalingą kalcį bei geležį. Sportuodamas žmogus ir taip netenka daug skysčių, o geriant energinius gėrimus per treniruotes ar po jų neatkuriami prakaituojant prarasti skysčiai, nes kofeinas pasižymi skysčius varančiu poveikiu. Su skysčiais netenkame magnio, kurio ypač reikia širdies funkcijoms palaikyti, todėl kyla pavojus sutrikti širdies ritmui.“

Vaikai rizikuoja dar labiau

Protinį darbą dirbantiems žmonėms miego trūkumo nereikėtų užgerti energiniais gėrimais. Tiek moksleiviams, tiek studentams dėl nuolat vartojamo kofeino gali tapti sunku sutelkti dėmesį, gali varginti miego sutrikimai, šoktelėti kraujospūdis.

Ne paslaptis, kad saldūs energiniai gėrimai prisiviliojo ir vaikus. Specialistė perspėja, kad cukriniu diabetu, inkstų, kepenų ligomis sergantys bei nuotaikų kaitos kamuojami vaikai vartodami energinius gėrimus rizikuoja savo gyvybe. Mat juos gali ištikti net širdies smūgis ir mirtis.

Apgavikas      

Sveikatos priežiūros specialistai vartoti energinių gėrimų nepataria niekam: nei sportininkams, nei protinį darbą dirbantiems žmonės, nei juo labiau vaikams. „Iš pirmo žvilgsnio atrodo, kad energinių gėrimų paskirtis – teikti žmogui energijos, o iš tikro jie tik naudoja organizmo energijos rezervus ir išsiurbia energiją.

Energiniuose gėrimuose esančios medžiagos ima mūsų organizmo energiją. Kurį laiką pavartojus šių gėrimų, energijos atsargos vis tiek išsenka, žmogus pradeda jausti nuovargį, susierzinimą, negali užmigti. Taip gali išsivystyti net depresija. Organizmas reikalauja papildyti energijos atsargas tokiu pačiu būdu – energinio gėrimo doze. Taip išsivysto priklausomybė“, – nieko gera nežadantį paveikslėlį nupiešia G.Žemaitienė.

Žvaliųjų atmintinė

Žvalūs galime būti ir be kavos ar energinių gėrimų. Tai visiškai nekainuoja bei turi ilgalaikį poveikį. Tiesos paprastos. Vis tik be pastangų kasdienybėje jos neprigis – pakoreguoti dienotvarkę bei atsikratyti energiją siurbiančių įpročių teks. Taigi kaip energija trykšti pasitelkiant žalingo poveikio neturinčias natūralias priemones?

1. Geras poilsis ir miegas daro stebuklus. Pirmoji taisyklė, nuo kurios nepabėgsime. „Daugelis žmonių neišsimiega, tada vartoja kofeiną, saldumynus tam, kad taptų žvalūs ir laikinai papildytų energijos atsargas. Taip, šie dalykai suteikia energijos, tačiau neilgam. Tai nekeičia fakto, kad kūnas negauna pakankamai miego. Mums būtinas kokybiškas ir pakankamas miegas. Kiek jo reikia, kiekvienas turėtų pajausti individualiai. Vis tik dirbantiems protinį darbą rekomenduojama miegoti 8 val.“, – sako specialistė.

2. Fizinis aktyvumas energijos ne atims, o pridės. Fizinis aktyvumas skatina vystytis naujas galvos smegenų ląsteles, stiprina nervinių ląstelių tinklą. Judėjimas suaktyvina galvos smegenų ir viso kūno kraujotaką. Mankšta, plaukiojimas, slidinėjimas – puiki veikla energijos resursams turtinti. Smegenys alksta... deguonies! Dirbantiems protinį darbą svarbu būti fiziškai aktyviems ir kuo daugiau laiko praleisti gryname ore. Judančio žmogaus smegenys gauna kur kas daugiau deguonies nei sėdinčio fotelyje.

3. Skaidrusis burtininkas – vanduo. Kaip be vandens? Kasdien reikia išgerti pakankamai vandens. „Kiekis priklauso nuo to, kokį maistą žmogus valgo, kiek suvartoja šviežių daržovių, vaisių, kiek kepinto maisto. Svarbus kūno svoris, fizinis aktyvumas, sveikatos būklė ir aplinkos veiksniai. Negalima sakyti, kad 80 kg ir 40 kg sveriantys žmonės turėtų suvartoti tokį patį kiekį skysčių. Savo kūno svorį padauginkite iš 30 ml ir gausite teorinę normą, kiek turėtumėte per parą suvartoti skysčių. Kavos neskaičiuokite. Tai nėra reikiami skysčiai. Jei išgėrėte puodelį kavos, išgerkite ir vandens, nes kava, kaip minėjau, skatina iš organizmo šalinti vandenį“, – primena G. Žemaitienė.

4. Karalienė įvairovė. Jei norime nepristigti energijos kasdieniams darbams ir gyvenimo džiaugsmams, mityba turi būti kuo įvairesnė, kad gautume visas reikiamas medžiagas. Žuvis, jūros gėrybės turi daug aukštos kokybės baltymų. Šie produktai labai vertingi protinį darbą dirbantiems žmonėms. Lašišoje gausu omega 3 riebalų rūgščių. Džiovintuose ir šviežiuose vaisuose yra daug fruktozės – natūralaus cukraus galvos smegenims. Riešutuose – vitamino B, baltymų, magnio, kurie padeda mąstymo procesui, taip pat lecitino, suaktyvinančio nervinius impulsus ir taip greitinančio mąstymą.

Valgykite daugiau daržovių, vaisių ir mažiau riebios kiaulienos. Ši apsunkina virškinimą. Jei po pietų jaučiate energijos trūkumą, nuovargį, vadinasi, metas valgiaraščio pokyčiams. Dar šis tas. Meskite rūkyti, nevartokite alkoholio ir daugiau šypsokitės! 

Daugiau naujienų iš Kėdainių: www.rinkosaikste.lt

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.