Patarė, kaip pasiruošti artėjančiam peršalimo sezonui

Vaikai peršalimo ligomis serga dažniau nei suaugusieji. Taip yra dėl silpnesnės ir nevisiškai susiformavusios jų imuninės sistemos. Mažesnio amžiaus vaikai taip pat yra jautresni temperatūros svyravimams, tad darželyje ar mokykloje susidaro palankios sąlygos virusams plisti.

 Besimainant orams didėja tikimybė susirgti peršalimo ligomis, todėl svarbu žinoti kaip joms užkirsti kelią.<br> 123rf.com nuotr.
 Besimainant orams didėja tikimybė susirgti peršalimo ligomis, todėl svarbu žinoti kaip joms užkirsti kelią.<br> 123rf.com nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Aug 23, 2017, 5:22 PM, atnaujinta Aug 23, 2017, 9:26 PM

Vaistinių tinklo „Eurovaistinė“ vaistininkė Regina Razulevičiūtė sako, kad dažnai tėvams kyla klausimas, ar galima paruošti vaiką peršalimo sezonui, jos nuomone, imtis priemonių būtina, tačiau visiškai išvengti peršalimo neįmanoma.

„Pažeidžiamiausi yra ikimokyklinio ir ankstyvojo mokyklinio amžiaus vaikai, nes šiame amžiaus tarpsnyje jie labai sparčiai auga ir vystosi, todėl organizmas patiria ypač daug pokyčių. Norint sumažinti tikimybę vaikui užsikrėsti peršalimo ligomis, veiksminga stiprinti jo imuninę sistemą“, - sako specialistė.

Pasak R.Razulevičiūtės, formuojant vaiko imunitetą labai svarbu visavertė mityba, suderintas, sveikas maistas, vitaminų turintys produktai: vaisiai, daržovės, kruopų košės, sėklos, riešutai. Šaltuoju sezonu, kai aplink siaučia virusai, organizmui be galo naudingi bičių produktai - medus, duonelė, žiedadulkės, pikis. Virusus padeda atbaidyti česnakas ir įvairios vaistažolių arbatos.

Vaistininkė taip pat rekomenduoja mokyti vaikus higienos įpročių, nes vienas paprasčiausių ir veiksmingiausių būdų išvengti peršalimo ligų – dažnai plauti rankas.

„Sustiprinti imunitetą padeda ir pakankama miego trukmė bei fizinis aktyvumas - mankšta, pasivaikščiojimai lauke“, - sako vaistininkė.

Pasak jos, itin svarbu ir profilaktikos priemonės mokyklose bei darželiuose. „Šiose vietose būtina dažnai dezinfekuoti daiktų paviršius, užuot naudojus medžiaginius, patariama rinktis popierinius rankšluosčius. Taip pat svarbu, kad čiaudėdami ar kosėdami vaikai nepamirštų prisidengti burnos“, - teigia sveikatos specialistė.

Nors ir nėra įrodyta, kad vitaminas C padeda išvengti peršalimo ligų, tačiau jis taip pat gali padėti. Kasdien galima vartoti natūralų skysto pavidalo greipfrutų sėklų ekstraktą, kuris yra laikomas natūraliu bioflavonoidų šaltiniu.

„Greipfrutuose, kaip ir kituose citrusiniuose vaisiuose, gausu vitamino C. Vitaminas C yra stiprus antioksidantas ir turi imunitetą stiprinančių savybių, dalyvauja vykstant hormonų apykaitai, svarbus augant kaulams bei peršalimo ligų profilaktikai“.

„Vaikų imunitetą galima stiprinti ir geriamaisiais imunostimuliatoriais - tai preparatai su rausvažiedėmis ežiuolėmis. Tai naudinga norint išvengti gripo, o susirgus sutrumpina karščiavimo laiką, sumažina silpnumo jausmą, padeda atsinaujinti audiniams ir ligonėlis greičiau pasveiksta“, - priduria „Eurovaistinės“ atstovė.

Renkantis preparatą, skirtą kūdikio imunitetui stiprinti, reikia atsižvelgti į tai, koks jo pagrindas, ar nėra etanolio, ar produkto sudėtyje nėra sintetinių konservantų, dažiklių bei kvapiųjų medžiagų ar kitų priedų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: ar panaikinta PVM lengvata tikrai žlugdo maitinimo verslą?