Estetinis plombavimas ar dantų laminatės - kas geriau?

Netinkama dantų forma, sugedę, patamsėję, nudilę ar nuskilę dantys – tik maža dalis problemų, dėl kurių esame linkę šypseną uždengti ranka ir kontroliuoti juoką viešumoje. Rudenį, kai sugrįžtame iš atostogų, dažnai imame labiau rūpintis savo sveikata ir išvaizda, tad natūralu, kad planuojame vizitą pas odontologą. Ką svarbu žinoti apie populiariausius dantų korekcijos metodus, pasakoja klinikos „Grožio chirurgija“ gydytojos odontologės Rūta Abloževičienė ir Ingrida Rezeckienė.

 Estetinis plombavimas – tai viena populiariausių restauracijos procedūrų.<br> 123rf nuotr.
 Estetinis plombavimas – tai viena populiariausių restauracijos procedūrų.<br> 123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Aug 18, 2017, 2:39 PM

Estetinis plombavimas – greita ir efektyvu

Estetinis plombavimas – tai viena populiariausių restauracijos procedūrų, kurios metu atkuriamas ne tik estetinis vaizdas, bet ir funkcija. Klinikos gydytoja odontologė R. Abloževičienė teigia, kad šypsenos korekcija šiuo metodu yra taikoma pacientams, kurių dantys yra netinkamos formos, sugedę ar nudilę, nusidėvėję senos plombos, matomos dėmės ar tarpai tarp dantų.

Atliekant estetinio plombavimo procedūrą galima atlikti ir itin minimalias dantų korekcijas, kurios stipriai patobulina estetinį šypsenos vaizdą. Tai yra viena mažiausiai investicijų reikalaujanti estetinių procedūrų, suteikianti bene greičiausią efektą – vos po vieno ar dviejų vizitų, pacientai gali džiaugtis svajonių šypsena.

„Estetiniam dantų plombavimui naudojama aukštos kokybės kompozito medžiaga. Vieno danties korekcija užtrunka nuo valandos iki pusantros, o rezultatas matomas iškart po procedūros. Galutinis vaizdas išryškėja praėjus maždaug dviems savaitėms – per šį laikotarpį sugyja dantenos, o koreguoti dantys skaidrėja, įgauna natūralesnę išvaizdą. Dažnai tenka susidurti su pacientais, kurie galvoja, kad ruošiant dantis estetinio plombavimo procedūrai, jie yra labai stipriai nušlifuojami. Iš tiesų taip nėra – dantis stengiamės šlifuoti kuo minimaliau“, – pasakoja R. Abloževičienė.

Ilgaamžiškesnė alternatyva – dantų laminatės?

Dantų korekcija laminatėmis – alternatyva estetiniam plombavimui, leidžianti pasiekti maksimaliai estetiškos šypsenos rezultatą. Klinikos bendrosios praktikos gydytoja odontologė I. Rezeckienė teigia, jog protezavimas aukščiausios kokybės keramikos laminatėmis leidžia ne tik pašalinti visus šypsenos defektus, dažną verčiančius kompleksuoti, bet ir sukurti natūraliai tvirtus ir ilgaamžius dantis.

Šypseną koreguojant keraminėmis laminatėmis, kaip ir atliekant estetinį plombavimą, galima pakeisti dantų spalvą, formą ir iš dalies padėtį, paslėpti dantų įtrūkimus, nusidėvėjimą, pašalinti tarpus tarp dantų. Tačiau procedūra nėra tinkama, jei natūralūs dantys yra labai smarkiai pažeisti ar nebegyvi.

Keraminė laminatė – tai plona plokštelė, naudojama dantų restauracijai. Pasak I. Rezeckienės, laminačių gamyba – labai kruopštus, daug įgūdžių ir talento reikalaujantis procesas, kurio metu produkto spalva ir forma pritaikoma kiekvienam pacientui individualiai. Laminate gali būti padengiamas priekinis ir kandamasis danties paviršius.

Kaip žinoti, kada ką rinktis?

Jei kyla abejonių dėl to, kaip atrodys šypsena po gydymo – pacientams suteikiama galimybė atlikti dantų modeliavimą, kurio metu suformuojamas galutinis vaizdas.

Estetinio plombavimo pranašumai, lyginant su dantų restauracija laminatėmis, yra procedūros paprastumas, greiti rezultatai bei žemesnė kaina. Estetinis plombavimas sukuria natūralų dantų vaizdą, kurį, esant poreikiui ateityje, galima nesunkiai koreguoti. Visgi gydytoja R. Abloževičienė primena, jog po estetinio plombavimo procedūros pacientams reikia reguliariai atlikti dantų poliravimą, o kai kuriems dantys gali skilinėti, kadangi medžiaga, naudojama estetiniam plombavimui, yra minkštesnė nei keraminės dantų laminatės. Estetinio plombavimo metu suformuota šypsena pacientai džiaugiasi, vidutiniškai, 6–10 metų.

Anot I. Rezeckienės, protezavimas laminatėmis yra net tris kartus ilgaamžiškesnis ir tvirtesnis variantas, suteikiantis dantų paviršiui daugiau blizgesio. „Aukštos kokybės laminatės nereaguoja su aplinkos pigmentais, jų spalva nesikeičia, todėl pacientai gali drąsiai mėgautis kava, raudonu vynu, burokėliais ir panašiais produktais be baimės, kad dantys patamsės“, – procedūros specifiką atskleidžia gydytoja.

Nors šypsenos korekcija laminatėmis yra brangesnė ir ilgiau trunkanti procedūra nei estetinis plombavimas, tačiau I. Rezeckienė atkreipia dėmesį, kad laminatės tarnauja kur kas ilgiau. Gydytoja pažymi ir tai, kad šypsenos korekcija laminatėmis geriau apsaugo dantenas ir leidžia rečiau lankytis pas odontologus ateityje. 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.