Vizitą pas odontologą nukeliate vėlesniam laikui? Ar tikrai įvertinate riziką?

Teko implantuoti ir priauginti kaulo, nes dėl ilgo laukimo net nebuvo kur sriegti implantų“, – pasakoja Rasa. Moteris prisipažįsta, kad visos procedūros jai buvo didelis iššūkis, tam reikėjo nusiteikti psichologiškai. Kas padėjo nugalėti baimes?

 123rf nuotr.
 123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Jun 19, 2017, 8:20 AM


Vaikystėje patirta baimė, skausmas, nemaloni patirtis, informacijos trūkumas ar nerimas dėl galimų komplikacijų – dažniausios vizito pas odontologą atidėliojimo priežastys. 


Įveikusi iššūkį pataria nedelsti


Stipri baimė ar nerimas, sukeliami vien minties apie dantų taisymą, nėra retas reiškinys. Harvardo medicinos mokyklos sveikatos straipsnių autorė Anna Macdonald straipsnyje apie odontologų baimę rašo, kad visame pasaulyje nuo 13 iki 24 proc. žmonių baiminasi vizito pas odontologą. Kai kurie jų jaučia tik nerimą, kiti – panišką baimę. Mūsų šalis – ne išimtis. Lietuviai į odontologo kabinetą taip pat dažniausiai užsuka tik tuomet, kai skausmo nebenumalšina net vaistai. Tačiau, specialistų teigimu, tai pirmas žingsnis komplikacijų link.


Vilnietė Rasa taip pat ilgą laiką delsė ir nesiryžo kreiptis į odontologą. Moteris ieškojo informacijos, kreipėsi į ne vieną kliniką, kad galėtų būti rami gydymo metu. „Nors problemų dėl dantų turėjau jau seniai, ilgai nesiryžau kreiptis į odontologą, tad kankinausi kelerius metus, kol atėjo metas, kai jau buvo būtini radikalūs sprendimai.

Teko implantuoti ir priauginti kaulo, nes dėl ilgo laukimo net nebuvo kur sriegti implantų“, – pasakoja Rasa. Moteris prisipažįsta, kad visos procedūros jai buvo didelis iššūkis, tam reikėjo nusiteikti psichologiškai. Kas padėjo nugalėti baimes?


„Didžiausia baimė buvo dėl komplikacijų. Kai gydytojas sudarė gydymo planą, išsamiai supažindino su juo, paaiškino viso gydymo proceso eigą, ko galiu tikėtis ir kam pasiruošti, supratau, kad būtina jo laikytis. Pasitikėjau rekomendacijomis. Dabar labai džiaugiuosi“, – sako Rasa. Įveikusi šį iššūkį pašnekovė pataria nedelsti, juk sugedę dantys – ne juokas, tik riziką įvertinti esame linkę kiek pavėluotai.


„Pirmą konsultaciją su Rasa pradėjome nuo situacijos analizės, išsiaiškinome pacientės lūkesčius. Vėliau sudarėme gydymo planą, – prisimena Vilniaus implantologijos centro gydytojas periodontologas med. m. dr. Algirdas Puišys ir drąsina: – Pokalbio tikrai nereikia bijoti. Jei jaučiate didelę baimę, atvirai apie ją pasikalbėkite su gydytoju, įvardinkite priežastis. Iš patirties žinau, kad visos baimės įveikiamos.“


Baimę išsklaido pasitikėjimas


Kaip ir kiekvienoje gyvenimo srityje, taip ir gydymo procese nerimą mums kelia nežinomybė – kaip mane gydys, kaip jausiuosi, kokios kitos gydymo alternatyvos. Todėl, norint išsklaidyti visas baimes prieš apsilankant pas gydytoją odontologą, vien pasiryžimo neužteks. Itin svarbus aspektas – pasitikėjimas gydytoju ir parinktu gydymo būdu. Tad verta pasidomėti, kokia gydytojo patirtis, o per konsultaciją paklausti ir įvertinti klinikos įrangą bei darbuotojų profesionalumą. Tik įvertinę šiuos aspektus ir pasitikėdami gydytoju galėsite tikėtis sklandaus gydymo proceso.


„Pacientų baimės ir jų įveikimas yra gydytojo odontologo kasdienybė. Manau, kad mūsų srityje ypač svarbus gydytojo ir paciento tarpusavio pasitikėjimas. Itin skatiname atvirą abipusį bendravimą, kai pacientas išsako savo problemas, abejones, baimes, o gydytojas pateikia išsamų gydymo eigos paaiškinimą, suderina visas procedūras, paaiškina jų eigą ir naudą. Kai turi pakankamai žinių, pacientų baimė pastebimai mažėja.


Pacientui svarbu, kad jis ne tik girdimas, bet ir paisoma jo nuomonės bei pageidavimų – taip jis jaučiasi saugesnis“, – patirtimi dalijasi Šiaulių implantologijos centro gydytojas periodontologas Žilvinas Čiužas.


Svarbiausia nebijoti kreiptis į gydytoją. Net netekus dantų jau seniai kaulas nyksta nevienodai. Vienam netekus danties jau po pusmečio reikalinga kaulo augmentacija, kitam, ir gerokai ilgesnį laiką neturinčiam danties, kaulo priauginimo gali nereikėti ir procedūra gali būti minimaliai invazinė. Todėl tik po išsamios konsultacijos galima spręsti apie baimės pagrįstumą.


Ne vieną iš mūsų gąsdina ir naujai siūlomos procedūros. Naujoves visuomet pasitinkame nepatikliai ne todėl, kad jos nebūtų efektyvios, o dėl informacijos trūkumo. Nors pasaulyje dantys implantuojami jau 50 metų, Lietuvoje dantų implantacija vis dar kelia nerimą.

„Dantų implantacija – viena sparčiausiai tobulėjančių sričių, todėl gydytojas privalo nuolat atnaujinti savo žinias. Prieš operaciją gydytojas turi paruošti individualų gydymo planą, kuriame aprašomos reikalingos procedūros, jų eiga, terminai, apimtis ir kaina.

Supažindindamas pacientą su gydymo planu gydytojas išsamiai jį pakomentuoja, supažindina su gydymo alternatyvomis ir atsako į visus klausimus. Dažnai savo pacientams patariame prieš konsultaciją susirašyti klausimus – taip bus paprasčiau juos visus atsiminti. Aiški ir išsami informacija yra itin svarbu siekiant, kad pacientas viso gydymo proceso metu jaustųsi ramiai ir galėtų pasitikėti gydytoju, o iškilus klausimams gautų visus atsakymus“, – sako gydytojas periodontologas Ž.Čiužas.


Baimės pasekmės – ne tik prarasti dantys


Specialistų teigimu, kuo labiau apleisti dantys, tuo brangiau kainuos juos sutaisyti ir atkurti. Netekus danties pamažu ima nykti kaulo audinys, todėl po kurio laiko gali prireikti papildomų procedūrų siekiant kokybiško ir ilgalaikio dantų atkūrimo. 


Praradus krūminius dantis žemėja sąkandžio aukštis, nusidėvi priekiniai dantys, pradeda traškėti apatinio žandikaulio sąnarys. Taip pat nereikėtų pamiršti, kad dantų būklė daro didelę įtaką visam organizmui. Prastai sukramtytą maistą sunkiau virškinti, todėl gali sutrikti virškinamojo trakto darbas ar atsirasti kitų sveikatos sutrikimų.


Neskubėkite ir pasidomėkite gydymo įstaigomis. Atlikus odontologijos klinikų pacientų apklausą nustatyta, kad net 68 proc. žmonių rinkdamiesi odontologijos kliniką atsižvelgia į klinikos turimos įrangos naujumą, antroje vietoje – teikiamų paslaugų visapusiškumas, o pažįstamų rekomendacijos lemia 50 proc. pasirinkimų.


Išsirinkę odontologijos kliniką susitarkite dėl pirmojo apsilankymo. Vizitui geriau pasirinkite rytinį metą – bus mažiau laiko baimintis.


Svarbu suprasti, kad per pirmą vizitą pas odontologą bus tik įvertinama dantų būklė, išklausomi jūsų nusiskundimai ir lūkesčiai, suteikiama visa informacija apie rekomenduojamą gydymą.


Atvirai pasikalbėkite apie savo baimes su odontologu. Papasakokite, kas jums kelia daugiausia nerimo, – skausmas, komplikacijų tikimybė, aplinka, kvapas, dantų gręžimas ar kiti dalykai. Gydytojas atsižvelgs į jūsų baimę ir ras tinkamą sprendimą.


Susitarkite su gydytoju dėl sutartinio ženklo, kurį parodytumėte, jei gydymo metu pasijustumėte blogai.


Prieš gydymą pasirūpinkite maloniais dalykais, kurie jus atpalaiduoja, – muzika, filmu, radiju.


Baimei nugalėti yra daug būdų, o ir lankantis pas specialistą reguliariai procedūros ir gydymas būna daug paprastesni, todėl pajutus skausmą vertėtų nedelsti ir padedant specialistams surasti tinkamiausią dantų gydymo būdą. 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.