Aukštakulnių mėgėjoms — blogos gydytojų prognozės

Yra gerų žinių toms, kurios mėgsta į darbą eiti su aukštakulniais. Tačiau yra ir labai blogų, rašė dailymail.co.uk.

 Aukštakulniai ne tik suteikia patrauklumo, bet ir grasina įvairiomis traumomis.<br> 123rf.com
 Aukštakulniai ne tik suteikia patrauklumo, bet ir grasina įvairiomis traumomis.<br> 123rf.com
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Aug 13, 2017, 6:59 PM

Britų mokslininkų duomenimis, tiek vyrai, tiek moterys mano, jog aukštakulniai žmogui suteikia patrauklumo.. Beveik du trečdaliai verslininkių moterų teigė, jog aukštakulniai joms prideda pasitikėjimo savimi ir pagerina nuomonę apie savo kūną. O vyrai, kaip tyrimas parodė, net dvigubai dažniau nusišypsodavo ir pasiūlydavo pagalbą aukštakulnius nešiojančioms moterims.

Tačiau tai tik viena medalio pusė. Kai kurie akademikai perspėjo, jog tokie batai gali sukelti nugaros skausmus, įvairias kulkšnių traumas bei deformuoti kojų pirštus. Moterys, nešiojančios aukštakulnius, gali susižeisti viską nuo kojų pirštų iki stuburo. Taip pat jos dažniau pargriūna. 

Mokslininkai mano, jog į šią problemą negalima žiūrėti pro pirštus. Jie ragino sugriežtinti įstatymus ir neleisti kai kuriems darbdaviams reikalauti, kad jų darbuotojos nešiotų aukštakulnius. Savo nuomonę jie parėmė ne tik tyrimais, bet ir konkrečių moterų istorijomis bei skundais.

Viena iš šių moterų — skrydžių palydovė iš British Airways. Jos teigimu, darbdaviai reikalauja oro uostuose nešioti aukštakulnius ir tai ją verčia jausti nepadoriai. 

Londone gyvenanti registratūros darbuotoja Nicola Thorp sukūrė peticiją, raginančią priimti įstatymą, kuris neleistų darbdaviams versti moteris nešioti nepatogius batus. Šią peticiją pasirašė net 152,4 tūkst. žmonių. Visa tai moteris pradėjo po to, kai darbdavys ją išsiuntė namo vien dėl to, jog ji į darbą atvyko su žemakulniais batais.

„Moterys jaučia spaudimą nešioti aukštakulnius. Prie to prisideda ir žymių žmonių daroma įtaka. Tokios moterys kaip Victoria Beckham bei Kate Middleton diktuoją madą ir, galbūt net to nenorėdamos, siunčia žinutę, jog aukštakulnius nešioti yra gerai",— teigė mokslininkų komandos, tyrusios aukštakulnių įtaką sveikatai, vadovas Max Barnish.

Nėra absoliučios taisyklės, kuri verstų moteris dėvėti aukštakulnius, tačiau kai kuriose darbovietėse to slapta tikimasi. Bet tyrimų duomenys, perspėjantys apie žalą, kurią gali sukelti tokių batų dėvėjimas, išties gąsdina. Viena vertus, aukštakulniai prideda patrauklumo, kita vertus, jie kenkia sveikatai. Taip susiduriame su dilema.

„Joks darbdavys negali diskriminuoti žmonių lyties pagrindu. Tai — nepriimtina ir neteisėta. Aprangos kodai turėtų užtikrinti vienodus reikalavimus tiek moterims, tiek vyrams. Vyriausybė pažada išleisti naujus nurodymus, kurie paaiškintų aprangos kodų sudarymo taisykles",— teigė Jungtinės Karalystės Vyriausybės atstovas spaudai.

Posakis „grožis reikalauja aukų" — jau pasenęs ir neverta aukoti savo sveikatos vien dėl gražių batų. Geriau rinktis patogesnį variantą, kuris leis tinkamai atlikti savo darbą. Visa tai turėtų suprasti tiek moterys, nešiojančios aukštakulnius, tiek darbdaviai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.