Išvyką į gamtą vilnietė pabaigė ligoninėje: „Džiaugiuosi, kad esu gyva“

Kai vilnietė Milda nusprendė pasimėgauti pagaliau išlindusia saule, ji nesitikėjo, kad lauke leidžiamas laikas pasibaigs visai nemaloniais pojūčiais. Diena apsivertė aukštyn kojomis, kai prie Anykščių pakraštyje leidžiančios laiką moters priskridusi vapsva netikėtai įgėlė į kairės akies voką.

 Nuo Mildos veido nedingsta šypsena – džiaugėsi išvengusi tragiško likimo.<br> Asmeninio archyvo ir 123rf nuotr.
 Nuo Mildos veido nedingsta šypsena – džiaugėsi išvengusi tragiško likimo.<br> Asmeninio archyvo ir 123rf nuotr.
 Taip moteris atrodė praėjus maždaug valandai po įgėlimo.<br> Asmeninio archyvo nuotr.
 Taip moteris atrodė praėjus maždaug valandai po įgėlimo.<br> Asmeninio archyvo nuotr.
 Šitaip Milda atrodė kitą dieną grįžusi iš ligoninės: bėrimas dingo, o tinimas veido srityje taip pat ėmė mažėti.<br> Asmeninio archyvo nuotr.
 Šitaip Milda atrodė kitą dieną grįžusi iš ligoninės: bėrimas dingo, o tinimas veido srityje taip pat ėmė mažėti.<br> Asmeninio archyvo nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

2017-07-07 10:24, atnaujinta 2017-07-10 10:27

Tą sykį ne kartą bičių įgėlimus patyrusi ir jų nuodams alergijos neturinti moteris nesutriko. Visgi neilgai trukus šiek tiek paraudusi įgėlimo vieta ėmė sparčiai tinti, o ant kūno atsiradęs bėrimas bei netikėtas galūnių tinimas paskatino kreiptis į greitosios medicinos pagalbos medikus. Nuvykusi į ligoninę sužinojo, kad atvyko pačiu laiku – stipri alerginė reakcija galėjo baigtis daug liūdniau.

Gydėsi liaudies metodais

Turbūt daugeliui teko girdėti, kad tokio tipo įgėlimus galima veiksmingai numalšinti svogūno sultimis. Būtent tokia ir buvo pirmoji pagalba, kurios ėmėsi Milda.

„Iš pradžių tinimas buvo vos matomas, nestiprus, todėl nusprendžiau paklausyti draugės močiutės patarimo ir įgėlimą malšinti svogūno sultimis. Vis dėlto, greitai tapo akivaizdu, kad šį sykį vien svogūno neužteks. Pajaučiau, kad ėmė niežtėti kūną, o ant odos ėmė atsiradinėti uodų įkandimus primenantis bėrimas.

Kadangi viskas įvyko prie upės, pagalvojau, kad uodai taip pat galėjo sukąsti. Visgi tų „įkandimų“ sparčiai daugėjo, jie ėmė atsirasti po drabužiais, be to jau buvome grįžusios namo, todėl greitai supratau, kad kažkas yra ne taip, kaip turėtų būti, todėl ėmiau informacijos ieškoti internete“, – įvykių eigą pasakojo ji.

Suprato, kad negalima delsti

Milda papasakojo, kad į ligoninę vykti paskatino internete rastas straipsnis. Jame buvo nurodyti stiprios alerginės reakcijos simptomai, kuriuos atitiko ir jos jaučiami požymiai.

„Kai be bėrimo ir stipraus veido, galvos srities tinimo pradėjo smarkiai tinti delnai, supratau, kad į medikus reikia kreiptis nedelsiant. Nuvykus į ligoninę mane apžiūrėjusi gydytoja tai patvirtino ir iš pradžių skyrė alerginę reakciją malšinančio leidžiamo tavegilio.

Deja, jo poveikis buvo nepakankamas, skyrė lašelinę. Palaukėme, kol sulašės, bet situacija tik blogėjo: pradėjus dar labiau tinti delnams ir plisti bėrimui, skyrė dozę adrenalino, kuris vienintelis numalšino jaučiamus simptomus. Ligoninėje teko pasilikti per naktį, dabar jau grįžau namo“, – aiškino Milda.

Pavojingiausi įgėlimai – galvos srityje

Medikai įspėja, kad patys pavojingiausi širšių, vapsvų, bičių įgėlimai būna galvos srityje, todėl ją reikėtų saugoti labiausiai. Būtent dėl nepalankios įgėlimo vietos ir kilo stipri alerginė reakcija, mat kitu atveju Milda būtų atsiėjusi tik lengvu patinimu.

„Gamtoje praleidžiu tikrai daug laiko, bičių ir vapsvų įgėlimai – jokia naujiena. Niekuomet nebuvau jiems alergiška, tačiau šį kartą viskas buvo kiek kitaip. Laimė, laiku surasta informacija padėjo išvengti blogiausio.

Mano sveikatą prižiūrėjusi medikė taip pat papasakojo, kad jos vyras buvo patekęs į panašią situaciją, tik jam įgėlusi širšė nusitaikė ne į akies voką, bet į viršugalvį. Sakė, irgi tik adrenalino dozė išgelbėjo, nes kiti vaistai buvo per silpni. Vyriškis, kaip ir aš, niekuomet nebuvo įkandimams alergiškas, o patyrė tokią alerginę reakciją, kad vos neatsidūrė komos būklėje.

Todėl labai svarbu pasisaugoti, būti atidesniems, bet tikrai nebijoti laiką leisti gamtoje. Toks nutikimas tik pamoko atidumo, bet neišgąsdina. Drąsiai galiu pasakyti, kad džiaugiuosi išvengusi mirties, o gamtoje ir toliau lankysiuosi“, – su šypsena kalbėjo vilnietė.

Kiekviena minutė – lemtinga

Alergijos bičių, vabzdžių įkandimams – pakankamai dažnas reiškinys, tačiau siekiant išvengti susidūrimo su šiais gyviais, vertėtų vengti vietų, kuriose jie dažniausiai sutinkami. Tai gali būti žydinčios pievos, gėlynai, medžiai, o taip pat – ant žemės nukritę vaisiai.  Siūlomi ir įvairūs preparatai, kurie taip pat gali padėti apsisaugoti nuo uodų ar kitų vabzdžių įkandimų. Ginantis nereikėtų vabzdžių vaikyti, nes tuomet jie gali įgelti ne vieną kartą ir tokiu būdu į organizmą pateks dar didesnė nuodų dozė. 

Atminkite, kartais užtenka kelių minučių, kad žmogus mirtų nuo alerginės reakcijos. Kai įkandimo vietoje oda truputį parausta, patinsta, ją niežti ir net skauda – tai normali organizmo reakcija. Tačiau kartais įgėlus vabzdžiui pradeda dažniau plakti širdis, žmogų pradeda pykinti, jam skauda galvą, tinsta kūnas.

Tinimas apima ir gerklas, tada žmogus pradeda dusti, praranda sąmonę. Tai byloja, kad jus ištiko anafilaksinis šokas. Anafilaksinė reakcija dažniausiai prasideda praėjus 15 minučių po įgėlimo.

Alerginė reakcija į bičių ar vapsvų nuodus neišsivysto nuo vieno įgėlimo. Tačiau nei vienas negali būti užtikrintas, mat vieniems žmonėms tai išaiškėja vaikystėje ar jaunystėje, o kitiems – tik sulaukus brandaus amžiaus.

Jei įgelta vieta paraudo ir šiek tiek patino, galima vėsinti vandeniu, ledo kompresu ar šaldyti kitu būdu. Jei reakcija toliau plinta, pavyzdžiui, žmogui darosi silpna, tinsta gerklė, atsiranda dusulys, jei visą kūną išberia dilgėlinė, reikia nedelsiant kviesti greitosios pagalbos medikus.

Turėti adrenalino būtina kiekvienam alergiškam žmogui, ypač tuomet, jei jis vyksta į gamtą. Vaistus reikia leisti iškart po vabzdžio įkandimo į raumenis ar po oda, galima net per drabužius, tada žmogų iš karto reikia vežti į ligoninę. Jei žmogaus būklė blogėja, adrenalino injekciją galima atlikti tris kartus kas 15 minučių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.