Dėl kilnaus tikslo susirinkę žmonės nepabūgo ir blogų oro sąlygų

Nepabūgę permainingo ir nenuspėjamo oro, daugiau nei 6 tūkstančiai žygeivių šeštadienį dalyvavo VšĮ „TrenkTuro“ organizuotame pėsčiųjų žygyje „Nemuno kilpomis“.

 Asociacijos „Gyvastis“ nariai.<br> Asociacijos „Gyvastis“ nuotr.
 Asociacijos „Gyvastis“ nariai.<br> Asociacijos „Gyvastis“ nuotr.
 A.Degutytė kvietė kalbėti apie donorystę.<br> Asociacijos „Gyvastis“ nuotr.
 A.Degutytė kvietė kalbėti apie donorystę.<br> Asociacijos „Gyvastis“ nuotr.
 Saulius jau trejus metus gyvena su persodinta širdimi.<br> Asociacijos „Gyvastis“ nuotr.
 Saulius jau trejus metus gyvena su persodinta širdimi.<br> Asociacijos „Gyvastis“ nuotr.
 Narius šildė Zumbos treniruotė.<br> Asociacijos „Gyvastis“ nuotr.
 Narius šildė Zumbos treniruotė.<br> Asociacijos „Gyvastis“ nuotr.
 Žygio pertraukėlė.<br> Asociacijos „Gyvastis“ nuotr.
 Žygio pertraukėlė.<br> Asociacijos „Gyvastis“ nuotr.
 Žygio dalyvės.<br> Asociacijos „Gyvastis“ nuotr.
 Žygio dalyvės.<br> Asociacijos „Gyvastis“ nuotr.
 Žygio akimirka.<br> Asociacijos „Gyvastis“ nuotr.
 Žygio akimirka.<br> Asociacijos „Gyvastis“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (7)

Lrytas.lt

Oct 9, 2017, 10:29 AM, atnaujinta Oct 9, 2017, 10:39 AM

Tarp gausių dalyvių, ryškiaspalviais kaklaraiščiais išsiskyrė Lietuvos asociacijos „Gyvastis“ komanda. Organizacija vienija žmones, gyvenančius persodinto inksto, širdies, plaučių, kepenų ar kasos dėka, taip pat tuos, kurie laukia tokios operacijos, jų artimuosius bei medikus. Šiuo metu Lietuvoje yra daugiau nei 2,5 tūkstančių pacientų, kurių savi inkstai neveikia, todėl jiems kas antrą dieną atliekamos dializės procedūros, trunkančios po 4 valandas.

Vardan kilnaus tikslo

Eiti „Už organų donorystę! Už gyvenimą!“ susirinko Asociacijos „Gyvastis“ nariai iš Vilniaus ir Marijampolės skyrių, taip pat iš Šiaulių „Atgajos“ bei „Kauno Gyvasties“ draugijų. Palaikyti savo artimuosius ir skleisti donorystės idėją bendram tikslui susivienijo ir pacientų šeimos nariai.

Audronė Rutulienė džiaugiasi savo vyro Vilhelmo sustiprėjusia sveikata, kuriam prieš 2 metus atlikta inksto persodinimo operacija.

„Kauno Gyvasties“ pirmininkė Irma Juodienė dėkinga, kad organizacijos nariai tokie aktyvūs, pozityvūs ir užsidegę organų donorystės propaguotojai. Irma jau 18 metų gyvena su mamos dovanotu inkstu.

Likimo draugų palaikymas

Kas kitas, jei ne patys likimo draugai geriausiai supranta vieni kitus? Gyvenantis jau 3 metus persodintos širdies dėka 45-erių marijampolietis Saulius Žilinskas pasirinko 15 km maršrutą ir sako, jog labai džiaugiasi apsisprendęs sudalyvauti žygyje ir prisidėti prie tokios kilnios akcijos. Iki širdies transplantacijos Saulius vos galėdavo užlipti laiptais, jam dažnai tekdavo sustoti atsikvėpti. Saulius kartu su visa „Gyvasties“ komanda savo nueitus kilometrus skyrė Arūnai Kuncai, kuris gyvendamas su persodinta širdimi, prieš porą mėnesių sulaukė ir inksto persodinimo operacijos.

„Kūdikio gimimą dažnai mes vadiname stebuklu. O kaip pavadintume tokį atvejį, kai Arūnui donoro širdis persodinta prieš 8 metus, o nesenai jis sulaukė ir inksto? Arba, Nerijui net du kartus buvo atlikta širdies transplantacija. Manau, kad neužtenka to pavadinti stebuklu, ar medicininiu laimėjimu“, – sako Aušra Degutytė Lietuvos asociacijos „Gyvastis“ prezidentė.

Pasikalbėkime apie donorystę

„Spalis – organų donorystės ir transplantacijos mėnuo, todėl kviečiame visus šeimose pasikalbėti apie organų donorystę. Nes vienas pokalbis gali išgelbėti net keleto žmonių gyvybes“, – prieš startą pasveikinusi visus žygeivius kvietė A. Degutytė.

Pokalbio svarbą patvirtintų ir Vida Monkuvienė, prieš 8 metus netekusi savo vienturtės paauglės dukters Justinos. Būdama gyva Justina ne kartą buvo užsiminusi, jog norėtų, kad jos organai būtų paaukoti donorystei. Po nustatytos smegenų mirties, merginos organai pratęsė gyvenimą net 7-iems sunkiai sergantiems žmonėms.

Kaip yra pasakęs popiežius Jonas Paulius II, donorystė yra didžiausia žmogaus meilės išraiška žmogui. Mirusiojo organų donorystė yra paskutinė jo dovana gyviesiems. Transplantacija suteikia galimybę mirusiojo organams gyventi kitame kūne.

Tapo gražia tradicija dalyvauti visuose VšĮ „TrenkTuras“ organizuojamuose žygiuose „Nemuno kilpomis“ ir „Pėsčiomis pajūriu“ skleidžiant žinią apie organų donorystę. Gavę antrą gyvenimo šansą žmonės parodo tikrąją donorystės prasmę. Išgyvenę ligos pateiktus išbandymus, įveikę ligą ir gavę šansą gyventi žmonės po įvairių organų transplantacijų parodo, jog žmogus gyvenantis persodinto organo dėka gali pilnavertiškai ir aktyviai gyventi, dirbti, mylėti, auginti vaikus.

„Žygių pėsčiomis idėja mums jau pavyko užkrėsti daugiau nei dešimt tūkstančių žmonių. Suvokiame, jog tai ne tik organizacinis iššūkis mums, bet tuo pačiu ir socialinė atsakomybė atkreipti visuomenės dėmesį į svarbius dalykus. Džiaugiamės tokiomis pilietiškomis bei kitiems padedančiomis organizacijomis kaip asociacija „Gyvastis“, kuriems žygiai jau tampa tradicija“, – sako vienas pagrindinių žygio organizatorių Vytautas Bartulis.

Gintarės šokio ir laisvalaikio studijos įkūrėja ir trenerė Gintarė Malinauskaitė prieš startą sukvietė visus bendram zumba šokiui, skirtam „Už donorystę“.

Padėka donorams ir medikams

Spalio 20 d. (penktadienį) Asociacija „Gyvastis“ organizuoja Žvakučių akciją, skirtą pagerbti organų donorus. Akcija vyks Vilniuje, Kaune, Klaipėdoje, Šiauliuose, Panevėžyje, Alytuje, Marijampolėje, Vilkaviškyje, Mažeikiuose, Viekšniuose. Vilniuje bus uždegta daugiau nei 1500 širdies forma sustatytų žvakelių, tiek, kiek Lietuvoje buvo donorų.

Šiuo metu Lietuvoje gyvena apie 900 žmonių po įvairių organų transplantacijų. Daugiausia jų tarp jų tų, kuriems persodinti inkstai (daugiau kaip 800). Maždaug 100 atlikta širdies, kepenų ar plaučių transplantacija. Kai kurie persodinto organo dėka gyvena daugiau kaip 30 metų. Šiuo metu įvairių transplantacijų laukia 463 pacientai, iš jų – 30 vaikų. Kasmet maždaug 350-čiai žmonių nustoja funkcionuoti savi organai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.