Mėgstama veikla gali baigtis kančiomis: siūlome jų išvengti

Intensyviai sportuojate? Vasarą nevengiate aktyvių žaidimų, žygių ar pasivažinėjimo dviračiais? Jums būtina žinoti, kaip įveikti raumenų skausmą, mat dažniausiai tinkamai nepasiruošus fizinei veiklai, dažniausiai gresia nemenki raumenų skausmai.

 Raumenų skausmas gali apsunkinti net ir kasdienes užduotis.<br> 123rf.com nuotr.
 Raumenų skausmas gali apsunkinti net ir kasdienes užduotis.<br> 123rf.com nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jun 30, 2017, 3:32 PM

Prieš pradėdami aktyvią fizinę veiklą, turite apšilti. Idealu, jei viso kūno apšilimo metu papildomai dėmesio skirsite sporto metu dirbsiančioms raumenų grupėms. 

Taip ne tik paruošite judamąjį atramos aparatą fiziniam krūviui, bet ir išvengsite traumų. 

Iš pradžių sukite sąnarius per pečius, alkūnes, kelius, čiurnas. Į vieną ir į kitą pusę. Tuomet atlikite tempimo pratimų. Tai yra paprasčiausias ir efektyvus būdas išvengti traumų.

Tempimo pratimai po fizinės veiklos taip pat gali padėti išvengti skausmo. Kiekvienam tempimo pratimui reikėtų skirti apie 20–30 sekundžių, per kurias būtų juntamas raumens tempimas. 

Jei skausmo neišvengėte arba patyrėte traumą

Raumenų skausmas geriausiai išgydomas per pirmąsias 48–72 valandas. Patempus, sumušus minkštuosius audinius, rekomenduojama ūmiu periodu pažeistos vietos neapkrauti fiziškai.

Jeigu galūnė pažeista ir patinusi, verta ją pakelti aukščiau, patinusią vietą šaldykite. Pažeistą galite vietą apvynioti elastiniu bintu, nesspaudimas mažina audinių patinimą, sustiprina raumenis, bei sumažina jų judesių amplitudes tol, kol papildomų judesių nereikia, kad būtų galima išvengti didesnės traumos.

Spaudimas yra efektyviausias, jeigu elastiniu bintu galūnė apvyniojama prieš tai ją atšaldžius ledu ir palaikius pakeltą. 

Galite vartoti ir nesteroidinių priešuždegiminių vaistų nuo skausmo, tepti gelių ar specialių tepalų, klijuoti pleistrus. Priešuždegiminiai vaistai gali mažinti patinimą ir raumenų skausmą. 

Jei skausmas nepraeina – būtinai kreipkitės į savo gydytoją.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.