Atskleidė, ar iš tiesų vartodami alkoholį priaugsite svorio

Alkoholis turi daugiau kalorijų nei angliavandeniai, tačiau įtaką svorio didėjimui turi ne tik alkoholio kalorijos, bet ir kiti svarbūs veiksniai. Taip portalui LRT.lt sako gydytoja dietologė Daiva Pipiraitė-Lazarevičienė. BNS nuotr.  BNS nuotr. LRT.lt portalo skaitytojas domisi alkoholio turimomis kilokalorijomis bei įtaka medžiagų apykaitai.

 123rf nuotr.
 123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jun 8, 2017, 11:16 AM, atnaujinta Jun 8, 2017, 11:17 AM

„Ar tiesa, kad alkoholis turi daug kalorijų? Jei taip, kodėl jos nenurodomos ant pakuotės ir kaip žmogus turėtų jas susiskaičiuoti? Kuris alkoholis – kaloringiausias ir nuo ko tai priklauso? Ar šios kalorijos, kaip ir gaunamos iš saldumynų, iš karto „kraunamas“ į riebalų ląsteles?“ – teiraujasi skaitytojas.

Gydytoja dietologė D. Pipiraitė-Lazarevičienė sako, jog alkoholis iš tiesų turi nemažai kalorijų.

„1 g gryno etanolio turi 7 kcal. Palyginimui – 1 g riebalų turi 9 kcal, 1 g angliavandenių turi 4 kcal“, – nurodo specialistė.

Tačiau, nepaisant kilokalorijų kiekio, jų nurodyti ant pakuotės ženklinimo taisyklėse nėra reikalaujama, tad šias susiskaičiuoti tenka patiems.

„Paprasčiau suskaičiuoti nesaldžių gėrimų kcal, tuomet reikia skaičiuoti tik alkoholio kcal. Tam reikia sužinoti, kiek gramų gryno spirito yra to gėrimo tam tikrame kiekyje“, – aiškina gydytoja dietologė.

Tačiau, jeigu gėrimas yra saldus, informacijos reikėtų ieškoti internete, kur įvairūs lietuviški bei užsienio portalai pateikia tokią informaciją.

„Žinoma, duomenys tam tikrais atvejais gali būti netikslūs. Kuo stipresnis alkoholis ir kuo saldesnis, tuo kaloringesnis“, – dėmesį atkreipia D. Pipiraitė-Lazarevičienė.

Priešingai, nei gaunamos iš angliavandenių, alkoholio kilokalorijos nėra kaupiamos riebaluose.  

„Alkoholio įtaka metabolizmui yra sudėtingesnė ir priklauso ne tik nuo kilokalorijų kiekio. Yra nustatyta, kad vartojant vidutinius kiekius, alkoholis slopina riebalų oksidaciją (deginimą) ir tokiu būdu yra skatinamas teigiamas riebalų balansas, kitaip tariant – riebalų kaupimasis. Riebalai tuomet labiau kaupiasi pilvo srityje“, – tikina gydytoja dietologė.

Tačiau, kaip pastebi pašnekovė, kai alkoholio vartojama gausiai, kasdien, „įsijungia“ kitas alkoholio metabolizmo kelias ir alkoholio įtaka metabolizmui bei svoriui visiškai pasikeičia.

„Tokiu atveju pačiam alkoholio skaldymui suvartojama daug energijos ir svorio didėjimas, gausiai vartojant alkoholį, yra nebūdingas. Tačiau tai, anaiptol, nėra naudinga, nes susidarantys alkoholio metabolitai žaloja vidaus organus, bei kitaip kenkia sveikatai. Be to, alkoholio įtaka svoriui priklauso nuo kartu vartojamo maisto bei individualių genetinių savybių“, – aiškina D. Pipiraitė-Lazarevičienė. 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.