Specialistas paaiškino, kaip teisingai sportuoti

Prieš daugiau nei metus kai kuriuose sporto klubuose atsirado galimybė rinktis „S“ treniruotes. Tai – užsiėmimai su asmeniniu treneriu nedidelėse grupelėse nuo dviejų iki penkių žmonių. Kokie yra šios treniruotės privalumai? Kokių tikslų jose galima pasiekti?

 Vien sportuoti nepakanka, reikia žinoti, kaip tai daryti teisingai.<br> 123rf.com nuotr.
 Vien sportuoti nepakanka, reikia žinoti, kaip tai daryti teisingai.<br> 123rf.com nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Nov 3, 2017, 9:42 AM, atnaujinta Nov 3, 2017, 1:27 PM

Kaip ir asmeninės treniruotės, treniruotės „S“ grupėje yra skirtos tiems, kurie nori individualesnio profesionalo dėmesio ir turi konkretų tikslą, pavyzdžiui, atsikratyti nereikalingo riebalų sluoksnio arba priaugti raumenų masės.

„Grupinės treniruotės, kurios šiandien yra labai populiarios, ne visada leidžia pasiekti norimą rezultatą, o individualios treniruotės gali netikti dėl finansinių priežasčių ar motyvacijos trūkumo“, – priežastis, paskatinančias sportuojančius burtis į treniruotes mažesnėse grupėse, atskleidžia sporto ir sveikatingumo centro „Impuls“ trenerė Justina Juzelskaitė.

Anot jos, tokio tipo treniruotės gali būti ir finansiškai patrauklesnis, ir tam tikrais atvejais efektyvesnis būdas treniruotis. „Paprastai šias treniruotes renkasi draugai, poros, giminės, kolegos, arba į bendrus užsiėmimus vaikštantys to paties klubo nariai. Įdomu yra tai, kad sportas gali suvesti net ir vienas kito beveik nepažįstančius žmones“, – pasakoja trenerė.

Dalindamasi savo asmenine patirtimi, ji pasakoja, jog su vienomis klientėmis, kurioms pasiūlė išmėginti treniruotes „S“ grupėje, tapo artimomis draugėmis. „Šiandien jau ne tik treniruojamės kartu, bet ir susitinkame ne sporto klube – kartu keliaujame, susitinkame po darbų“, – įspūdžiais dalijasi J. Juzelskaitė.

Geriausia, kai tikslai vienodi

Ar svarbu, kad grupelė žmonių, nusprendusių lankyti treniruotes „S“ grupėje, turėtų vienodą tikslą? J. Juzelskaitės teigimu, sutampantys interesai yra privalumas, nes visi dalyviai atlieka tą pačią veiksmų seką, laikosi daugiau ar mažiau tapataus mitybos plano.

Vis dėlto bendri tikslai nėra būtina treniruočių mažesnėje grupėje sąlyga. „Sportuoti gali ateiti ir vyras su žmona, turintys kiek skirtingus tikslus, tačiau norintys treniruotis, praleisti laiką kartu.

Manau, kad geras asmeninis treneris visada ras išeitį, ir treniruotės bus efektyvios visiems jos dalyviams“, – įsitikinusi trenerė.

Šiandien patys klubai, atsižvelgdami į klientų poreikius, inicijuoja treniruotės „S“ grupėse. Jos gali būti skirtos suburti tiek lieknėjančius ar auginančius masę, tiek ir nėščiąsias arba motinas su vaikais.

„Darbas grupėse, kai turi bendrą tikslą, gali labai motyvuoti. Be to, su kai kuriais klientais esame susikūrę „Facebook“ grupę, kurioje nuolat diskutuojame apie sportą, mitybą, laisvalaikį“, – papildomas darbo grupėse galimybes įvardija J. Juzelskaitė.

Optimalūs krūviai

Vienos  tokios treniruotės trukmė – 60 minučių. Ar į šį laiką įeina ir apšilimas bei tempimo pratimai, ar vis dėlto į treniruotę reikėtų atvykti kiek anksčiau? „Viskas priklauso nuo klientų galimybių. Jeigu jie gali skirti daugiau nei valandą, siūlau ateiti anksčiau, apšilti ir tik tada pradėti treniruotę. Tačiau dažniausiai tiek klientai, tiek treneriai turi labai įtemptus grafikus ir gali dirbti lygiai valandą. Tada apšylame jau užsiėmimo pradžioje“, – atsako trenerė.

Kiek treniruočių „S“ grupėje reikia rinktis per savaitę, norint pasiekti rezultatų, treniruotis efektyviai? „Optimaliausia nedidelėse grupėse treniruotis 2–3 kartus per savaitę. Žinoma, papildomai visada galima eiti į dideles grupines treniruotes, baseiną, rinktis kardiokrūvį“, – teigia J. Juzelskaitė.

Priklausomai nuo klientų tikslų ir poreikių, šios treniruotės gali vykti tiek treniruoklių ar aerobikos salėje, tiek ir funkcinėse zonose. „Salės tipas priklauso nuo to, ko siekia klientai ir kokios įrangos reikia vienai ar kitai treniruotei.

Tikrai nebūtina visą laiką užsidaryti treniruoklių salėje ir kilnoti svorius“, – juokaudama pastebi pašnekovė.

Ar yra tinkamas (ar netinkamas) paros metas treniruotei? „Žinoma, nuovargis po darbo turi įtakos savijautai.

Tačiau didelė dalis žmonių negali prisiversti keltis anksti ryte prieš darbą ir jie eina sportuoti tada, kada gali“, – atsako pašnekovė. Jos požiūriu, treniruotės efektyvumas priklauso nuo trenerio mokėjimo parinkti tinkamą krūvį, kurio reikia būtent tą dieną.

„Jeigu klientai į treniruotę ateina labai pavargę po beprotiškos darbo dienos, natūralu, kad treneris sudarys tokį režimą, kuris jiems suteiks daugiau energijos, o ne „galutinai užmuš“.

Kiekvienas profesionalus treneris kaskart parenka krūvį, atsižvelgdamas ne tik į kliento tikslą, bet ir bet ir jo fizinę bei emocinę būklę“, – su šypsena reziumuoja pašnekovė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.