Aktyvus laisvalaikis vasarą – svarbiausia nepersistengti

 Gydytoja radiologė S.Jakštienė.
 Gydytoja radiologė S.Jakštienė.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jun 26, 2017, 9:59 AM

Vasara – ypač aktyvus metas, tačiau kad laisvalaikis ar sportas gamtoje neapkarstų ir išvengtume dažniausiai pasitaikančių viršutinės kūno dalies sužeidimų, tokių kaip peties sąnario, stuburo kaklinės dalies traumos, raktikaulio ar žastikaulio lūžiai, būtina žinoti, kad prieš aktyvią fizinę veiklą ypač svarbu apšilti ir nepervertinti savo jėgų. O patyrus traumą nedelsti ir kreiptis į gydytojus, kad sužeidimas būtų tinkamai diagnozuotas, išvengiant rimtesnių pasekmių.

 

Gydytojas ortopedas-traumatologas Vytenis Adomaitis pastebėjo – dažniausiai aktyvios fizinės veiklos metu patiriamos traumos yra sausgyslių pažeidimai, sąnarinių lūpų plyšimas, artroziniai pakitimai, stuburo kaklinės dalies raiščių pažeidimai, tarpslankstelinių diskų pažeidimai ar žastikaulio, raktikaulio, mentės, stuburo slankstelių lūžiai.

 

MRT ir KT – tiksliausi tyrimai diagnostikoje. „Siekiant nustatyti peties sąnario, stuburo kaklinės dalies patologijas pirmiausia atliekamas paprasčiausias tyrimas – rentgenograma.

 

Kai atlikti tyrimai nėra iki galo informatyvūs, diagnozei patikslinti atliekama kompiuterinė tomografija, o įtariant minkštųjų audinių pažeidimą – magnetinio rezonanso tomografija. MRT ir KT yra tiksliausias ir informatyviausias tyrimas“, – sakė gydytojas V.Adomaitis.

 

Šiai nuomonei pritarė ir kolegė „Affidea Lietuva“ gydytoja radiologė Silvija Jakštienė. Ji teigė, kad ištikus traumai ligoninės Skubios pagalbos skyriuje atliekamos rentgenogramos ar kompiuterinė tomografija – diagnostiniai tyrimai, leidžiantys skubiai nustatyti stuburo slankstelių lūžius bei išnirimus.

 

„Kompiuterinė tomografija – pirmo pasirinkimo tikslus diagnostinis metodas diagnozuojant kaklinės stuburo dalies slankstelių lūžius ar išnirimus, leidžiantis įtarti kraujo išsiliejimą stuburo kanale. Šis metodas taip pat padeda diagnozuoti kitas netrauminės kilmės patologijas, lemiančias nugaros smegenų suspaudimą.

 

Magnetinio rezonanso tomografija nustatomi nugaros smegenų trauminiai pažeidimai nesant slankstelių lūžių, tikslinamas kraujo išsiliejimo į stuburo kanalą mastas bei lokalizacija, nustatomi stuburą supančių raiščių pažeidimai.

 

MRT diagnostiniu metodu vizualizuojami reaktyviniai kaulų čiulpų signalo pakitimai. Minėtiems pažeidimams, ypač diagnozuojamiems MRT, alternatyvių diagnozavimo metodų nėra“, – teigė gydytoja S.Jakštienė.

 

Anot jos, patyrus stuburo traumą dažniausiai lūžta ar išnyra slanksteliai, pažeidžiami stuburą supantys minkštieji audiniai – patempiami ar plyšta stuburą laikantys raiščiai.

 

Sunkių traumų atvejais galimi nugaros smegenų sužalojimai, tokie kaip sumušimai, netgi nugaros smegenų nutraukimas. Sunki stuburo trauma gali sukelti kraujo išsiliejimą stuburo kanale tarp nugaros smegenų dangalų, o tai gali lemti staigų nugaros smegenų suspaudimą.

 

Svarbiausia nepersistengti. Nuvykus poilsiauti į gamtą, kad išvengtume minėtų nemalonumų ir galėtume mėgautis pramogomis bei sportu gamtoje, būtina žinoti organizmo parengimo fiziniam krūviui svarbą ir tinkamai įvertinti savo jėgas.

 

„Siekiant išvengti viršutinės kūno linijos traumų užsiimant aktyvia fizine veikla pirmiausia reikėtų rasti laiko apšilti, paruošti pagrindinius sąnarius, atlikti tempimo pratimus.

 

Taip pat labai svarbu taisyklingai atlikti pratimus, vengti pertempimo ir perkrovų – geriau kartoti pratimą daugiau kartų, bet su mažesniu svoriu, nei stengtis išjudinti per didelį svorį“, – patarė gydytojas V.Adomaitis.

 

Kaklinė stuburo dalis pažeidžiama atliekant neadekvatų judesį, kai kaklas staigiai atlenkiamas, prisilenkiama ar pasisukama, taip pat veikiant didelės energijos vertikalios krypties jėgoms.

 

„Sportuojantiems asmenims svarbu vengti perkrūvio atliekant fiziologinius kaklo judesius, ypač vyresniems nei 50 metų asmenims, kuriems yra didesnė degeneracinių stuburo pakitimų tikimybė“, – sakė gydytoja S.Jakštienė.

 

Įprasta, kad vasarą norisi laiką leisti aktyviau, tad dažnai renkamės aktyvias laisvalaikio pramogas gamtoje, nė nesusimąstydami apie apsaugą nuo galimų traumų, tykančių, kai mažiausiai to tikimės. Tačiau nepamirškime saugoti savęs bei savo kūno. (R)

 

 

 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.