Atlikę paprastą pratimą sulieknėsite, pakeisite savo savijautą ir gyvenimą

Tai darote net 22 tūkst. kartų per dieną. Tačiau, pasirodo, dauguma žmonių nemoka kvėpuoti teisingai. O tai gali padaryti neigiamą įtaką sveikatai, rašė womenshealthmag.com.

 Kad ir kaip bebūtų keista, dauguma žmonių nemoka teisingai kvėpuoti. <br> 123rf.com
 Kad ir kaip bebūtų keista, dauguma žmonių nemoka teisingai kvėpuoti. <br> 123rf.com
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Aug 14, 2017, 9:28 AM

Mokslas pradėjo imti pavyzdį iš jogų, todėl įrodyta, jog teisingas kvėpavimas gali sumažinti stresą, pagerinti širdies veiklą, palengvinti alergijas bei padėti atsikratyti perteklinio svorio.

Sužinokite, kaip kvėpavimas ir gydytojų rekomenduojami pratimai gali padėti įveikti šiuos negalavimus:

Nerimas

„Kai nerimaujate, jūs apribojate savo kvėpavimą. O kai kvėpavimui naudojate vien krūtinės ląstą ir neįtraukiate diafragmos, nerimas tik padidėja“,— teigė gydytojas bei sveikatingumo knygų autorius James S. Gordon.

Svarbiausia nuraminti simpatinę nervų sistemą, kuri yra atsakinga už adrenalino ir streso hormonų išskyrimą. Tuo pat metu svarbu suaktyvinti parasimpatinę nervų sistemą, kuri kontroliuoja kūną ir padeda raumenims atsipalaiduoti.

Pratimas: pajautus nerimo priepuolį, pabandykite kvėpuoti taip, kad per minutę įkvėptumėte maždaug 6—7 kartus. Atpalaiduokite pilvo sritį, lėtai įkvėpkite per nosį, o iškvėpkite per burną. 

Širdies ligos

Žmogus kasdien susiduria su skirtingais vaizdais, garsais, emocijomis, o tai apsunkina nervinę sistemą. Dėl to gali padidėti kraujospūdis, padažnėti pulsas. Teisingas kvėpavimas padės atpalaiduoti širdį ir tai padės sumažinti visas šias problemas.

Pratimas: atsisėskite, sukryžiuokite kojas ir užsimerkite. Dešinės rankos nykščiu užkimškite dešiniąją nosies šnervę. Tada maždaug 6 sekundes įkvėpinėkite orą per kairiąją šnervę. Dabar užkimškite kairiąją ir orą išleiskite per dešiniąją. Tai kartokite maždaug 2 minutes. Jums turėtų sumažėti diastolinis kraujospūdis.
 
Alergijos

Mokslininkai įrodė, jog sezonines alergijas palengvinti gali niūniavimas. Niūniuojant atsiveria nosies ertmė ir kvėpavimas pasidaro kur kas lengvesnis. 

Pratimas: patogiai atsisėskite ir giliai įkvėpkite per nosį. Iškvėpdami pabandykite išskleisti aukštą niūniavimo garsą. Turėtumėte pajusti vibraciją nosies ertmėje, krūtinėje ir galvoje. Tai tęskite iki 10 minučių.

Padidėjęs svoris

Kartais būtent stresas gali priversti mus priaugti svorio. Su stresu susiduriantys žmonės dažniau persivalgo ar save ramina nesveiku maistu, todėl labai svarbu išspręsti pagrindinę svorio augimo priežastį. Didelė tikimybė, kad jei sugebėsite save nuraminti, sumažinsite kraujospūdį bei sulėtinsite širdies ritmą — atsispirsite pagundai griebtis nesveiko maisto.

Pratimai: keturias sekundes traukite orą per nosį, o iškvėpkite per burną. Sudėkite lūpas taip, lyg trauktumėte gėrimą per šiaudelį.

Dar vienas pratimas, kurį rekomenduoja indų jogai, yra toks: šešias sekundes traukite orą per nosį, tada dar tiek pat laiko iškvėpkite per burną. Iškvėpkite taip, lyg bandytumėte palikti garų žymes ant veidrodžio. Antrąkart kartojant pratimą, burną užčiaupkite ir įtraukite pilvą. 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.