Prakaitas perspėja apie ligas: pasitikrinkite, kol dar ne per vėlu

Prakaitavimas gali nejuokais sugadinti nakties miegą. Didelė dalis moterų bent kartą per mėnesį patiria šį nemalonų jausmą, rašė womenshealthmag.com.

 123rf nuotr.
 123rf nuotr.
 Jei kiekvieną rytą atsikeliate šlapi, vertėtų suklusti ir apsilankyti pas specialistą.<br> 123rf.com
 Jei kiekvieną rytą atsikeliate šlapi, vertėtų suklusti ir apsilankyti pas specialistą.<br> 123rf.com
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Aug 8, 2017, 4:14 PM

Tačiau galbūt prakaitavimas nėra savaiminė problema, o tik simptomas, rodantis sunkesnį sutrikimą. Jei naktį padidinate oro kondicionieriaus galingumą ir miegate tik po lengva antklode, tačiau ryte vis tiek atsibundate šlapi, vertėtų suklusti.

„Žmonės dažnai mano, jog naktimis prakaituoja tik dėl lauke tvyrančio karščio, tačiau tai ne visada yra tiesa. Kartais tokia problema byloja apie rimtus sveikatos sutrikimus“,—teigė gydytoja bei profesorė Neomi Shah.

Tačiau ji nuramina, jog retkarčiais patiriamas naktinis prakaitavimas gali atsirasti ir dėl nedidelių problemų. Galbūt patiriate daug streso, o gal tiesiog užpuolė rėmuo. Tokie dalykai priverčia organizmą aktyvuoti adrenalino gamybą, todėl daugiau prakaituojama. Tačiau jei nemalonumai kamuoja kelis mėnesius iš eilės, vertėtų apsilankyti pas gydytoją.

Ekspertai teigia, jog naktinis prakaitavimas gali atsirasti dėl šių sutrikimų:

Košmarai

Tai tikriausiai pats paprasčiausias paaiškinimas ir pati dažniausia priežastis. Košmariški sapnai iššaukia baimę, todėl žmogus daugiau prakaituoja. Visgi tokie sapnai gali būti blogos emocinės sveikatos rodiklis, todėl jei jie jus persekioja itin dažnai, vertėtų pasitarti su gydytoju ar psichologu. Galbūt patiriate daug streso ir tai neigiamai veikia organizmą.

Hormoniniai pakitimai

Vienas dažniausių naktinio prakaitavimo sukėlėjų yra hormonas estrogenas. Nėštumo, menopauzės ar tiesiog menstruacijų metu moterims įvyksta šio hormono kiekio organizme pakitimai, todėl daugiau prakaituojama. Visgi, ypač menopauzės metu, nereiktų į tokį prakaitavimą žvelgti pro pirštus. Geriausia kreiptis į ginekologą, kuris parinktų tinkamą hormonų subalansavimo metodą.

Antidepresantai

Antidepresantus vartojantys pacientai neretai skundžiasi padidėjusiu prakaitavimu. Taip yra dėl to, jog būtent šio tipo medikamentai gali padidinti adrenalino gamybą. Galima bandyti pereiti prie kitos rūšies antidepresantų, tačiau tai nebūtina. Galite tiesiog paprašyti savo gydytojo, kad jums išrašytų adrenalino gamybą slopinančių vaistų. Taip pagerės nakties miegas, o ir nereikės ieškoti naujų vaistų, kurie padėtų emocinei sveikatai.

Infekcijos

„Paprastai infekcijų metu žmogus karščiuoja, todėl pakinta ir organizmo temperatūra, išskiriama daugiau prakaito“,—aiškino gydytoja Shah.

Tuberkuliozės infekcijos labai dažnai sukelia naktinį prakaitavimą. Dar prieš pasireiškiant pagrindiniam šios ligos simptomui — kosuliui — žmogus pradeda itin stipriai prakaituoti naktimis. Geriausia kreiptis į specialistus, jei tokie nemalonumai tęsiasi kurį laiką.

Limfoma

„Limfoma turi keletą skirtingų simptomų. Galite pajausti apetito pasikeitimus, karščiavimą, naktinį prakaitavimą. Kūnas kovoja su liga, todėl pakinta vidinė temperatūra ir išskiriama daugiau prakaito“,—teigė gydytoja.

Dėl šios ligos prakaitavimas sustiprėja ne tik naktimis. Nemalonius pojūčius galite pastebėti ir dienos metu.

Neverta baimintis, jei keletą naktų šiek tiek stipriau suprakaitavote. Tai gali būti susiję su kokia nors nedidele, nepiktybine problema. Galbūt tiesiog pervargote darbe ar susapnavote ką nors nemalonaus. Tačiau problemai užsitęsus 2—3 mėnesius vertėtų sunerimti ir kreiptis į specialistą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.