Pasakė, koks sviestas yra saugus vartoti visiems

Ghi sviestą nuo seno gamino mūsų močiutės ir vadino jį tiesiog sviestu. Gydytojas Alvydas Unikauskas sako, kad šio produkto gerųjų savybių sąrašas – itin ilgas. 

 Sviestas ghee yra vienintelis pieno produktas, saugus vartoti visiems.<br> 123rf.com nuotr.
 Sviestas ghee yra vienintelis pieno produktas, saugus vartoti visiems.<br> 123rf.com nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jun 9, 2017, 1:11 PM, atnaujinta Jun 13, 2017, 7:25 PM

Lydytas sviestas ghi buvo naudojamas tūkstančius metų. Jis nėra tik šių dienų prasimanymas.

Galima sakyti, kad vėl šiuo sviestu susidomėta apie 2000 metus, kai ghi tapo populiarus šiaurinėje Indijos dalyje, tačiau neprigijo šiltesniuose regionuose. 

Ghi sviestas tinka ir vidiniam, ir išoriniams vartojimui. Juo galima gydyti nudegimus, bėrimus, drėkinti kūno ir galvos odą. Kaip ir kokoksų aliejus, lydytas sviestas ghi yra labai universalus. 

Gydytojas A. Unikauskas atkreipia dėmesį, kad šio sviesto svilimo temperatūra yra aukštesnė nei kitų riebalų – net iki 230 laipsnių, todėl jis ypač tinka kepimui, nes nesvyla ir nesmilksta. 

„Aliejų ar riebalus kaitinant per aukštoje temperatūroje, jie pradeda svilti. Tuo metu kaip tik didėja laisvųjų radikalų, mūsų priešų, kiekis, todėl, vartodami aliejų, įsitikinkite, kokia maksimali jo kaitinimo temperatūra“, – pataria A. Unikauskas. 

Be to, valgant riebų maistą, šiuo atveju ghi sviestą, sėkmingai pasisaviname riebaluose tirpius vitaminus A, D, E ir K, nes jiems būtina riebalinė terpė.  

Ghi sviestas – vienintelis pieno produktas, kuriame nėra laktozės bei pieno baltymo (kazeino), tad jis tinka jų netoleruojantiems žmonėms. 

Šiame svieste yra konjuguotosios linolio rūgšties, kuri padeda mažinti cholesterolio kiekį, aukštą kraujo spaudimą, slopina uždegimus ir padeda deginti kūno riebalus.

Daugiau apie ghi sviesto naudą – LRT TELEVIZIJOS laidoje „Klauskite daktaro“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.