Odontologo kėdėje visų tyko pavojus – pasekmės itin skaudžios

Palyginus su bendrąja medicina, odontologija pasižymi mažesne pacientų apsauga. Joje mažiau taisyklių dėl gana paprastos priežasties – tai daug mažiau invazinė sritis, nei, pvz., pilvo srities operacijos ar pan., rašė rdhmag.com.

 Į akis patekusios skeveldros gali sukelti rimtą infekciją, traumą ar regos sutrikimą.<br> 123rf.com nuotr.
 Į akis patekusios skeveldros gali sukelti rimtą infekciją, traumą ar regos sutrikimą.<br> 123rf.com nuotr.
 Galima rizika, kurią patiria apsaugų nedėvintys ar akių neužmerkiantys pacientai.<br> Ajovos valstijos universiteto nuotr.
 Galima rizika, kurią patiria apsaugų nedėvintys ar akių neužmerkiantys pacientai.<br> Ajovos valstijos universiteto nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Jun 21, 2017, 11:38 AM, atnaujinta Jun 21, 2017, 11:43 AM

Užsienio ekspertų atliktas tyrimas nustatė, kad net apie 6 proc. odontologo kėdėje patiriamų traumų yra akių. Regos organo apsauga yra įtraukiama į daugelio valstybių infekcijų kontrolės ir sugumo gaires.

Kai kuriose jų yra reikalaujama, kad apsauginius akinius dėvėtų ne tik odontologas ar pacientas, bet abudu asmenys.

Nurodoma, kad tai apsaugo mediką nuo dantų bei plombų skeveldrų, galimo apsitaškymo krauju ar kūno skysčiais, kurių patekimas į akis gali sukelti rimtą infekciją.

Pacientų dėvimi akiniai juos apsaugotų nuo skeveldrų ir įvairių skysčių bei vandens taškymosi procedūros metu.

Britanijos odontologų asociacija paskelbė straipsnį, kuriame taip pat yra reikalaujama dėvėti apsauginius akinius.

„Burnos higienistai, odontologai ar kitas procedūroje dalyvaujantis personalas turėtų dėvėti apsauginius akinius uždarais kraštais, kurie apsaugotų akis nuo dantų ir dantų plombų skeveldrų, kūno skysčių ar kraujo, įvairių naudojamų aerozolių.

Pacientų akys taip pat turėtų būti saugomos akinių. Tai padėtų išvengti traumų, o naudojant akinius tamsintais stiklais, akys būtų apsaugotos ir nuo ryškios procedūros metu naudojamos lempos šviesos“, – rašoma jame.

Lietuviai apsaugų atsisako patys

Pasak Vilniaus universiteto ligoninės Žalgirio klinikos direktorės profesorės Alinos Pūrienės, pavojus pacientų sveikatai yra minimalus, o kiekvienos procedūros metu yra sukuriamos maksimaliai saugios sąlygos jai atlikti.

Vis dėlto medikė pabrėžė, kad ne visose klinikose yra naudojami apsauginiai akiniai, o tose, kur yra pasiūlomi, pacientai jų neretai atsisako.

„Yra įvairių motyvų, kodėl pacientai nenori dėvėti apsauginių akinių. Vieniems jie spaudžia smilkinius, pradeda skaudėti galvą. Kitiems šiaip nepatogu. Be to, užmerkus akis, pacientų regai nekyla jokia grėsmė. 

Gydytojai patys dėvi akinius. Pavyzdžiui, juos užsideda kietindami danties plomba, kai yra naudojama speciali ultravioletinių spindulių lempa. Kartais juos uždeda ir pacientui, bet tokiu atveju tai yra labai psichologinė negu reali apsauga – juk į akis niekas ta šviesa nešvitina, jis jos nemato todėl ir akims nekenkia.

Dar gali būti, kad valant dantų akmenis ar gręžiant dantį, šalinant plombą, iš burnos gali išlėkti nedidelė skeveldra. Tokiu atveju jos paprastai lekia burnos higienisto link. Jeigu pacientams baisu, kad ji gali patekti jam į akį, užtenka užmerkti akis. Tokiu būdu tikrai bus apsaugotos akys ir rega“, – kalbėjo profesorė A.Pūrienė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.