Kostas Smoriginas neišsigando dar vieno likimo pagrūmojimo

Kostas Smoriginas (64 m.) džiaugiasi, kad tarp jo draugų – daug medikų. Todėl jis pačiu laiku patenka į gydytojų rankas, nes pats niekada pas juos neitų. Pastarąjį kartą aktoriui prireikė chirurgų pagalbos – jam buvo atlikta širdies kraujagyslių šuntavimo operacija, po kurios su nauju proveržiu grįžo į sceną.

Po širdies kraujagyslių operacijos K.Smoriginas su nauja jėga grįžo į sceną. Iš ligos patalo pakilęs vyras nepamiršo sveikos gyvensenos įpročių – jis įsigijo žingsniamatį ir kas rytą po 40 minučių vaikšto.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Po širdies kraujagyslių operacijos K.Smoriginas su nauja jėga grįžo į sceną. Iš ligos patalo pakilęs vyras nepamiršo sveikos gyvensenos įpročių – jis įsigijo žingsniamatį ir kas rytą po 40 minučių vaikšto.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

„Lietuvos rytas“

2017-11-11 11:07, atnaujinta 2017-11-11 11:13

Žinomas teatro ir kino aktorius K.Smoriginas, nors ir raginamas medikų, mažinti darbo krūvio neketina, nes nemokėtų to daryti.

Spektakliai ir koncertai taip įsuka, kad menininkui tampa neįmanoma nors vieno jų atsisakyti – aktorius dar iki visų negandų buvo prisipažinęs, jog mėgsta tokį gyvenimą – be pauzių.

Šįmet rugsėjo 14-ąją K.Smorigino gyvenime buvo priverstinė pauzė – tądien Vilnaus universiteto ligoninės Santaros klinikose aktoriui buvo atlikta širdies kraujagyslių šuntavimo operacija.

„Atėjo laikas, kai supratau, kad mano širdžiai kažkas negerai. Laiku patekau į medikų rankas, antraip viskas būtų baigęsi liūdnai“, – pasakojo rugpjūčio pabaigoje dėl širdies ritmo sutrikimų į ligoninę patekęs aktorius.

2008-ųjų rugsėjį K.Smoriginas buvo patyręs insultą, po jo neprireikė ilgo gydymosi, tad aktorius gana greitai atgavo jėgas ir grįžo į sceną. Tačiau 2009 metų vasarį lietuvių menininkui Tel Avive buvo atlikta sudėtinga miego arterijos operacija – jai aktorius ryžosi, nes baiminosi, kad gali pasikartoti anksčiau užklupęs insultas. Operuotis Izraelyje lietuvį paragino Tel Avive gyvenantys jo draugai.

„Mane ėmė kankinti aritmija, nors niekada anksčiau dėl širdies nesiskundžiau. Pasirodo, problemos buvo būtent ten“, – apie šį rudenį užgriuvusius naujus sveikatos išbandymus pasakojo K.Smoriginas.

Gydytojai nusprendė, kad aktoriui būtina širdies kraujagyslių šuntavimo operacija, nors jo paties planai buvo kitokie.

„Jei būčiau galėjęs, būčiau pasirinkęs lengvesnį variantą. Tačiau rinkosi jie ir, mano manymu, teisingai. Visiškai pasitikėjau gydytojais, mano nuomonė buvo antraeilė. Todėl dabar žemai lenkiu galvą, nes Santaros klinikų gydytojai – aukščiausio lygio“, – įsitikino K.Smoriginas.

Dar prieš operaciją aktorius labai bijojo prieširdžių virpėjimo – širdies ritmo sutrikimų, galinčių išprovokuoti insulto pasikartojimą.

„Šito aš jau labai nenorėjau. Toks pagrūmojimas jau buvo, bet aš labai lengvai po jo atgavau jėgas. Anuomet man niekas nesutriko – nei kalba, nei judesiai.

Tik buvo kiek aptirpusi ranka, nes grodamas gitara jaučiau, kad kliūva pirštai. Daug dirbau, ir devynerius metus po insulto kraujagyslėse niekas nesikeitė, sveikata neblogėjo.

Bet, kaip dažnai nutinka Lietuvos vyrams, man buvo nustatyta aterosklerozė – širdies vainikinių kraujagyslių susiaurėjimas. Tai, matyt, priklauso nuo genetikos, nes nevalgau per daug riebiai.

Na, žinoma, rūkiau visą savo sąmoningą gyvenimą. Dabar jau nerūkau. Būtų juokinga po operacijos rūkyti, tai reikštų save skubinti išeiti ir atsisveikinti su visais. Aš dar noriu pasidžiaugti anūkais, kurių turiu net keturis“, – apie gyvenimo prasmę po operacijos mąstė K.Smoriginas.

Gulėdamas ligoninėje aktorius ir muzikantas spėjo parašyti tris dainas ir prieš pat operaciją pakoncertuoti medikams. Rugsėjo 13-osios rytmetį K.Smoriginas dainavo gydytojams, o kitą dieną gulėsi ant operacinio stalo.

Nuo operacinio stalo aktorius pakilo tvirtai žinodamas, kad daugiau nesutrauks nė vienos cigaretės.

„Mesti rūkyti lengva, reikia tik suvokti, kad man paprasčiausiai to negalima“, – įsitikino vyras, kurio plaučius patikrinę medikai jokių pakitimų nerado.

„Ką reiškia vaidinti ir dainuoti scenoje – plaučiai vėdinasi daug daugiau nei kitiems, net ir tiems, kurie nerūko. Bet jiems kažkodėl staiga nustatomas plaučių vėžys“, – juokais svarstė pašnekovas.

Po širdies kraujagyslių šuntavimo operacijos K.Smoriginas ilsėjosi ir sveikatinimo procedūras atliko Reabilitacijos centre Palangoje – aktoriui buvo daromi nugaros, pėdų masažai, taikoma fizioterapija, deguonies terapija.

„Vandens procedūromis negalėjau mėgautis, nes krūtinė buvo supjaustyta, koja irgi perpjauta. Tačiau viskas sugijo“, – patikino vyras.

Atlikęs procedūras aktorius grįždavo namo, kur jo laukdavo žmona aktorė Dalia Brenciūtė.

„Įsitikinau, kad namai gydo. Juolab gydo ir grynas oras – Palangoje apeidavau kokį ratuką ir jausdavausi pavargęs, bet po to galėjau nueiti kur kas daugiau.

Mane geriausiai veikia ilgi pasivaikščiojimai – sukardavau pėsčiomis net ir po tris kilometrus. Po to su Dalia pradėjome važinėti dviračiais“, – apie naujus sveikos gyvensenos įpročius pasakojo K.Smoriginas.

Semdamasis jėgų kurorte aktorius nesusilaikė nepakoncertavęs – „Vandenio“ klube ir Reabilitacijos centre surengė dainų vakarus. O grįžęs į Vilnių K.Smoriginas įsitraukė į teatro sezono spektaklius.

„Gydytojai gali sakyti, ką nori, bet negaliu sumažinti darbo krūvio, nes toks mano charakteris, tokia mano specialybė. Niekur nuo jos nepabėgsiu.

Tai manęs negąsdina. Scenos žmogus visada kupinas adrenalino, emocijų, po to viskas normalizuojasi“, – įsitikino be darbo negalintis gyventi žinomas aktorius.

Nors K.Smoriginą įtraukė darbų sūkurys, iš ligos patalo pakilęs vyras nepamiršo sveikos gyvensenos įpročių – jis įsigijo žingsniamatį ir kas rytą po 40 minučių vaikšto su šnaucerių veislės kalyte Luna.

Su augintine aktorius nueina pusketvirto tūkstančio žingsnių, o per dieną sukaria iki dešimt tūkstančių.

„Luna – lotyniškas vardas, reiškiantis Mėnulį. Nepataikiau kalytei išrinkti vardo, ją reikėjo pavadinti Ksena – karingąja princese (pagal to paties pavadinimo amerikietišką fantastinę veiksmo dramą).

Ji labai karinga, smalsi ir aktyvi, tokia kaip šeimininkas“, – kvatodamas apie augintinę pasakojo aktorius.

K.Smoriginas pripažino, kad Vilniuje smagu pasivaikščioti su šunimi, bet jis bijo važiuoti dviračiu, nes čia per didelis judėjimas ir vairuotojai nedėmesingi dviratininkams.

Tad minti dviratį jam mieliausia tik Palangoje, kur aktorius irgi turi namus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.