Madingi aksesuarai tapo gyvenimo prakeiksmu: niežulys ir skausmas varė iš proto

Kai septyniolikmetei Gretai ant pilvo atsirado delno dydžio rausva dėmė, mama be galo susirūpino, mat niežulys, tinimas ir skausmas varė iš proto. Akivaizdu, kad tai buvo alerginė reakcija, tačiau nuo ko? Galiausiai paaiškėjo, kad odos bėrimą ir įkyrų niežulį sukėlė diržo sagtis, pagaminta iš nikelio. 

 123rf nuotr.
 123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jul 21, 2017, 5:53 PM

Vaistais patepus pažeistą vietą ir atsikračius diržo su gražia sagtimi, liga netrukus atsitraukė – ant odos nebeliko nė žymės. Tačiau norėdama daugiau nebekęsti tokių kančių, paauglė turės visą gyvenimą neprisiliesti prie nikeliuotų daiktų. 

Prakaitas situacija pablogina

Alergija nikeliui šiuo metu nebėra tokia dažna, tačiau alerginiai susirgimai – plinta kaip epidemija, todėl tokio susirgimo atmesti nereikėtų. Alergijos nikeliui sukėlėjais gali tapti kniedės, puošiančios džinsus, rankines, diržų sagtys, auskarai, grandinėlės ar net tušinukai. 

Nikelis sukelia alerginės kilmės odos uždegimą – dermatitą. Nuo alergijos nikeliui nėra apsaugotas nė vienas žmogus, nes ji ne paveldima, bet įgyjama. Paveldimas tiktai reakcijos į alergeną būdas. Šis metalas įtrauktas į Europos alergenų sąrašą. 

Kai nikelis prisiliečia prie odos, iš pradžių nieko nebūna, jautrių žmonių oda parausta tiktai praėjus kelioms paroms. Atitrūkusios metalo molekulės susijungia su odos baltymais ir sukelia lėtą uždegimą – dermatitą. 

Kai oda suprakaituoja, sąlygos uždegimui – dar palankesnės. Šis uždegimas nėra ūmus, gali būti, kad pirmieji bėrimai pasirodys praėjus 48 valandoms. Taip išprovokuojama lėtinė alerginė reakcija. 

Pavojingi ir kiti metalai

Tačiau kartais moterys skundžiasi, kad pasipuošus sidabriniais auskarais, sudirgsta ausų spenelių oda. Tiesa ta, kad norėdami, jog papuošalai gražiau blizgėtų, gamintojai neretai juos padengia kitais metalais, pavyzdžiui, jau minėtu nikeliu. Jis ir sukelia alerginę reakciją, vadinamą kontaktiniu dermatitu. 

Taigi, alergines reakcijas gali sukelti ir kiti metalai: cinkas, švinas, chromas ir kiti metalai.

Kartais alergines reakcijas sukelia net gimdos spiralės, jeigu jose yra nikelio – gali išberti visą moters kūną.
 
Stebėkite savo organizmą

Pats geriausias gydytojas – jūs pats. Jis turi išmokti įsiklausyti į savo organizmą, stebėti, nuo ko ir kada jį beria. 

Medikai siūlo tokiems pacientams rašyti dienoraštį, kuriame pasižymėtų, ką valgė, kokius papuošalus segėjo, kokius stalo įrankius, virtuvės indus naudojo. 

Kai bėrimas paūmėja, skeldėja oda, kamuoja įkyrus niežulys, skiriama įvairių tepalų. Tačiau patikimiausias būdas apsisaugoti nuo alergijos metalui – vengti kontakto su juo. 

Tai nėra lengva, nes reikia iš esmės keisti savo įpročius, gyvenimo būdą. Tie žmonės, kuriems jau buvo alerginė reakcija, sukelta metalų, turi būti labai atidūs. 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.