Ar protinga tikėtis, kad šiuolaikiniai dantų implantai bus ilgaamžiai?

Daugiau nei 50 metų implantai pripažinti veiksmingu prarastų dantų atkūrimo būdu. Sparčiai daugėjant žmonių, pasirenkančių implantus kaip patikimą dantų atkūrimo būdą, tiek Lietuvoje, tiek užsienio šalyse keliami klausimai dėl jų ilgaamžiškumo. Ar galime tikėtis, kad implantas tarnaus ne vieną dešimtį metų?

Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Oct 4, 2017, 8:00 AM

Kaip įmanoma užtikrinti, kad tai nebūtų trum palaikis džiaugsmas, o virstų ilgalaike investicija? Pasaulio sveikatos organizacijos duomenimis, visame pasaulyje 60–90 proc. moksleivių ir beveik 100 proc. suaugusiųjų susiduria su dantų ligomis, 30 proc. 65–74 m. žmonių nebeturi dalies ar visų dantų.

Nemažai mūsų šalies gyventojų į odontologą kreipiasi tik tada, kai nebegali tverti skausmo arba praranda dantį. Tuomet dažnai kyla dvejonių. Kur kreiptis? Kuo pasitikėti? Kokį gydymą rinktis? Kiek tai kainuos? Į danties atkūrimą jau žiūrima kaip į investiciją, kuri arba atsipirks, arba ne. Tad nuo ko priklauso rezultatas ir implantų ilgaamžiškumas?

Nors apie implantų ilgaamžiškumą galima išgirsti įvairių diskusijų ir mitų, pasaulio ir Lietuvos specialistai sutaria – kad implantais būtų galima džiaugtis visą gyvenimą, svarbu ne tik pasirinkti kokybišką implantą, profesionaliai implantuoti ir protezuoti dantį, bet ir nepamiršti rūpintis burnos higiena.

Specialistai sutaria, kad didžiausias privalumas – nuosavo danties išsaugojimas. Tačiau kai to padaryti neįmanoma, dantų implantavimas dažnai tampa ilgaamžiškiausiu sprendimu. Šiandien jau patvirtinta, kad dantų implantai išsaugo žandikaulį ir sveikus dantis, todėl ilgainiui gali padėti sutaupyti pinigų.

Ilgaamžiškumui įtaką darančių veiksnių – ne vienas. Harvardo odontologijos mokyklos Restauracinės stomatologijos katedros pirmininkas Germanas Galucci sako, kad implantų ilgaamžiškumas priklauso nuo daugelio veiksnių, pirmiausia nuo kaulo storio ir kokybės. Kuo geresnės kokybės kaulas, tuo didesnė tikimybė, kad implantas prigis geriau ir ilgam laikui.

Kad kaulo storis ir kokybė yra vienas svarbiausių dantų implantų ilgaamžiškumo veiksnių, patvirtina ir Panevėžio implantologijos centro burnos chirurgas Rokas Kuprys. Pašnekovo teigimu, aplink implantą turi būti ne mažiau kaip 1,5 mm kaulinio audinio, o aplink būsimą vainikėlį ant implanto turi būti fiksuotų dantenų. Tai pirmasis veiksnys, lemiantis dantų implanto ilgaamžiškumą.

Gyd. R.Kuprys atkreipė dėmesį, kad implantuojant dantis jau taikomi itin svarbūs ir naujausi mokslo technologiniai pasiekimai. Šiandien, naudodamiesi 3D vaizdais, gydytojai jau gali iš anksto įvertinti kaulo storį, tankį, matyti tikslią nervo, sinuso vietą. Šie veiksmai dantų implantavimą daro dar patikimesne procedūra.

Dar vienas svarbus veiksnys, darantis įtaką implanto ilgaamžiškumui, – kokybiškas dantų protezavimas.

„Jei bus neteisingai pagamintas protezas, po implantacijos kandimo jėga gali pasiskirstyti netolygiai ir nulemti trumpesnį implanto funkcionavimo laiką. Tad vienas svarbiausių dalykų renkantis dantų implantus – pasidomėti ir gydytojo patirtimi šioje srityje“, – pabrėžia burnos chirurgas R.Kuprys.

Atlikti moksliniai tyrimai patvirtina, kad renkantis dantų implantus svarbu pasidomėti ir gamintoju. Didžiausio pasaulyje Švedijos Geteborgo universiteto atlikto tyrimo (jo metu buvo ištirti 2765 pacientai, daugiau nei 11 tūkstančių implantų ir 800 klinikų) duomenimis, ar implantas tarnaus visą gyvenimą, priklauso ir nuo jo gamintojo. Implantų sistemų pasaulyje kiekvienais metais daugėja, tad būtina pasidomėti, kurie implantai yra kokybiški ir ilgaamžiai, kuo jie skiriasi.

Vis dėlto rekomenduojama rinktis visame pasaulyje žinomus gamintojus, kurie prieš pasiūlydami rinkai implantus, siekdami užtikrinti jų kokybę, investuoja į mokslinius tyrimus.

Rezultatą lemia atsakingas pasirinkimas. Ar implantavimo procedūra bus sėkminga ir ilgalaikė, lemia ne tik minėti veiksniai, bet ir pirmas itin svarbus žingsnis – pasirinkimas, kur bus sriegiamas implantas.

Šiandien vis dažniau ieškoma tiek teorinių žinių, tiek praktinio darbo patirties turinčių specialistų, nes puikiai suprantama, kad vienas svarbiausių sėkmingo implantavimo veiksnių – gydytojo kompetencija ir patirtis, taip pat dantų implantai. Išsilavinęs, gydymu ir sveikata besirūpinantis žmogus prieš pasirinkdamas gydymo įstaigą ir gydytoją ieško informacijos internete, klausia artimųjų ir draugų nuomonės.

Odontologijos klinikų pacientų apklausos duomenimis, net 68 proc. žmonių rinkdamiesi odontologijos kliniką atsižvelgia į klinikos turimos įrangos naujumą, antroje vietoje – teikiamų paslaugų visapusiškumas, o pažįstamų rekomendacijos lemia 50 proc. pasirinkimų.

„Informacijos ieškojau internete, domėjausi gydytojų patirtimi ir klinikų turima įranga. Nemažai lėmė ir pažįstamų nuomonė bei rekomendacijos. Buvo labai svarbu, kad pasirinktoje klinikoje man galėtų atlikti visas procedūras, kurių reikia. Šiuo metu suplanuotas dantų implantavimas. Man svarbiausia buvo jaustis ramiam dėl pasirinktų implantų ir pasitikėti gydytoju“, – sako Vitoldas. Jam pritaria ir Edita: „Be galo bijojau gydytis dantis ir laukiau gerokai ilgiau, nei vertėjo. Ieškoti klinikos privertė dantų skausmas. Renkantis, kur gydytis, man buvo labai svarbu aiškūs atsakymai į mano klausimus, skirtingų gydymo galimybių aptarimas, galimybė rinktis. Svarbiausia – pasitikėjimas. Visada jį labai vertinu“, – pabrėžė moteris.

Specialistai pataria neskubėti ir išsirinkus odontologijos kliniką tik susitarti dėl pirmojo apsilankymo. „Klientų baimės ir nerimas dėl procedūrų – mūsų kasdieninio darbo dalis, – pasakoja Šiaulių implantologijos centro burnos chirurgas Žilvinas Čiužas. – Pirmojo vizito metu gydytojas įvertina dantų būklę ir nustato, ar jums reikia dantų implantų, kokios kitos galimos prarastų dantų atkūrimo alternatyvos. Apsisprendus dėl gydymo dantų implantais detaliai išanalizuojama paciento būklė, įvertinami įvairūs veiksniai bei aplinkybės ir sudaromas individualus gydymo planas, nurodant visą gydymo eigą ir kainas.“

Kas svarbaus liko nepaminėta? Gydytojai sutaria, kad labai didelę įtaką implanto ilgaamžiškumui turi ir paciento asmeninė dantų priežiūra pasibaigus gydymui.

Rekomenduojama ne tik 2 kartus per dieną valyti dantis dantų šepetėliu ir tarpdančių siūlu, skalauti burnos skalavimo skysčiu, bet ir kas pusę metų apsilankyti pas burnos higienistą profesionaliai burnos higienai atlikti. Siekiant išsaugoti kuo sveikesnius dantis ir implantuotų dantų ilgaamžiškumą, būtina kartą per metus apsilankyti pas gydytoją odontologą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.