Malonumas gali tapti prakeiksmu: nedarykite šios klaidos

Kiekvienam žmogui per metus rekomenduojama turėti dešimties masažų kursą, rudenį jie sustiprina kūną, pavasarį – detoksikuoja ir paruošia šiltajam periodui.

 Nors masažas gali padėti gydyti įvairius kūno skausmus, verta žinoti, kada jį atlikti naudinga, o kada - kenkia.<br> 123rf.com nuotr.
 Nors masažas gali padėti gydyti įvairius kūno skausmus, verta žinoti, kada jį atlikti naudinga, o kada - kenkia.<br> 123rf.com nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Aug 12, 2017, 3:33 PM, atnaujinta Dec 13, 2017, 2:39 PM

Taip LRT RADIJUI sako masažo specialistas Marius Jurgelaitis. Anot jo, tinkamai parinktas masažas yra naudingas sveikatai ir duoda gerų rezultatų, tačiau neįvertinus būklės gali pakenkti.

– Kokių gali būti masažų?

– Galiu paminėti kelias sistemas. Daugeliu atvejų, kai vyrauja nusiskundimai ir ligos, taikomas klasikinis terapinis masažas. Šio masažo elementai ir kombinacijos su kitomis masažo technikomis gelbsti ir duoda gerų rezultatų.

Galima paminėti hemolimfodrenažinį masažą, taikomą esant krūties operacijai, limfmazgių šalinimui, veninės sistemos problemoms ir kt. Viena populiarių masažo rūšių – švediškas masažas. Šio ir klasikinio masažo technikos junginys ypač tinka sportininkams.

Yra segmentinis ar refleksinis masažas, veikiantis mūsų nervų sistemą. Jo metu masažuojama sritis, atsakinga už mūsų vidaus organus ar jų sistemą. Masažuojant tam tikrą vietą galima paveikti kūne esantį organą.

– Ar žmogus gali pats nustatyti, kokio masažo jam reikia?

– Pačiam žmogui tai nustatyti sudėtinga. Pirmiausia reikėtų apsilankyti pas gydytoją specialistą, kuris atliktų tyrimus ir tik tuomet rekomenduotų, kokios srities masažo specialisto reikia.

– Kokie simptomai įspėja, kad reikia kreiptis į masažo specialistą?

– Reikia kreiptis į gydytoją ir išsiaiškinti, ar masažas reikalingas kaip vienas iš simptomus mažinančių būdų. Pagal nusiskundimus gydytojas parinks efektyviausią ir tinkamiausią masažą. Tačiau į masažo specialistą rekomenduojama kreiptis ir dėl profilaktikos.

Sveikatos organizacija rekomenduoja per metus turėti dešimties masažų kursą, reikėtų jį pasidaryti. Kiti šaltiniai teigia, kad aktualu atkreipti dėmesį į pavasario ir rudens sezonus. Rudenį organizmą reikia paruošti žiemai, jį sustiprinti, o pavasarį – detoksikuoti, paruošti šiltesniam laikui. Masažai rekomenduotini ir jaučiant psichologinę ar raumenų įtampą.

– Dėl kokių problemų žmonės kreipiasi į masažo specialistus?

– Pas masažo specialistus žmonės dažniausiai lankosi dėl raumenų sistemos sutrikimų. Taip pat sisteminių pažeidimų, kai vyrauja limfotakos ir kraujotakos sutrikimai, sąnarių ir jungiamojo audinio pažeidimai. Kartais judėjimo ir raumenų veiklos sutrikimai atsiranda dėl psichologinės įtampos ir streso. Kreipiamasi ir dėl estetinių dalykų, pavyzdžiui, kūno korekcijos ir pan.

– Ar žmogus gali pats masažuoti save? Gal taip pridaroma tik daugiau žalos?

– Galima, tai savimasažas. Žmogaus organizmas dažnai pats pasako, ko jam reikia. Dažniausiai žmonės sau atlieka trynimo, glostymo judesius. Savimasažą galima taikyti esant tam tikrai būklei, dažnai jis siejamas su medikamentų, gelių įtrynimu į kūną, kas sustiprina masažo poveikį.

– Ar egzistuoja masažų skirstymas pagal lytį ir amžių?

– Masažus galima skirstyti pagal amžiaus grupes. Jie gali būti skirti vaikams ir senyvo amžiaus žmonėms. Vaikai yra jautrūs, pastabūs, nerimastingi, tad masažai atliekami su didesniu atidumu, kontroliuojant spaudimą, jie būna lengvesnio pobūdžio.

Daug taisyklių taikoma ir senyvo amžiaus žmonių masažams. Reikia įvertinti osteoporozės, lėtinių širdies ir kraujagyslių ligų riziką. Prieš ir po masažo procedūras stebimas kraujospūdis ir nusiskundimai, kuriuos pateikia žmogus.

Didelių skirtumų tarp lyčių nėra. Kaip žinia, moterys yra jautresnės prisilietimui, bet pakantesnės skausmui. Vyrai labiau mėgsta gilų ir stiprų masažą, kuris neretai gali sukelti skausmą ar diskomforto pojūtį.

– Ar masažas gali pakenkti?

– Taip, kai nesilaikoma nustatytų masažo kontraindikacijų. Negalima atlikti masažo, jei iš anksto neįvertinama audinių būklė, jei yra ūmus uždegimas, lūžiai, tam tikros ligos, kai nesurenkama informacija, neįvertinamas šalutinis medikamentų poveikis.

– Kaip surasti gerą masažo specialistą?

– Nereikėtų eiti pas pirmą pasitaikiusį. Gerai būtų paklausti pažįstamų, gal jie galėtų kažką rekomenduoti. Norint suprasti, ar tai geras masažo specialistas, reikia atkreipti dėmesį į jo išsilavinimą ir kompetenciją – kaip jis bendrauja su pacientu, ar įvertina jo būklę, ar geba įvertinti tyrimų rezultatus, paaiškinti apie masažo naudą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.