ULAC įspėja: būkite atidūs, niežulys gali pranešti apie nelauktą svečią

Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centras (ULAC) informuoja, kad pedikuliozė (utėlėtumas) labiausiai paplitusi tarp vaikų. 2016 m. vaikų užsikrėtimas utėlėmis sudarė 33 proc. visų pedikuliozės atvejų, registruotų Lietuvoje. Panaši situacija stebėta ir ankstesniais metais.

 Skatina nuodugniai pasitikrinti.<br> 123rf.com nuotr.
 Skatina nuodugniai pasitikrinti.<br> 123rf.com nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Aug 24, 2017, 7:37 PM

Artėjant naujiems mokslo metams ULAC ragina visuomenės sveikatos specialistus mokyklose  priminti tėvams ir globėjams, kad po vasaros atostogų, vaikams grįžtant į mokyklas ir darželius, tikslinga juos patikrinti dėl užsikrėtimo utėlėmis. Vaikai atostogų metu daugiau bendrauja su bendraamžiais, žaisdami tarpusavyje nevengia kontakto, tad pirmaisiais mokslo metų mėnesiais, kai vaikai susitinka po atostogų, užsikrėtusiųjų gerokai padaugėja. Dėl šios priežasties, daugiausia ligos atvejų užfiksuojama mokslo metams jau įsibėgėjant.

Siekiant išvengti pedikuliozės bei utėlių išplitimo  ULAC  specialistai rekomenduoja:

- rūpintis asmenine higiena, dažnai keisti patalynę;

- reguliariai ir nuodugniai tikrinti vaiko galvą;

- patikrinti vaiko galvą ruošiantis į mokyklą;

- bent vieno šeimos nario galvoje radus utėlių, patikrinti visą šeimą, fizinėmis ir medicininėmis priemonėmis išnaikinti utėles.

Pedikuliozė (utėlėtumas) – tai užsikrėtimas utėlėmis. Pedikuliozės sukėlėjai: galvinė utėlė Pediculus humanus capitis, parazituojanti žmogaus galvos plaukuose, drabužinė utėlė Pediculus humanus corporis, prazituojanti žmogaus drabužiuose, Phtyrius pubis, parazituojanti gaktos srities (intensyvaus užsikrėtimo atveju – ir kitose plaukuotose kūno vietose) plaukuose. Visų rūšių utėlės maitinasi žmogaus krauju, sudeda kiaušinius (glindas), kuriuos priklijuoja prie plauko arti odos. Utėlės nešokinėja, bet greitai šliaužioja. 

Utėlėmis užsikrečiama ilgalaikio tiesioginio sąlyčio su utėlėtais žmonėmis metu (vaikų kolektyvuose, perpildytame transporte) bei besikeičiant drabužiais, patalyne, šukomis, šepečiais, naudojantis bendra lova, rankšluosčiais, pagalvėmis, kai utėlė gali patekti nuo vieno asmens galvos į kito asmens galvą.

Dažniausiai plinta tiesioginiu būdu iš galvos į galvą, esant artimam sąlyčiui arba per šukas, plaukų šepečius, kitus plaukų priežiūros reikmenis, keičiantis galvos apdangalais bei juos laikant kartu.

Kaip išvengti utėlių? Žinios apie utėlėtumą yra esminis dalykas, pakeičiantis nuostatas ir elgesį bei užtikrinantis efektyvų jo plitimo mažinimą. Supratimas apie utėlių vystymosi ciklą padeda jas sėkmingai sunaikinti.

Ikimokyklinėse ugdymo įstaigose ir mokykloje:

- vaikai neturėtų dalintis šukomis, plaukų šepečiais, kitais galvos priežiūros reikmenimis, galvos apdangalais ir drabužiais;

- galvos apdangalai turėtų būti laikomi palto (apsiausto), kuris kabykloje saugomas atskirai, rankovėje;

- naudojami sportiniai čiužiniai, galvą saugantys įrenginiai (šalmai) turi būti valomi (siurbiami dulkių siurbliu) po kiekvieno panaudojimo;

-  kilimai turi būti siurbiami kasdien.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.