Bėrimas gali slėpti didesnes bėdas nei manėte

Vasarą ima kamuoti neaiškios kilmės bėrimai? Kartais jie atsiranda ant veido ir išplinta ant kitų odos plotų? Tai nėra normalu ir greičiausiai byloja apie turimą alergiją arba kitą ligą, kurią būtina gydyti. Štai kelios dažniausios priežastys, nulemiančios įvairius odos bėrimus vasarą.

  Kartais bėrimas praneša apie rimtesnę problemą, nei manėte iš pradžių.<br>  123rf.com nuotr.
  Kartais bėrimas praneša apie rimtesnę problemą, nei manėte iš pradžių.<br>  123rf.com nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jul 3, 2017, 10:36 AM, atnaujinta Jul 3, 2017, 10:51 AM

1. Alergija nuo saulės

Saulės spindulių sukelta alergija nėra itin dažnai pasitaikanti liga. Dažniausiai ji pasireiškia jauniems žmonėms, ypač moterims. 

Pabuvus saulėje oda greitai parausta, pradeda niežėti, atsiranda bėrimų, panašių į uodo įkandimus ar nudilginimus. Gali būti juntamas silpnumas ir galvos skausmas. Nenustebkite, saulė gali sudirginti ir drabužiais uždengtas vietas, ir netgi paveikti odą būnant kambaryje prie lango.

Ką daryti?

Visų pirma, pakanka ja nepiktnaudžiauti saule ir atidžiai pasirinkti apsaugines priemones nuo UV spindulių. 

Niežulį mažinti galite ir tepalais su mentoliu, vėsiais kompresais su medetkomis, ramunėlėmis ar ąžuolo žieve.

2. Alergija augalams

Ant įvairių neuždengtų kūno vietų ima ir atsiranda patinimų ir paraudimų, išberia dryžiais iškilusiomis pūslelėmis ir spuogeliais?  Pūslėms plyšus atsiranda erozijų, vėliau psasidengiančių šašais, o bėrimams išnykus lieka pigmentinių dėmių? Pagalvokite, ar lietėte kokius nors augalus. Tai ypač aktualu daržninkams.

Panašios alerginės reakcijos gali kilti nuo pomidorų, salierų, ir kitų augalų, kuriems galite būti alergiški. Bėrimai dažniausiai pasireiškia tose vietose, kurios tiesiogiai lietėsi prie augalo ir buvo apšviestos saulės. Ši liga vadinama fitodermatoze.

Ką daryti?

Pirmiausia odą nuplaukite vėsiu vandeniu, tepkite tepalais su alergiją mažinančiomis medžiagomis. Jei oda labai stipriai pažeista, gali prireikti stipresnių hormoninių tepalų, kartais net su antibakterinėmis medžiagomis. Dėl jų reikia tartis su gydytoju dermatologu. 

Svarbiausia, žinoma vengti alergijos kaltininkų.

3. Alergija kosmetikos priemonėms

Alergines ir kitokios kilmės odos reakcijas gali sukelti ir kvepalai ar įdegio kremai, kurių sudėtyje yra bioaktyvių medžiagų, pavyzdžiui, vitamino A ar bergamotės. Alergijos simptomai – perštėjimas ir niežėjimas, odos paraudimas ir bėrimai tose vietose, kur naudojote kosmetiką. Dar gali pradėti ašaroti akys, atsirasti tamsių ratilų. Kartais alerginė reakcija gali pasirodyti ir ne iš karto, o tik ilgiau panaudojus dirginančią kosmetiką. 

Ką daryti?

Pirmiausia, rinktis tinkamas kosmetikos priemones. Atminkite, kad pavojingiausi alergenai yra konservantai, dažikliai, sintetiniai kvapai, biologiškai aktyvios ir balinamosios medžiagos, formaldehidinės dervos. Vienas dažniausių kosmetinių alergenų yra kvapiosios medžiagos, kurios naudojamos beveik visose kosmetikos priemonėse. Jos gali sukelti net labai ūmias ir lėtines alergines reakcijas.

Todėl stenkitės rinktis kosmetiką, į kurios sudėtį įeina daugiausiai natūralūs komponentai;
Visuomet prieš naudojimą atlikite paprastą testą– užtepkite kosmetikos ant rankos sulenkimo, jei po dviejų parų nepasireikš alergijos simptomų, reiškia, nerimauti nereikia. 

Jei alerginė reakcija jau įvyko, kai kada užtenka teptis kortikosteroidų turinčiu kremu ar tepalu, naudoti odos drėkinimo priemones – pienelius, kremus, kurių sudėtyje nėra kvapiųjų medžiagų. Pastarosios padeda esant bet kokiai odos problemai, nes ramina odą, skatina apsauginės odos funkcijos atsikūrimą. 

Kitoms ligoms gydyti skiriami geriamieji vaistai, dėl kurių reikia pasitarti su gydytoju.

4. Impetiga

Iš pradžių atsiranda raudona dėmelė, vėliau – plokščia pūslė, virstanti pūlinuku, skysčiui ištekėjus, susiformuoja storas gelsvas šašas. Dažniausiai tai atsiranda aplink nosį, burną, lūpų kampus, rečiau bėrimas išplinta kitur. Galite karščiuoti, blogai jaustis, neturėti apetito, kamuoja niežulys ir skausmas. Tiesa, dažniausiai ši liga pasireiškia vaikams. O vadinami ji impetiga. Tai infekcinė streptokokų ir stafilokokų sukeliama liga, kuri kasant. Greitai plinta.

Ką daryti?

Pirmiausia sergantįjį izoliuoti, dėl galimos užsikrėtimo rizikos. 

Niežulį gali palengvinti specialūs geliai.

Impetiga paprastai gydoma vietiniais antibiotikais ar dezinfekuojamaisiais tepalais. 

Dėl gydymo būtina tartis su gydytoju.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.