Tyrimas: jūsų gimimo mėnuo lemia, kokiomis ligomis sirgsite

Ispanijos mokslininkų atliktas tyrimas nustatė, kad mėnuo, kurį esate gimęs, gali būti susijęs su vėliau gyvenime besivystančiomis ligomis. Nors tyrimas ir neskelbia tikslaus atvejų skaičiaus, iš pateikiamų duomenų matyti, kad ryšys tarp gimimo datos ir susirgimų visgi egzistuoja, rašė iflscience.com.

 Pasirodo, jūsų gimimo data lemia ne tik zodiako ženklą, bet ir lėtines ligas, kuriomis sirgsite.<br> 123rf.com nuotr.
 Pasirodo, jūsų gimimo data lemia ne tik zodiako ženklą, bet ir lėtines ligas, kuriomis sirgsite.<br> 123rf.com nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2017-06-30 12:47, atnaujinta 2017-06-30 18:52

Tyrime dalyvavo per 29 tūkst. žmonių. Suvedus duomenis apie dienas ir mėnesį, kurį yra gimę, lytį bei lėtines ligas, kuriomis serga, pastebėta, kad rugsėjo mėnesį gimę vyrai yra net tris kartus imlesni skydliaukės funkcijos sutrikimams nei tie, kurie gimė sausį. 

Liepos mėnesį gimusios moterys net 27 proc. dažniau kentėjo nuo aukšto kraujospūdžio nei jų bendraamžės. 

„Šiuo tyrimu patvirtinome, kad gimimo mėnuo, vis dėlto, turi įtakos asmens sveikatai. Ypač akivaizdu tiriant lėtines ligas. 

Tyrimo eigoje paaiškėjo tam tikri niuansai, dar sykį atskiriantys vyrus nuo moterų.

Moterys įvairiomis ligomis sirgo daug rečiau nei bendraamžiai vyrai, be to, net ir pačios ligos atvejai atrodė lengvesni. 

Tačiau birželio mėnesį gimusios moterys net 34 proc. dažniau sirgo depresija nei vyrai bei patyrė 33 proc. mažesnę riziką susirgti migrenomis“, – aiškino tyrimo autorius profesorius Jose Antonio Quesada.

Taip pat tai – ne pirmasis tyrimas, siekiantis išsiaiškinti gimimo dienos ir lėtinių ligų ryšį. Nuo šizofrenijos iki Krono ligos – atradimai buvo įvairūs, tačiau visi rodė, jog data, kurią esate gimę nulemia daugiau nei kada bus švenčiamas gimtadienis, ar kokį horoskopą rytais skaitysite.

Tyrėjai nurodo, kad sezonas taip pat gali daryti įtaką, ypač vystymosi motinos įsčiose metu. Susidūrimas su tam tikrais antigenais (pvz., virusais) bei vitamino D svyravimas motinos organizme yra laikomi pagrindiniais veiksniais, kurie lemia vėliau gyvenime išsivystančias ligas.

Vyrų ligos pagal mėnesį

Kaip teigia tyrimas, sausio mėnesį gimę vyrai dažniau kenčia nuo vidurių užkietėjimo, skrandžio opų, apatinės nugaros dalies skausmo. Vasarį gimusieji kenčia nuo skydliaukės funkcijos sutrikimų, širdies nepakankamumo, artrito. Kovo mėnesį gimę vyrai labiau linkę į kataraktą, širdies sveikatos sutrikimus, astmą, o balandį – astmą, osteoporozę bei skydliaukės veiklos sutrikimus.

Gegužės mėnesį gimę stipriosios lyties atstovai dažniau kenčia nuo depresijos, astmos ir diabeto. Birželį – širides ligų, kataraktos, lėtinio bronchito. Liepą – artrito, astmos, auglių. Rugpjūtį – astmos, osteoporozės ir skydliaukės problemų.

Rugsėjo mėnesį gimusieji dažniau kenčia nuo sutrikusios skydliaukės veiklos, astmos ir osteoporozės. Spalį – osteoporozės, skydliaukės ir migrenos. Lapkritį gimusius vargina dažnos odos problemos, širdies ir skydliaukės funckijų pasikeitimai, o gruodį – katarakta, depresija ir širdies ligos.

Moterų ligos pagal gimimo mėnesį

Sausį gimusios moterys dažniau kenčia nuo migrenos, stiprių menopauzės simptomų, miokardo infarkto. Vasarį – nuo artrito, skydliaukės funkcijos sutrikimų, kraujo krešulių. Kovą – reumatizmo, vidurių užkietėjimo ir artrito. Balandį – osteoporozės, auglių ir bronchito.

Gegužę gimusios moterys dažniau patiria lėtines alergijas, osteoporozę ir vidurių užkietėjimą. Birželį – artrita, reumatizmą ir šlapimo nelaikymą. Liepą – lėtinį kaklo skausmą, astmą ir auglius. Rugpjūtį – kraujo krešulius, artritą ir reumatizmą.

Moterys, kurios gimė rugsėjį, serga osteoporoze, skydliaukės funkcijos sutrikimais, piktybiniais augliais. Spalį – kenčia nuo padidėjusio cholesterolio, osteoporozės ir astmos. Lapkritį gimusios dažniau patiria vidurių užkietėjimą. širdies smūgį bei serga venų varikoze, o gimtadienį švenčiančios gruodį serga lėtiniu bronchitu, astma ir kraujo krešuliais.

Svarbu paminėti, kad, nepaisant didelės tyrimo apimties, jo duodama informacija vis dar yra pakankamai ribota. Tačiau pasitelkus laiko patikrintus ir medikų patvirtintus sveikos gyvensenos įpročius, daugelio ligų galima išvengti nepaisant mėnesio, kurį esate gimę.

Normalaus svorio palaikymas, reguliarus sportas ir sveika mityba padės išvengti tokių lėtinių ligų kaip II tipo diabetas, artritas, neleis išsivystyti tam tikros rūšies vėžiui, sumažins riziką susirgti širdies ir kraujagyslių ligomis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: R. Žemaitaitis sulaužė priesaiką – ar gali kandidatuoti?