Odos tipai: atpažinkite savo odą ir sužinokite, kaip ja rūpintis

Ar žinote, koks jūsų odos tipas? O gal jau senokai darėte jo nustatymo testą? Per laiką oda gali pasikeisti, todėl vertėtų stebėti ją ir išsiaiškinti, ar ji sausa, normali, mišri, ar riebi, rašė independent.co.uk.

 Norint teisingai rūpintis savo oda, svarbu nustatyti jos tipą. <br> 123rf.com
 Norint teisingai rūpintis savo oda, svarbu nustatyti jos tipą. <br> 123rf.com
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Aug 3, 2017, 2:21 PM

Galbūt skirstymas į odos tipus ir skamba nereikšmingai, tačiau jis yra itin svarbus. Svarbu pažinti savo odą, nes tik tada galėsite pasirinkti teisingus produktus ir tinkamai ją prižiūrėti.

Štai keli pagrindiniai požymiai, iš kurių galima spręsti apie odos tipą:

Odos tekstūra

Tekstūra gali atskleisti itin daug apie odos būklę bei preparatus, kurios vertėtų naudoti. Sausa oda dažnai gali būti nemaloniai įsitempusi, o riebi oda bus linkusi gausiai riebaluotis bei blizgėti. 

Mišraus tipo oda paprastai yra įsitempusi visur, išskyrus ties vadinamaja T zona — aplink kaktą, nosį ir smakrą. Normali oda yra nei per sausa, nei per riebi.

Poros

Nepaisant odos tipo, visi žmonės turi vizualiai matomų porų. Tačiau jų dydis bei polinkis užsikimšti gali daug pasakyti apie odos būklę.

Didelės ir užsikimšusios nosies srities poros dažniausiai byloja apie riebią odą, o mažytės, susitraukusios poros yra sausos odos rodiklis. Mišrios odos savininkų poros yra didesnės T zonoje ir šiek tiek mažesnės visur kitur. Normalią odą turinčių žmonių poros yra beveik nepastebimos.

Drėgmė

Drėkinamuosius kremus rekomenduojama naudoti visų odos tipų turėtojams, tačiau tai, kaip dažnai oda išsausėja, yra labai svarbus rodiklis.

Riebią odą drėkinti reiktų nuosaikiau, nes šiam odos tipui nepritaikyti kremai gali ją tik dar labiau sudarkyti. Sausa oda reikalauja daugiau drėkinimo, tačiau tam irgi turėtų būti naudojami specialūs kremai. 

Mišrios odos priežiūra šiuo atžvilgiu itin komplikuota. Labai svarbu drėkinti sausesnes veido dalis ir nepersistengti su T zona. Normali oda dažniausiai drėgme gali apsirūpinti ir pati, tačiau vis tiek vertėtų naudoti švelniai drėkinančius kremus.

Kaip rūpintis visų tipų oda?

Susipažinus su trimis pagrindiniais kriterijais, jau tikriausiai galite nuspręsti į kokią kategoriją patenka jūsų oda. Šie patarimai padės pasirinkti teisingus produktus jos priežiūrai:

Riebi oda

Šis odos tipas nereikalauja daug drėkinimo, todėl negalima persistengti su įvairiais kremais. Vertėtų naudoti lengvai drėkinančius produktus ir reguliariai valyti odą. 

Nereiktų bijoti produktų, kurių sudėtyje yra natūralių aliejų, nes jie padeda sureguliuoti odos riebumą. Visgi, alkoholio turintys kremai bei valikliai riebiai odai gali padaryti daug žalos, nes jie nuvalo net ir sveikus, natūraliai išsiskiriančius odos riebalus. Dėl to tokia oda gali pradėti dar labiau riebaluotis.

Sausa oda

Tokia oda yra labai jautri, įsitempusi, gali net pleiskanoti, todėl labai svarbu ją reguliariai drėkinti. Šiam odos tipui sukurta daug specializuotų kremų, kuriuos ir vertėtų rinktis. Jų sudėtyje reiktų dairytis hialurono rūgšties, nes ji veikia kaip puikus drėkiklis. Tokiai odai, kaip ir riebiai, netinka alkoholio pagrindu pagaminti produktai.

Mišri oda

Jei jūsų oda mišri, turite išmokti ištaisyti šį disbalansą. Vienas efektyviausių produktų — jojobos aliejus. Ieškokite odos priežiūros priemonių su šiuo aliejumi arba naudokite jį gryną. 

Taip pat vertėtų naudoti skirtingus produktus skirtingoms veido dalims. Skruostus drėkinkite ir valykite švelniau, o riebiai T zonai naudokite kiek stipresnes priemones.

Normali oda

Jei esate iš tų laimingųjų, kuriems gamta padovanojo šio šipo odą, galite džiaugtis, nes labai stengtis nereiks. Jums tiks lengvi, švelnūs drėkikliai bei prausikliai. Tačiau tokiai odai negalima naudoti nieko, kas pažeistų jos natūralų balansą. Todėl vertėtų atsisakyti stiprių šveitiklių.

Reikia išmokti mylėti savo odą bei rūpintis ja. Na ir kas, kad ji galbūt netobula. Juk tik nedaugelis gali džiaugtis nepriekaištinga oda, kurios priežiūrai nereikia skirti daug laiko. Tad įsiklausykite į tai, ką jums sako jūsų organizmas, ir pradėkite savo oda rūpintis jau šiandien.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.