Saldūs gėrimai gali būti žalingesni, nei galvojote

Jei mėgstate greitą maistą, tikriausiai jums įprasta jį užsigerti burbuliuojančiu, saldžiu gėrimu. Tačiau mokslininkai perspėja, jog vertėtų susilaikyti nuo tokio derinio, rašė iflscience.com.

 Cukringi gėrimai lėtina medžiagų apykaitą ir verčia organizmą kaupti riebalus.<br> 123rf.com 
 Cukringi gėrimai lėtina medžiagų apykaitą ir verčia organizmą kaupti riebalus.<br> 123rf.com 
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2017-08-12 15:53, atnaujinta 2017-08-14 14:21

Pasak tyrimo, publikuoto žurnale BMC Nutrition, daug baltymų turintis maistas kartu su itin saldžiu gėrimu sumažina medžiagų apykaitos efektyvumą. Dėl to organizme pradeda kauptis riebalai.

Jau seniai aišku, jog daug cukraus turintys gėrimai kenkia liemens linijai, dantims bei įvairių organų sveikatai. Tačiau šis naujas tyrimas parodė, jog jie netgi dalyvauja maisto virškinimo procese ir šį stabdo.

Jungtinių Valstijų žemės ūkio ministerijos atlikto tyrimo duomenimis, saldūs gėrimai net 8 procentais sumažino maiste esančių riebalų oksidacijos procesą.

„Mus nustebino tai, kokią didelę įtaką medžiagų apykaitai daro šie gėrimai, jei yra vartojami kartu su baltymų daug turinčiu maistu. Taip pat net 4 valandas po tokio valgio subjektai jausdavo stiprų norą valgyti aštrų ir sūrų maistą“,— teigė tyrimo vadovė Shanon Casperson.

„Net trečdalis visų kalorijų, kurios buvo gėrimuose, nebūdavo išnaudotos, o riebalų apykaita stipriai sumažėdavo. Viso valgio virškinimo metu būdavo sunaudojama gerokai mažiau energijos nei įprastai. O sumažėjęs medžiagų apykaitos efektyvumas tarsi signalizuoja kūnui, kad reikėtų kaupti daugiau riebalų“,— tęsė mokslininkė.

Tyrime dalyvavo 27 didelių sveikatos problemų neturintys suaugusieji, kurių amžiaus vidurkis buvo maždaug 23 metai. Jiems buvo patiekiamas daug baltymų turintis maistas ir leidžiama jį užsigerti saldžiais gėrimais. Po to mokslininkai parą stebėjo tyrimo subjektų judrumą, deguonies bei anglies dioksido apykaitą, temperatūrą, spaudimą. Taip buvo sužinota apie energijos sunaudojimą ir medžiagų apykaitos efektyvumą.

„Mūsų duomenys rodo, jog taip valgant nukenčia abi energijos balanso pusės. Viena vertus, nuo gėrime esančių kalorijų žmonės nepasisotindavo ir nesijausdavo energingesni. Kita vertus, šių kalorijų organizmas tinkamai neišnaudodavo ir riebalų oksidacija sulėtėdavo“,— teigė tyrimo vadovė.

Greito maisto restoranai klesti, kol pasaulyje vis didėja nutukimo problema. Svarbu suprasti, jog kankiname savo organizmą, kai kaskart pilvą prikemšame nesveiku maistu. Vertėtų dažniau rinktis naminį maistą, o užsigėrimui — tiesiog vandenį ar kitus nekaloringus gėrimus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.