Tablečių neprireiks – galvos skausmą įveiksite natūraliai

Pajutę galvos skausmą dažniausiai nė nesusimąstome ir bėgame į vaistinę. Tačiau ar visada tai būtina? Nereiktų kaskart rinktis lengviausio kelio, nes ne visada jis nuveda ten, kur norėtume, rašė prevention.com.

 Vertėtų susivaldyti nuo per dažno vaistų nuo galvos skausmo vartojimo.<br> 123rf.com
 Vertėtų susivaldyti nuo per dažno vaistų nuo galvos skausmo vartojimo.<br> 123rf.com
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jul 26, 2017, 11:11 AM

Gydytojai pastebi, jog gan dažnai piktnaudžiaujama tiek receptiniais, tiek nereceptiniais vaistais nuo galvos skausmo, nors ir yra nemažai natūralių alternatyvų tokiam skausmui numalšinti.

Daktaras David Greuner iš Niujorko perspėjo, jog per didelis prisirišimas prie skausmą malšinančių vaistų gali sukelti šalutinį poveikį, kurio pasekmė – dar didesnis skausmas.

„Kai žmogus kenčia nuo pasikartojančio galvos skausmo ir pradeda vartoti per daug įvairių vaistų, jis tiesiog apsinuodija. Tokiu atveju galvą skauda dar labiau, gali išsivystyti depresija, nerimas. Pasibaigus vaistų poveikiui, skausmas grįžta, todėl žmogus vėl griebiasi medikamentų",—aiškino David Greuner.

Yra nemažai natūralių būdų numalšinti galvos skausmą. Štai keli, ekspertų patvirtinti ir rekomenduojami būdai:

Gyvenimo būdo pakitimai

Galvos skausmas dažnai gali būti rodiklis, jog kūnui kažko trūksta. Galbūt vartojate per mažai vandens, jums trūksta tam tikrų vitaminų, ar tiesiog miego. Stresas, nuovargis, alergijos, bloga laikysena, alkoholis, žemas cukraus lygis kraujyje, hormonai — visa tai gali iššaukti galvos skausmus. 

Taigi kartais tiesiog reiktų įsiklausyti į savo kūną ir pakoreguoti gyvenimo būdą. Vertėtų pradėti nuo teisingos, subalansuotos dietos bei gero nakties miego.

Ledo kompresai

Dauguma žmonių, kenčiančių nuo galvos skausmo ar migrenos, rekomenduoja paprasčiausią bei visiškai natūralią priemonę – ledo kompresą.

Tokiam kompresui galima naudoti ledą iš šaldiklio, bet vertėtų jį apvynioti audiniu, nes kitaip kyla rizika nušalti galvos bei veido odą. Internete jau pardavinėjamos ir specialios kepurės nuo galvos skausmo, į kurias galima įdėti ledo.

Kajeno pipirai

Šie pipirai dažnai naudojami galvos skausmui malšinti. Ketvirtadalį šaukštelio kajeno pipirų sumaišykite su šiek tiek vandens ir gautą masę paskirstykite šalia nosies. Kajeno pipirų kvapas padės numalšinti skausmą, atpalaiduos.

Gydytojas David Greuner taip pat rekomenduoja tokia mase masažuoti raumenis. Taip pagerinsite kraujotaką ir bendrą savijautą.

Gydomosios arbatos

Nustebtumėte, kaip efektyviai žolinės, gydomosios arbatos gali padėti nuo galvos skausmo.  Populiariausios iš jų – pipirmėčių bei cinamono arbatos. 

Pipirmėčių arbata, specialistų teigimu, padeda sumažinti galvos skausmo sukeltą diskomfortą, o cinamonas itin vertinamas dėl savo priešuždegiminių savybių. Cinamonas taip pat padeda nuraminti sudirgintą skrandį, dėl kurio dažnai žmonėms skauda galvą.

Eteriniai aliejai

Įvairūs eteriniai aliejai gali padėti atsikratyti įkyraus galvos skausmo. Vandeniu atskiestas pipirmėčių aliejus padeda nuo sinusito sukeltų skausmų. Reikėtų šiuo aliejumi pamasažuoti sinusito veikiamas veido vietas — skruostus, kaktą, nosį.

Levandų eterinis aliejus taip pat itin veiksmingai malšina galvos skausmus, ypač migreną. Šio aliejaus galima įpilti į vonią ir pasimėgauti jo raminančiu kvapu. Taip pat, jei turite džiovintų ar šviežių levandos lapelių, juos galima sudėti į medžiaginį maišelį ir pridėti prie galvos kaip kompresą.

Natūralūs papildai

Biochemikė bei gydytoja Jennifer Stagg žmonėms, kenčiantiems nuo galvos skausmų, rekomenduoja vartoti maisto papildus. Šių papildų sudėtyje turėtų būti magnio bei omega—3 riebalų rūgščių.

„Kenčiantys nuo migrenos turėtų kasdien papildomai vartoti vitaminą B2 bei magnį. Tai veiks kaip prevencijos priemonė",— teigė biochemikė.

Ausų kištukai

Triukšmas, dideli žmonių sambūriai gali išprovokuoti migreną. Jei žinote, jog ketinate būti ypač triukšmingoje aplinkoje, vertėtų su savimi turėti ausų kištukus. 

Internete jau galima įsigyti ir naujos kartos ausų kištukus, sukurtųs būtent kenčiantiems nuo galvos skausmų. Tokie kištukai veikia kaip prevencinės priemonės nuo oro pasikeitimų ar kelionių sukeltos migrenos.

Sportas

Dauguma specialistų sutinka, jog sportas yra viena efektyviausių galvos skausmo malšinimo priemonių. Net paprastas pasivaikščiojimas suaktyvina kraujotaką, todėl smegenis greičiau pasiekia kraujas bei jo pernešamas deguonis. 

Jei kenčiate nuo galvos skausmo, vertėtų pailsėti nuo kompiuterio ir nors trumpam išeiti pasivaikščioti gryname ore. Taip atpalaiduosite savo akis, veido bei kaklo raumenis.

 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.