Patarė, kaip veiksmingai išnaikinti pigmentines dėmes

Rudenį odos būklė gali ženkliai suprastėti, ypač jei vasarą nepavyko atsispirti pagundai pasimėgauti saulės voniomis ir pamiršote tinkamai apsaugoti odą nuo kenksmingų saulės spindulių. Po atostogų daug žmonių skundžiasi išryškėjusiomis pigmentinėmis dėmėmis ant veido, rankų, pečių ar krūtinės. Gydytojai atkreipia dėmesį, kad pigmentinės dėmės – tai ne tik estetinė problema, nes jos gali perspėti ir apie rimtą ligą, todėl rekomenduojama jas reguliariai apžiūrėti, o dažnu atveju – ir pašalinti.

 Paaiškino kaip pašalinti pigmentines dėmes.<br> 123rf.com nuotr.
 Paaiškino kaip pašalinti pigmentines dėmes.<br> 123rf.com nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Aug 31, 2017, 4:59 PM, atnaujinta Aug 31, 2017, 5:14 PM

Byloja apie sveikatos būklę

Tamsių pigmentinių dėmių išmarginta oda praranda skaistumą, atrodo nelygi, dažnai mažiau patraukli estetiškai. Klinikos „Grožio chirurgija“ gydytoja dermatovenerologė Ramunė Petrosian pasakoja, kad dėmės dažniausiai atsiranda bėgant laikui dėl odos pigmentacijos sutrikimo ir padidėjusios pigmento melanino gamybos.

„Ši problema aktualiausia vidutiniame ir vyresniame amžiuje – pigmentinės dėmės dažniausiai vargina žmones, kuriems daugiau nei 45 metai. Daugiausia pigmentinių dėmių atsiranda veido ir rankų srityje. Su šia problema gali susidurti ir jaunesni žmonės, ypač, jei nenaudojama tinkama apsauga nuo žalingų saulės spindulių. Pigmentinės dėmės gali varginti ir kūdikio besilaukiančias moteris, nes nėštumo metu pakinta hormonų balansas organizme, o tai skatina nepageidaujamų dėmių atsiradimą“, – pasakoja gydytoja R. Petrosian.

Specialistė pabrėžia, kad pigmentines dėmes yra būtina reguliariai apžiūrėti, nuolat stebėti jų pokyčius. „Pastebėjus naujai susiformavusią pigmentinę dėmę ar seniau atsiradusios dėmės vizualinius pokyčius, tokius kaip spalvos ir paviršiaus netolygumas, nelygūs kraštai, reikalinga gydytojo dermatologo konsultacija ir dermatoskopinis tyrimas. Pigmentinės dėmės gali signalizuoti apie organizmo negalavimus, kurie gali būti susiję su hormonų disbalansu, o ilgainiui jos gali virsti net odos vėžiu, todėl itin svarbu nuolat apžiūrėti odos būklę“, – teigia gydytoja.

Naminiai metodai – neefektyvu?

Anot dermatovenerologės R. Petrosian, pigmentinių dėmių gydymas turėtų būti individualus ir geriausiai išspręsti konkrečias paciento problemas. „Pacientai dažnai klausia, ar efektyvu pigmentines dėmes šviesinti natūraliais metodais – citrina, varške ar agurkais. Natūralūs metodai nėra kenksmingi, tačiau jie nėra ir pakankamai efektyvūs. Padėti pašalinti pigmentines dėmes gali specialūs kremai, bet visgi efektyviausias ir saugiausias šalinimo metodas – profesionali procedūra, atliekama moderniu lazeriu“, – atskleidžia gydytoja.

Pigmentinių dėmių šalinimo procedūra, atliekama naujausiu dermatologiniu lazeriu, yra neinvazinė – padidėjęs pigmento kiekis sunaikinamas naudojant lazerio spindulį. „Lazerio išskiriamas šviesos impulsas suskaido pigmentą į smulkiausias daleles, kurios pasišalina odai natūraliai atsinaujinant po procedūros. Procedūra leidžia pašalinti melanino sankaupas nepažeidžiant aplinkinių audinių, be to, tai visiškai neskausminga, o jau kitą dieną galima įprastai naudoti higienos priemones ar makiažą“, – teigia R. Petrosian.

Ar pigmentinės dėmės gali atsinaujinti?

Gydytoja pabrėžia, jog daugiausia įtakos pigmentinių dėmių atsiradimui turi nesaikingas, nesaugus lepinimasis saule. Atostogų metu ji pataria nepamiršti apsauginių kremų su ne mažesniu nei SPF 30 apsaugos filtru.

„Pigmentinės dėmės gali atsinaujinti toje pačioje vietoje, o jei organizmas gamina didesnį pigmento melanino kiekį nei įprasta, jos gali plisti ir atsirasti kitose kūno vietose – į tai atsižvelgiama sudarant individualaus gydymo planą, užtikrinantį efektyviausius rezultatus“, – priduria gydytoja dermatovenerologė R. Petrosian.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.