Dantų balinimo priemonės: perspėja, ko reikėtų vengti

Vis populiarėja alternatyvūs dantų balinimo ir priežiūros metodai. Tačiau ne visi iš jų tokie jau veiksmingi ir sveiki, rašė dailymail.co.uk.

 Alternatyvūs dantų balinimo metodai gali padaryti daugiau žalos nei naudos.<br> 123rf.com
 Alternatyvūs dantų balinimo metodai gali padaryti daugiau žalos nei naudos.<br> 123rf.com
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Aug 15, 2017, 12:41 PM

Anglies pagrindo dantų pastos, skalavimas aliejumi ar vaisių odelės yra naujausia dantų balinimo mada. Jos sekėjai teigia, jog tai yra lengvas būdas turėti baltesnius ir švaresnius dantis, tačiau tai ne visada tiesa. Odontologas iš Sidnėjaus, Luke Cronin, atskleidė tikrąją tiesą apie šių priemonių veiksmingumą.

Aktyvintosios anglies dantų pasta

Teigiama, jog ji puikiai nuo dantų pašalina dėmes. Toks produktas gali atrodyti kaip įprastinė dantų pasta arba būti miltelių pavidalo. 

Manoma, jog anglis padeda nuo dantų pašalinti taninus — daleles, randamas kavoje, arbatoje bei vyne. Taip pat manoma, jog ši priemonė pašalina bakterijas ir pagerina burnos kvapą.

Visgi, odontologas perspėja, jog tokios pastos nauda dar nėra įrodyta, todėl vertėtų būti atsargesniems ir nepasiduoti madai.

„Dar neaišku, ar anglies pasta yra saugi naudoti. Taip pat neretai išreiškiamas susirūpinimas, jog ji gali būti per stipri ir pažeisti dantis bei dantenas“,— teigė odontologas.

Skalavimas aliejumi

Šį būdą pamėgę žmonės teigia, jog aliejus padeda pagerinti bendrą burnos būklę. Jie naudoja daržovių aliejų kaip dantų skalavimo skystį.

Tai sena ajurvedinė procedūra ir jos pagrindinis teiginys yra tas, kad aliejus turi antibakterinių savybių, kurių dėka toksinai bei mikrobai gali būti pašalinti iš burnos ertmės. Užtenka 20 minučių skalavimo, tada aliejus išspjaunamas ir taip išsivalo dantys bei dantenos.

Odontologas Cronin šio metodo taip lengvai neatmeta, tačiau ir jo nauda nėra įsitikinęs.

„Jei norite, galite išbandyti. Nėra jokių įrodymų, jog tai gali kaip nors neigiamai paveikti burnos audinius. Tačiau nerekomenduočiau skalavimo aliejumi kaip pagrindinės valymo priemonės“,— teigė jis.

Vaisių odelės

Manoma, jog dantų trynimas vaisių odelėmis yra puiki alternatyva įprastiniam valymui. Toks metodas labai patogus, jei po ranka neturite dantų šepetėlio. O ir jį pamėgę žmonės mano, jog tokiu būdu nuo dantų bus nuvalytos dėmės.

Visgi odontologo toks metodas nežavi. Jo efektyvumas nėra įrodytas, o grėsmė padaryti daugiau žalos egzistuoja.

„Bananų žievė tikrai nėra žalinga, tačiau apelsinų bei citrinų žievelėse yra tam tikrų rūgščių, kurios gali pakenkti dantų emaliui“,— perspėjo Luke Cronin.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.