Sunkiai sergantiems vaikams sveikti padeda ir teigiamos emocijos

Siekiant įveikti sudėtingą ligą, svarbu ne tik tai, kokios gydymo priemonės taikomos, bet ir paciento emocinė būklė. Medicinos specialistai pabrėžia, jog dvasinė savijauta daro tiesioginę įtaką organizmui, šiam kovojant su sveikatos problemomis.

 Tapyba ant vandens.<br> V.Kernagio fondo nuotr.
 Tapyba ant vandens.<br> V.Kernagio fondo nuotr.
 Fondo veikla.<br> V.Kernagio fondo nuotr.
 Fondo veikla.<br> V.Kernagio fondo nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Oct 18, 2017, 12:15 PM, atnaujinta Oct 18, 2017, 5:50 PM

Būtent rūpintis pacientų emocine būkle ir siekia „Vytauto Kernagio fondas“, dar vieną rudenį pasitikęs su savo projektu „Gėrio menas“, kuris siūlo mažiausiems ligoniams tiek jau patikrintas, tiek visiškai naujas veiklas.

Prieš septynerius metus startavusio projekto „Gėrio menas“ veikla yra skirta pacientų psichologinei būklei gerinti.

Projekto metu onkologinėmis ligomis sergantiems vaikams suteikiama galimybė dalyvauti interaktyviuose meniniuose užsiėmimuose: muzikos, literatūros, piešimo, fotografijos pamokose.

Šiemet prie projekto „Gėrio menas“ prisijungė ir MB „Sferinis kinas“, siūlantis žiūrovams visiškai kitokią kino patirtį. Seanso metu kino juosta rodoma ant kupolo formos lubų, žiūrovams gulint ant specialių kilimėlių.

Kaip sako „Sferinio kino“ atstovė Kamilė Sakalčik, moksliniais tyrimais įrodyta, kad toks išgaubtas vaizdas teigiamai veikia žmogaus centrinę nervų sistemą, emocinę bei fiziologinę būseną. Be to, tokiu būdu rodomi filmai labiau įtraukia žiūrovus.

„Bendradarbiaudami su „Vytauto Kernagio fondu“, sergantiems vaikams galime įdomiai pristatyti astronomiją, biologiją, istoriją, gamtos mokslus ir net povandeninį pasaulį. Visa informacija pateikiama projekcine sistema, kuri skatina vaikus legviau įsisavinti kuo daugiau informacijos.

Ši edukacinė pramoga vaikams suteikia galimybę pasijusti neapčiuopiamų įvykių dalyviais“, – teigia K. Sakalčik.

„Gėrio meno“ veikloje dalyvaujantys ligoniai rudenį galės toliau užsiimti ir jau pamėgta pramoga – piešimu ant vandens.

„Tapyba ant vandens išsiskiria savo greitai kintančiu procesu, o tai padeda palaikyti ir ugdyti vaikų dėmesingumą. Rezultatai būna labai lengvai gaunami ir tuo pačiu netikėti. Vaikai ima ugdyti pasitikėjimą savimi, stebina ir džiugina tiek save, tiek kitus.

Visa tai padeda dar labiau juos motyvuoti ir pagerinti emocinę būklę“, – sako veiklą organizuojančios VšĮ Meno terapijos ir socializacijos institutas „VYTA“ direktorė Evelina Jokubkienė.

„Vytauto Kernagio fondo“ projektų vadovė D. Kavaliauskienė žada, kad „Gėrio meno“ organizuojamų veiklų sąrašas ateityje turėtų tik plėstis. Anot jos, fondo veiklą vis dosniau remia Lietuvos kultūros taryba, Kultūros ministerija ir privatūs asmenys.

„Mūsų komanda be galo dėkinga visiems geros valios žmonėms, dalyvaujantiems šioje iniciatyvoje. Tikrai nuostabu, kad ir įvairių sričių meninkai dalyvauja fondo organizuojamose veiklose, kurios kuria įspūdį, įtraukia įvairiapusiška vizualizacija – dainomis, muzika, judesiu, suvaidintais charakteriais.

Svarbu nepamiršti, kad emocinė sergančiojo būklė yra ypač svarbi, o kai kuriais atvejais netgi lemtinga. Juk labai sunkiu momentu kiekvienam mūsų tikrai norėtųsi, kad kas nors palaikytų už rankos ir suteiktų vilties. Būtent tai, tegu ir netiesiogiai, mes ir siekiame vykdyti“, – teigia D. Kavaliauskienė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.